zaterdag 11 februari 2017

geroosterde spruitjes venkel salade - roasted Brussels sprouts and fennel salad (GF-DF-SF-V)


Al weer 5 jaar geleden plaatste ik dit recept van geroosterde spruitjes salade en nog steeds vind ik het een heerlijk gerecht voor de winter. Vol vitamine C van de spruitjes, de venkel en de sinaasappel. Heerlijk met dit koude weer. Ik combineer het wel met een verwarmende soep zoals deze.

Geroosterde spruitjes en venkel salade (2 pers)

300 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd als ze groot zijn
1 knolvenkel, schoongemaakt en in halvemaan partjes
2 el goede olijfolie, peper en zout
1 grote navelsinaasappel
1 kleine rode ui
vinaigrette van sinaasappelsap, goede olijfolie, balsamico azijn, peper en zout
een handvol verse korianderblaadjes, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

Blancheer de spruitjes en venkel 2 minuten in kokend water, giet af en laat uitlekken.
Meng de groentes op een bakplaat met de olijfolie, peper en zout en bak 20 minuten in de oven tot de spruitjes bruine randjes krijgen en gaar zijn. Schep af en toe door elkaar.

Snijd ondertussen de oranje en witte schil van de sinaasappel en vang het sap op voor de vinaigrette. Snijd de partjes er uit. Snijd de rode ui in dunne ringen. 
Als de groentes gaar zijn, laat ze even wat afkoelen en doe de groentes in een schaal. Meng dan samen met de sinaasappelpartjes en de ui.

Maak een vinaigrette en giet deze over de salade. Laat zeker een half uur op smaak komen en garneer dan met de koriander.



Already 5 years ago I wrote this great winter salad recipe packed with Vitamin C from the Brussels sprouts, the fennel and the oranges. I invite you to try it again :-) It has great flavor! I combine a cold salad always with a warming soup like this one.

Roasted Brussels sprouts with fennel salad (2 pers)

300g Brussels sprouts, cleaned and halved when big
1 fennel bulb, cleaned and sliced in half-moon parts
2 tbsp good olive oil, pepper and salt to season
1 big juicy orange
1 small red onion
vinaigrette of orange juice, good olive oil, balsamic vinegar, pepper and salt
a handful of coriander leaves, cut coarsely

Pre heat the oven on 200 ˚C.

Blanch the Brussels sprouts and fennel for 2 minutes in boiling water, then drain and dry.
On a baking tray mix Brussels sprouts and fennel slices with the olive oil and freshly ground pepper and salt. Bake in the middle of the oven for about 20 minutes till the edges of the sprouts are a bit browned and they are done. Mix a few times while baking.

Put them in a salad bowl. Cut off the orange and white peel of the orange and cut into nice parts. Use the juice for the vinaigrette. Slice the red onion very thin.
Assemble the salad and pour over the vinaigrette. Let it come together for at least half an hour. Garnish with the coriander.







































Geen opmerkingen: