woensdag 23 maart 2016

glutenvrije matzes - gluten free matzos (GF-SF-DF-V)



Ik las vorige week op de blog van de Glutenvrije Man een recept van glutenvrije matzes. 
Nu vier ik geen Pasen, want wat is dat nou helemaal verworden tot het zoveelste vreetfestijn met bergen chocolade, versgeslachte jonge geitjes en lammetjes en lunches en brunches, alsof het maar altijd gezellig moet zijn en niet op kan.

Ook heb ik niet zoveel op met de eeuwenoude wonderbaarlijke verhalen die de ronde doen over de figuur Jezus en zijn discipelen.

Een nieuwe lente, een fris begin, nieuwe creativiteit, wat in de winter heeft liggen sluimeren, dat vind ik wel iets om te vieren en ja, waarom niet met vrienden en familie met lekkere zelfgemaakte hapjes. Niks op tegen. Maar dat kan eigenlijk altijd of het liefst op zo’n eerste warme lentedag.


Deze matzes zijn ontstaan omdat ik niet alle ingrediënten die Gerry gebruikte, in huis had. Dus dank je wel Gerry voor de inspiratie!

Ze zijn gewoon super lekker, knapperig en met wat boter en jam erg lekker bij het ontbijt en als tussendoortje. Ook nog eens snel klaar en makkelijk te maken.



Je hebt nodig voor 4 matzes:
25 g amandelmeel
50 g teffmeel
40 g tapiocameel
1 el gemalen lijnzaad
2 g zeezout
62 ml handwarm water
1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 250°C met de bakplaat erin. Ja, heel heet!

Meng eerst de droge ingrediënten goed door elkaar, voeg water en olijfolie toe en roer door elkaar. Kneed dan snel tot het deeg vorm houdt.
Verdeel het deeg in 4 en rol per stuk uit.
Ik leg een stuk deeg op een vel bakpapier en hierop een vel huishoudfolie. Dan rol ik het zo dun mogelijk uit. Draai het deeg om, hand op huishoudfolie en pel het bakpapier eraf. Leg het deeg op een nieuw stuk bakpapier en maak zo 4 matzes. Ze passen er precies op. Prik dan met een vork zoveel mogelijk gaatjes in het deeg.
Leg het bakpapier op de hete bakplaat en bak de matzes 6-8 minuten tot de randjes lichtbruin kleuren. Haal ze eruit en leg voorzichtig op een rooster om af te koelen.
Klaar!

Vrolijke Lente ;-)




You’ll need for 4 matzos:
25 g almond flour
50 g teff flour
40 g tapioca flour
1 tbsp flax seeds, roughly pulsed
2 g sea salt
¼ cup or 62 ml hand warm water
1 tbsp olive oil

Pre heat the oven on 250°C or 482 °F with the baking tray inside!

Mix the dry ingredients well, then add water and oil. Mix with a spoon and then knead by hand quickly till the dough comes together.
Divide in 4.
Put 1 piece of dough on a sheet of baking paper and roll out with a piece of cling film on top. Very thinly, then transfer to a clean piece of baking paper, by putting your hand on the dough and cling film and turning it upside down. Peel off the baking paper. Repeat with the other 3 pieces of dough. Prick the matzes evenly with a fork and transfer to the baking tray in the hot oven.

Bake for 6-8 minutes till the edges brown slightly.
Let them cool on a rack; till they are crisp and delicious.



Happy spring time!


zaterdag 19 maart 2016

Glutenvrije ravioli van AH



Ik kwam er laatst achter dat AH verse glutenvrije pasta verkoopt en wel in 2 varianten, nl. tagliatelle en ravioli. De tagliatelle heb ik al geprobeerd en ik moet zeggen: smakelijk; wel wat dik en stug, maar iets langer koken dan al dente verhelpt dit probleem.

Je kunt de pasta invriezen, zodat je altijd wat pasta achter de hand hebt voor een snelle maaltijd. Ik vind, zoals bijna alle glutenvrije produkten, de prijs nogal hoog: 3,99 euro. Omdat AH vrij vaak alle pasta in de aanbieding heeft, wacht ik daarop en koop er dan meteen 2 en vries in wat ik niet meteen gebruik.

Vandaag at ik de ravioli. Ook deze moet wat langer koken, want de pasta is vrij stug. De smaak valt wat tegen, een beetje saai,ook omdat er in verhouding weinig vulling in zit. Volgende keer maak ik de ravioli met alleen wat bruine boter, salie en Parmezaan!

Ik maakte er een snel sausje bij van gepelde tomaat en courgette, want wat extra groente vind ik altijd wel zo prettig.


Saus:
1 el olijfolie
1 el roomboter
1 uitje of sjalot, fijngesneden
4 verse salie blaadjes, in dunne reepjes
1 teen knoflook, in dunne plakjes
1 kleine courgette, in de lengte gehalveerd en in dunne schijfjes
1 blikje gepelde tomaat, grofgehakt of 4 verse tomaten in de zomer J
1 handvol verse gehakte peterselie

Verwarm de olijfolie en de boter in een sauspan en fruit hierin de ui 4 minuten zacht met een snuf zout, voeg dan salie, knoflook en courgetteplakjes toe en fruit enkele minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat 8 minuutjes zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout en de verse peterselie.
Kook de ravioli zoals op de verpakking staat, giet af en schep meteen wat van de saus erover.
Schaaf wat parmezaan over het bord en dien meteen op.


Lekker als onderdeel van een lichte maaltijd met bijvoorbeeld een soep vooraf en een salade.


woensdag 9 maart 2016

Gevulde savooiekoolrolletjes – Savoy cabbage rolls (GF-SF)


Na een fantastische uitstap naar het zomerse, uiteindelijk dan, de eerste weken waren fris tot koud in het noorden, India, is het altijd weer wennen aan de temperatuur, het eten, het ritme van alledag, zelfs de mensen hier.

  

Waar ik altijd enorm van geniet na een reis naar India is dat het hier zo ontzettend schoon en rustig is.



De steden zijn daar zó overvol en er is altijd herrie, van de vroege ochtend tot de late avond, dat het een verademing (ook dat letterlijk, de luchtkwaliteit is vaak zeer slecht)is om weer op een fijne, rustige plek te wonen, waar je niet weg hoeft, waar je niet op straat hoeft te leven


waar het leven zo ontzettend goed geregeld is, waar je je terug kunt trekken als het je uitkomt, waar je in een ongelooflijke luxe leeft met schoon drinkwater, medische voorzieningen en veilig voedsel.( Ik kwam helaas ziek terug met een darmparasiet, waar ik nu nog van aan het herstellen ben met antibiotica)


We hebben gereisd vanaf Delhi, via Benares naar Kolkata en vandaar helemaal naar het zuiden afgezakt langs de oostkust naar Andra Pradesh en Tamil Nadu.
India is een fascinerend land, met geweldig innemende mensen, zoveel contrasten; te veel om op te noemen. Wat impressies:





Thuisgekomen is het even omschakelen om van zomers eten weer terug te moeten naar winterse kost. Dat gaat vrij snel, want mijn lichaam moet verwarmd worden.

Ik maakte deze winterse koolrolletjes met quinoa, maar je kunt op vele manieren kunt vullen, zoals met rijst of gierst als basis. Heel handig om restjes groente te verwerken.

Je hebt nodig:
1 mooie verse savooiekool, 12 bladeren
¾ cup quinoa of bruine rijst
1 handvol amandelen, geroosterd en grofgehakt
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 (winter)wortel, in kleine blokjes
1 prei, in smalle ringetjes
verse peterselie
peper, zout, paprikapoeder, tijm
100 g zachte geitenkaas
1 blikje linzen, uitgelekt
tomatensaus van 1 blikje gepelde tomaten

Zet een grote pan met water op met wat zout en kook hierin de koolbladeren met 3-4 tegelijk 4 minuten. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
Kook de quinoa zoals je gewend bent en zet opzij.

Rooster en hak de amandelen en daarna alle groentes.

Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit hierin ui en knoflook zachtjes, voeg dan prei en wortel en fruit totaal een minuut of 8. Breng op smaak met peper, zout, tijm en paprikapoeder. 
Van het vuur af roer geitenkaas, quinoa, amandelen, linzen en peterselie erdoor en meng goed.

Zet de oven aan op 175°C.

Op de bodem van een flinke ovenschaal schep je wat tomatensaus. Dan maak je de koolrolletjes door op je werkblad steeds 1 koolblad te nemen en een flinke schep vulling in het midden. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad op. Leg naast elkaar op de saus. Tot alle bladeren gevuld zijn.
Schep de rest van de saus eroverheen en wat olijfolie. Bak de koolrolletjes in het midden van de oven ongeveer 30 minuten.

Eet smakelijk!



You’ll need:
1 big fresh Savoy cabbage, 12 leaves
¾ cup quinoa or brown rice
1 handful of almonds, roasted and chopped roughly
1 onion, finely chopped
1 clove of garlic, finely chopped
1 (winter) carrot, finely diced
1 leek, in small rings
fresh parsley, chopped
pepper, salt, paprika powder, thyme
100 g soft goat’s cheese
1 small can of lentils, drained
Tomato sauce from 1 can of peeled tomatoes

Put a big pan with water on the stove and bring to the boil. Boil the cabbage leaves with 3-4 together for 4 minutes. Rinse with cold water and put aside.
Cook the quinoa as you always do and set aside too.

Toast and chop the almonds.
Wash and chop all vegetables.

Heat some olive oil in a casserole and fry the onions and garlic softly, add leek and carrot cubes and fry together for about 8 minutes till softened. Season with salt, pepper, paprika and thyme. From the heat stir in quinoa, almonds, goat’s cheese, lentils and parsley. Mix well.

Pre heat the oven on 175°C.

On the bottom of a ovenproof dish scoop half of the tomato sauce.
Then we make the cabbage rolls by putting 1 cabbage leaf on your workbench and scoop a big ladle of the filling in the middle. Fold the sides over the filling and roll the leaf up and put in the baking dish. Make all 12 and divide the rest of the sauce on top of it with an extra sprinkle of olive oil. Bake in the middle of the oven for about 30 minutes.

Enjoy!