vrijdag 10 juni 2016

Helende kichadi - healing kichadi (GF-DF-SF-V)



Beste lezers,

Ik heb een mededeling voor jullie: ik ga er een tijdje tussenuit.

Afgelopen januari heb ik in India een hardnekkige en tot nu toe niet uit te roeien dunne darmparasiet opgelopen, die ervoor heeft gezorgd dat mijn gezondheid langzaam maar zeker is verslechterd tot een niveau dat ik het echt rustiger aan moet gaan doen. 
Met de overgebleven 48 kg is mijn lichaam totaal uitgeput.
Na verschillende antibiotica- en anti-parasitaire kuren heb ik besloten mijn heil te gaan zoeken in de ayurveda. Mijn huisarts heeft geen ideeën meer, behalve meer medicijnen of een verwijzing naar een internist of MDL-arts, die waarschijnlijk ook alleen medicatie te bieden heeft.

Ayurveda is een holistische wetenschap, die de mens als geheel beschouwt.

Ik heb een ayurvedische arts in Den Haag gevonden die me gaat begeleiden op het pad naar heling en in balans brengen van mijn uitgeputte lichaam.
Dit gaat tijd kosten, misschien wel 4-6 maanden.
 Na een eerste consult is nu van belang dat mijn energie zich kan herstellen, uitrusten is de prioriteit.

Naar aanleiding van mijn bezoek aan deze arts heb ik een lijst gemaakt van mijn dagelijkse bezigheden en mijn to-do-lists. De simpele conclusie die ik hieruit heb getrokken: TEVEEL!

Ik moet dus drastisch schrappen en mijn leven herbezien en rigoureus simpeler maken. Ik heb ruimte en tijd nodig om me te richten op 1 ding en dat is nu: mijn lichaam helen.

Dit betekent dat recepten ontwikkelen, uitproberen, schrijven, fotograferen en op mijn blog zetten er voorlopig niet inzit.

Als laatste, voorlopige recept deel ik dit verrukkelijke recept wat de komende tijd mijn dagelijkse lunch zal zijn: kichadi, een ayurvedisch helend gerecht.

Ik zal af en toe, meer af dan toe, iets op mijn blog zetten, een foto, gedachte, een oud recept en misschien een update over mijn gezondheid. Even zien hoe het gaat.

Geniet van de zomer en van het leven. Wees dankbaar voor je prachtige lichaam.

Namaste, Linda

Recept voor helende kichadi(4 porties):
½ cup witte basmati rijst
¼ cup quinoa
½ cup gespleten (gele) mung beans
1 ui, fijngehakt
2 kruidnagels
2 kardemom peulen, lichtgekneusd
1 stuk kaneel
1 laurierblad
1 tl kurkuma
1 teen knoflook, fijngehakt en tot puree geplet
2 cm verse gember fijngesneden en tot puree geplet
2-3 cups verse fijngesneden groentes naar keuze: ik gebruikte doperwten, wortel en zoete aardappel
4-6 cups water
zout en peper

hoe te maken:
Was eerst de rijst, quinoa en mung bonen en week minimaal 1 uur in voldoende water.

Verwarm wat ghee of olijfolie en bak hierin zacht de gesnipperde ui met de kruidnagels, kardemom, laurierblad en kaneel ongeveer 5 minuten.

Giet granen en bonen af en spoel ze goed. Voeg ze toe aan het ui mengsel samen met de kurkuma en de knoflook-gember puree. Roer goed door en bak 1 minuut samen. Voeg dan 4 cups/ 1 liter water toe met de in stukjes gesneden groenten, breng op smaak met zout en zwarte peper. Breng aan de kook en laat zeker 20 minuten zachtjes koken tot alles goed gaar is. Roer af en toe en voeg meer water toe als het te droog wordt of omdat je, net als ik, van een soepachtige kichadi houd :-)

Eet deze helende kichadi puur zoals-ie is of serveer met een papadam, wat chutney, een scheut volle yoghurt en wat verse koriander of peterselie.

Ga rustig zitten en geniet!




Dear readers,

I have an anouncement to make: for the time being I’ll be off-blog.

In January of this year I picked up a nasty and, till now, untreatable small intestine parasite on my trip to India. Since then my health deteriorated slowly but steadily. Now, with only 48 kg left, I am exhausted, both mentally and physically.

