maandag 30 november 2015

#DECEMBERGLUTENVRIJ START MORGEN!

Ik ben gevraagd door Mirjam Holleman van Ikbenglutenvrij om mee te doen aan #decemberglutenvrij2015. Een geweldig initiatief om diverse glutenvrije bloggers te ontmoeten en inspiratie op te doen voor een glutenvrije decembermaand. Iedere dag wordt het estafettestokje doorgegeven aan een andere blogger. Op 26 december ben ik aan de beurt. Wat we gaan koken? Dat zie je dan! Of kijk iedere dag even wie er aan de beurt is!!
veel plezier



                                                                               logo gemaakt door Bakers and Fakers



Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!
Vanaf 1 december tot nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.
Wij weten al wat we wanneer gaan schrijven, maar dat is voor jullie een verrassing!
Morgen begin #decemberglutenvrij op ikbenglutenvrij. Onderaan die blogpost staat wie het stokje over neemt. En zo gaat het door tot en met 31 december.
Daarnaast zullen we op facebook, twitter en onze blogs bekend maken wie er de blogger van de dag is. We gebruiken de hastack #decemberglutenvrij.

Wie doen er mee?

In alfabetische volgorde:
  1. Beaufood
  2. Boeddamum
  3. Creatief glutenvrij
  4. Dayenne’s food blog
  5. De gezonde kok
  6. De glutenvrije man
  7. Foodless
  8. Gebaksjuwelier
  9. Glutenfree Amsterdam
  10. Glutenfree guide
  11. Glutenvrij hoort erbij
  12. Glutenvrij kookhoekje
  13. Glutenvrij reizen
  14. Glutenvrije blog
  15. Glutenvrije mama
  16. Glutenvrijers
  17. Home of comfort
  18. Ik ben glutenvrij
  19. Ik eet vrij
  20. Koos glutenloos
  21. Kook de wereld rond
  22. Laurien is
  23. Lekker glutenvrij
  24. Mainly Marlot
  25. Mama en Emily
  26. Mijn serendipity
  27. Miss Glutenvrij
  28. Pinkpequena
  29. Stories of a coeliac
  30. Young and wild and glutenfree
  31. Your daily intake


maandag 23 november 2015

Lactosevrije en glutenvrije kruidnoten en speculaasstaaf(GF-DF)


Op verzoek maakte ik glutenvrije en lactosevrije kruidnoten.

Terwijl ik het deeg aan het samenstellen was bedacht ik dat ik tegelijkertijd ook gevulde speculaas zou kunnen maken. Aangezien speculaasdeeg maken een 2-daags project is, omdat de smaak van het deeg moet rijpen, kon ik net zo goed even amandelspijs maken, waarvan de smaak ook verbetert door rust en tijd.

Ik verdeelde de droge ingrediënten in twee en voegde aan 1 deel psylliumvezels toe voor de gevulde speculaas. De kruidnoten wil ik enigszins hard en knapperig, de speculaas wat zachter en meer samenhangend.

Sinds ik met psylliumvezels bak, begrijp ik steeds beter hoe deze vezels te gebruiken en hoe ze werken in verschillende baksels.
Het belangrijkste is toch wel dat het het deeg bij elkaar houdt, een soort lijm dus. Het zorgt er ook voor dat een deeg geen harde brokkelige korst wordt. Vroeger gebruikte ik hiervoor xanthangom, maar dit veroorzaakte bij mij buikklachten en het is een zodanig overbewerkt produkt, wat ik liever niet meer gebruik.

Psylliumvezels dus, wat ook zorgt voor een soepele ontlasting, heel belangrijk!

De kruidnoten zijn goedgekeurd door lief en zoon; de gevulde speculaas vertoont nog wel wat barsten maar de smaak en textuur zijn erg goed.



Voor het deeg heb je nodig:
100 g boekweitmeel
15 g tapiocameel
35 g bruine rijstmeel
flinke snuf zout
1 flinke el speculaaskruiden
65 g witte basterdsuiker
1 tl bakpoeder

Meng deze droge ingrediënten goed door elkaar en verdeel over 2 kommen.

Bij kom 1, de kruidnotenmix, voeg je vervolgens toe:
40 g plantenmargarine of boter als je geen problemen hebt met lactose

Bij kom 2, de speculaasstaafmix, voeg je toe:
1 el psylliumvezels, roer goed door en daarna:
40 g plantenmargarine

Snijd de margarine met 2 messen in kleine stukjes en kneed snel met koele hand de beide degen tot een samenhangend geheel. Verpak ze in huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast rijpen. Plak er eventueel een sticker op om de 2 uit elkaar te houden.

