vrijdag 31 oktober 2014

Autumn bowl with spaghetti squash and easy romesco- herfstkom met spaghetti pompoen en gemakkelijke romesco (GF-DF-SF-V)


From the community garden I got 2 delicious spaghetti squashes. I never ate them before, I even just heard of them last year. Johan, the main gardener, knows everything about pumpkins and squashes and grew about 12 varieties this year.

It looks so easy to prepare them: cut them in half, scoop the seeds and strings out with a spoon, rub with a little olive oil and bake them, cut-side down in a hot oven for half an hour. Then scrape threads with a fork: there you have your veg spaghetti!

Ok, mine were a little over-done the first time and it was more a mash then nice stings of spaghetti, the taste was great, creamy. The second time they looked more like spaghetti, but still not like in many how-to pictures. Well, I have to wait till next year for new experiments, now I want to share with you my recipe. Read it first, it needs some preparation! When you don't have spaghetti squash you can make this bowl with brown rice or cooked millet.

You’ll need for 2 people:
1 spaghetti squash
100 g lentils, washed
1 small onion, 1 clove pricked inside
2 sprigs of thyme
1 gush of red wine
Steamed or oven-roasted vegetables, like florets of broccoli, cauliflower, carrots, celeriac
1 avocado
A nice scoop of romesco sauce*, vinaigrette.
Some toasted pumpkin seeds on top

First prepare your spaghetti squash: cut in half lengthwise.
Scoop out seeds and strings. Rub with olive oil, sprinkle with some salt and pepper. Bake in a 200 °C oven for about 30 minutes, cut side down.
Prepare the lentils:
Wash your lentils, I used black ones, but you can use any type except the red ones, they will fall apart. Add enough water so they swim in it, add the onion with the clove pricked in it, the thyme sprigs and a good gush of red wine. Bring to a soft boil and let them simmer for about 20 minutes. Taste and add a little sea salt the last 5 minutes. Let them sit in the warm water till serving.
Prepare your vegetables:
Steam vegetables or roast them alongside the squash.
Make a romesco sauce:
1-2 black roasted red bell peppers, or from a pot, cleaned
1 tbsp whole almonds
½ tsp Jerez vinegar
Pepper and salt
Olive oil

Put everything in a small food processor and blitz into a creamy, bright red-orange sauce, taste and add some more olive oil or vinegar to your taste. Set aside for serving.


Putting together the dish:
When the spaghetti squash is done, take out of the oven, turn around and let it cool some minutes before scraping threads with a fork, don’t take them out, leave them inside the squash bowl. Drain the lentils and scoop over the spaghetti, add vegetables, ½ avocado in slices, dress with the beautiful romesco and some toasted pumpkin seeds.

We really enjoyed this colourful and healthy dish!


                           



Voor 2 personen heb je nodig:
1 spaghetti pompoen
100g linzen, gewassen
1 kleine ui, met een kruidnagel erin geprikt
2 takjes tijm
1 flinke scheut rode wijn
Gestoomde of in de oven geroosterde groente, zoals bloemkool- of broccoliroosjes, wortel en selderijknol
1 avocado
Flinke schep romesco saus of vinaigrette
Wat geroosterde pompoenpitten

Eerst de spaghetti pompoen:
Snijd in de lengte doormidden. Schep zaden en draden uit het midden. Wrijf in met olijfolie, besprenkel met wat zout en peper. Bak in een 200°C warme oven ongeveer 30 minuten, snijkant naar beneden.
De linzen:
Was de linzen, ik gebruik zwarte, en zet ze op in ruim water. Gebruik geen rode linzen, deze vallen uit elkaar. Voeg de ui toe met de kruidnagel erin, de tijm en de scheut rode wijn. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen, ongeveer 20 minuten, totdat ze gaar zijn. Proef na 15 minuten en als ze bijna zacht zijn voeg je wat zout toe en laat nog 5 minuten sudderen. Laat ze in het warme water staan tot gebruik.
De groentes:
Stoom de  groente of rooster ze naast de pompoen.
Maak de romesco saus:
1-2 zwart geblakerde rode paprika’s, of uit een pot
1 el hele amandelen
½ tl sherry azijn
Peper en zout
Olijfolie

Doe alles in een kleine foodprocessor en meng alles tot een mooie gladde saus, proef steeds even of er nog iets bij moet. Zet apart.

Het gerecht samenstellen:
Als de spaghetti pompoen klaar is, neem uit de oven, draai om en laat enkele minuten afkoelen zodat je je handen niet brandt.
Trek met een vork het vruchtvlees los in draden en laat ze in de “pompoenkom”.
Laat de linzen even uitlekken en schep ze in de kom. Voeg groentes toe, ½ avocado per persoon en dresseer met de prachtig rode romesco en wat geroosterd pompoenzaad.