After several antibiotic and anti parasitical treatments, I decided to choose for an ayurvedic approach.
My GP does not have any more ideas, except for more medication or sending me to a specialist who will probably prescribe more of what I don’t want.

I found an ayurvedic doctor in The Hague who is going to support me in balancing my doshas and my gut and coaching me in the healing process. Most important at this moment is resting and restoring my energy.

As a result of the first visit I made a list of my daily activities and my mostly undoable to-do-lists and came to the very simple conclusion: TOO MUCH!

So I decided to drastically clear my daily tasks  and simplify my life: I need the space and time to focus on my health, healing my body.

That’s why developing and trying out recipes, describing them, making photos and posting on my blog is not on top of my list now.

As a, for now, last recipe I like to share with you this delicious healing ayurvedic kichadi, which will be my lunch for the coming months.

I hope to post from time to time, irregular, a photo, a quote, or highlighting an old recipe or un update on my health.

Enjoy the summer and your life. Be grateful for your beautiful body.
Namaste, Linda

Healing kichadi:
½ cup white basmati rice
¼ cup quinoa
½ cup split mung beans
1 onion, cut fine
2 cloves, 2 cardamom pods, crushed
1 bay leaf
1 piece of cinnamon
1 tsp curcuma
1 clove of garlic, finely cut and mashed
2 cm fresh ginger, shredded and mashed
2-3 cups of diced vegetables to your choice, I used peas, carrot and sweet potato
4-6 cups of water
salt and pepper

How to make it:
Wash rice, quinoa and mung beans and soak for at least 1 hour in plenty of water.

Warm some ghee or olive oil and fry softly for 5 minutes the chopped onion with the cloves, cardamom pods, bay leaf and cinnamon.

Drain and rinse grains and beans and add to the onion mixture together with the curcuma and ginger-garlic mash. Stir well and let it fry together for 1 more minute.
Then add 4 cups of water with the cut vegetables and bring to a soft simmer. Season with salt and black pepper. Let it cook for about 20 minutes till everything is well done. Stir occasionally and add more water when needed and to your liking; I like my kichadi real soupy:-)

Eat plain as it is or with a papadum, some chutney, a scoop of full fat yoghurt and some fresh parsley or coriander.


Sit down and enjoy quietly!

woensdag 1 juni 2016

rabarber en havermout - rhubarb and oatmeal (GF)


Ook al ben ik niet zo’n rabarberfan, deze met sinaasappelsap gestoofde rabarber als ontbijt met warme havermout, eet ik met veel plezier!
Het lijkt alsof het sinaasappelsap het wrange van de rabarber enigszins neutraliseert, de textuur verandert een beetje.
Ik doe er ook een flinke scheut biologische room bij, wat ook helpt ;-)

Ook al is het een fraaie plant


Hoe maak je de rabarberstoof:
3 flinke stengels rabarber, gewassen en gehaard
3 el rietsuiker
1 grote sinaasappel, uitgeperst
1 kaneelstok
1 steranijs

Was, onthaar en snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. Hiermee bedoel ik dat je de ruwe, stugge vezels eraf trekt. Dat gaat meestal vanzelf als je de rabarber in stukjes snijd.

Breng het sap met de suiker en de kruiden aan de kook en voeg de stukjes rabarber toe. Breng weer aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot de rabarber uit elkaar valt. Laat afkoelen met alle kruiden erin, zodat de smaak zich verder ontwikkelt.

Kook havermout zoals je gewend, rooster of pel wat noten, schep havermout in een kom, de rabarber er op, een scheut room en bestrooi met nootjes. Eet-ze!




Rhubarb and oatmeal

Although I am not a great fan of rhubarb, this in orange juice stewed oatmeal is delicious. The juice somewhat neutralizes the astringent quality of the rhubarb. And I add some organic cream as well, what will help too :-)

For the rhubarb stew:
3 big stalks of rhubarb, washed and haired
3 tbsp cane sugar
1 big orange, juiced
1 cinnamon stick
1 star anise

Bring juice, sugar and spices to the boil and add the cleaned rhubarb cut in 1 cm slices. Stir well and let it simmer for 5-10 minutes, till the rhubarb is soft. Let it cool, with the spices in, so the flavour develops further.


Cook oatmeal as you are used to.
Toast or cut some nuts.

Take a bowl, scoop the oatmeal in, add rhubarb, nuts and cream. Enjoy!