Ondertussen kun je je eigen amandelspijs maken:
Maal 120 g geblancheerde amandelen samen met 60 g rietsuiker en de rasp van 1 biologische citroen tot een soort deeg, eventueel voeg je 1-2 el water toe. Schep in een bakje en laat ook minimaal 1 nacht rijpen. Je kunt de amandelspijs weken bewaren. Of klik op de link voor een suikervrije variant!

Vóór gebruik roer je er een half losgeklopt ei door, waardoor de spijs smeuïg wordt. Je kunt het ook weglaten.

Bakdag
De volgende dag haal je de beide degen en het amandelspijs uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

de kruidnoten(ongeveer 35 stuks):
Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.


Op je werkblad verdeel je het deeg in 2 en rol je ze uit tot een lange sliert van ongeveer 1 cm dik. Snijd stukjes en rol er vervolgens balletjes van die je op de bakplaat legt.


Bak de kruidnoten 12 minuten; ze lopen iets uit. Let erop dat ze niet verbranden; iedere oven is anders!
Laat even afkoelen.

de amandelstaaf ( 6 stukken):
Ondertussen maak je de amandelstaaf door het 2e deeg (mét de psylliumvezels) uit te rollen op een vel bakpapier waar wat rijstmeel op is gestrooid, tot een plak van 10 – 18 cm, ongeveer 3-4 mm dik.
Verdeel zoveel amandelspijs in de lengte over het deeg als je wilt en vouw de rest van het deeg erover heen. Druk zachtjes aan en bestrijk met het overgebleven ei. Druk er hele amandelen in.


Bak in dezelfde oven 20 – 25 minuten tot mooi goudbruin en geurig.
Laat afkoelen op een rekje. Bewaar in een trommel.



Je kunt de 2 natuurlijk ook samen bakken; haal dan wel de kruidnoten eerder uit de oven;-)

woensdag 11 november 2015

Decadente pompoen-dadel truffels – decadent pumpkin pie truffles(GF-DF-SF-V)




Voor de 300ste aflevering van Namaste Yoga, mijn yoga community, maakte ik deze superlekkere en heel gemakkelijk te maken truffels. Ze zijn glutenvrij, gezoet met dadels en ze zijn ook nog eens vegan! Je kunt ze in de koelkast bewaren, zeker 10 dagen.

Je hebt nodig:
1 cup dadels of 8 dikke Medjoul dadels, ontpit
½ cup/125 ml gehakte walnoten of pecannoten
1/3 cup/ 80 ml pompoenpuree (ik bak 2 helften pompoen op de bakplaat in een hete oven en laat ze als ze gaar zijn nog een tijdje afkoelen en eventueel vocht uitlekken in een vergiet)
¼ cup/ 60 ml geraspte kokos
1 tl vanille extract
1 tl kaneel
¼ tl nootmuskaat
¼ tl kruidnagelpoeder
¼ tl gemberpoeder
snufje zout
80 g pure chocolade

Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade, in een keukenmachine en pulseer tot een deegachtig geheel. Ik hou ervan om af en toe een stukje noot te proeven, dus stop op tijd! Zet minimaal 30 minuten in de koelkast zodat het “deeg” kan opstijven.
Smelt de chocolade au-bain-marie.
Maak 10-15 ballen, ongeveer een volle eetlepel, en rol door de chocolade. Laat op een rekje drogen en daarna in een afgesloten bakje in de koelkast. Minimaal een uur!
Daarna kun je proeven. Ik neem er echt 1 per dag J




For the 300th episode of Namaste Yoga I created a special treat, these truffles are gluten-free, sweetened with dates and vegan! They are really easy to make and they keep well in the fridge for up to 10 days easily.


You’ll need:
1 cup or 8 big juicy Medjoul dates, pitted
½ cup chopped walnuts or pecans
cup pumpkin puree (I bake mine in the oven and let the 2 halves drain in a colander to get rid of too much moisture)
¼ cup of shredded coconut
1 tsp vanilla extract
1 tsp cinnamon
¼ tsp nutmeg
¼ tsp clove powder
¼ tsp ginger powder
pinch of salt
80 g dark chocolate

Put all ingredients, except the chocolate, in a food processor and pulse into a dough-like consistency. I like mine to be a little bit rough, so you occasionally have a bite of walnut.
Let it cool for 30 minutes in the fridge.
Melt the chocolate au-bain-marie.

Make 10-15 balls, about 1 heaped tablespoon, of the dough and roll them in the melted chocolate. Let them dry on a rack and then they need some more time in the fridge to set, about 1 hour. Ready to share and enjoy!!