Wij hebben echt genoten van dit kleurrijke en gezonde gerecht!

zondag 26 oktober 2014

Patatas guisadas con pimientas verdes – stewed potatoes with green peppers – gestoofde aardappels met groene paprika (GF-DF-SF-V)


Stewing your potatoes in this Spanish way is a very tasty way to eat this very versatile and I think underestimated vegetable. Potatoes are a rich source of fibers, vitamine B and C, potassium and phosphorus. It is low in calories and protein, there is no phytic acid, no gluten and cholesterol in them and they are easily digested by most people.

It’s the slow-cooking that brings out the full flavour of the ingredients. Next day it will even be better!
In this dish I used my last peppers from the garden, they were still green and give this a special, bitter flavour. You can use red pepper too, this will give a more sweet taste. Or both!


You’ll need:
3 tbsp olive oil
1 onion, chopped
1 ½ green pepper
1 very ripe tomato, or use one from a can
750 g potatoes, peeled and cut lengthwise in 8
1 clove of garlic, chopped roughly
1 nora pepper (optional), deseeded
1-2 branches of parsley, chopped up whole
Pinch of saffron threads
½ tsp sea salt

Heat the olive oil in a heavy casserole and fry the onion with a pinch of salt slowly for about 5 minutes.
In the meantime clean the pepper and cut in big chunks and the tomato in 8. Wash and peel the potatoes and cut lengthwise in 8 pieces.

In a mortar pound garlic, parsley, saffron, salt and the optional torn-up nora pepper roughly and add 2 tablepoons of warm water. Mix and set aside.

When the onions have a nice golden colour add peppers and tomato and stir well and let this mixture fry for another 8 minutes.
Add potatoes and the garlic mixture, stir well for 1 minute and then so much (boiling) water that the potatoes are just under. Bring to the boil and let the potatoes simmer on low heat till they are cooked, this will take about 20 minutes. The liquid will reduce a little.
Taste and add salt and pepper to your own needs.


Je hebt nodig:
3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 ½ groene paprika
1 zeer rijpe tomaat (ook uit de tuin!)of 1 uit blik
750 g aardappels, geschild en in de lengte in 8
1 teen knoflook, grofgehakt
1 nora peper (optie), zaad eruit
1-2 takjes peterselie, gehakt
Plukje saffraandraadjes
½ tl zeezout

Verwarm de olijfolie in een zware braadpan en fruit de ui met een snufje zout ongeveer 5 minuten zachtjes.
Ondertussen maak je de paprika schoon en snijd hem in grove stukken en de tomaat in 8. Schil de aardappels en snijd ze in de lengte in 8 stukken.

In een vijzel wrijf je de knoflook, peterselie, saffraan, zout en de optionele nora tot een grove pasta en voeg 2 eetlepels warm water toe, meng en zet even apart.

Als de uien een gouden kleur hebben voeg je de groene paprika en tomaat toe, roer goed door elkaar en laat nog 8 minuten fruiten.
Voeg dan de aardappels en de knoflookpasta toe, roer 1 minuut goed door elkaar en voeg dan zoveel (kokend) water toe tot de aardappels net onderstaan. Breng aan de kook en laat ze op laag vuur zachtjes een minuut of 20 gaar worden en een beetje inkoken.


Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.


dinsdag 21 oktober 2014

Aubergine lentil coconut soup – aubergine linzen kokosmelk soup (GF-SF-DF-V)





After a fabulous after-summer with temperatures up to 24 degrees Celsius this weekend, we now storm into the autumn. What a great event. Although I am not the biggest fan of cold weather, I love this sweeping branches and dancing leaves and the sounds of thunder and rattling rain.

Indeed, sitting inside, with a big bowl of soothing soup, like the one I made with the very last aubergines I brought with me from Spain.


I visited my friends in Catalonia and helped them with the grape-picking, harvesting walnuts, mushrooms, almonds, making goat’s cheese and walking with the goat’s too!



I had such a great time and I really am grateful to have been part of their lives for 8 days, they are such a lovely, warm and caring family! They work so hard every day! I miss them already.
We ate so well too. Everything right from the vegetable garden which was still full of tomatoes, peppers, aubergines, herbs, cabbage, cauliflower, spinach, chard, cress, rucola, etc. Like this picker’s lunch:


So this soup is for you guys!

To make this lovely rich soup you’ll need:
4 tbsp olive oil
1 onion, chopped
2 ½ cm fresh ginger or 1 tsp ginger powder, peeled and finely chopped
1 nora (dried Spanish pepper, sweet), deseeded
1 full tbsp curry powder
1 stalk lemongrass, a bit smashed, releasing its aroma
900 g aubergine, in big chunks
2 big tomatoes, in big chunks
2 tsp honey or other sweetener to make it vegan
1 tbsp tamari
1 cup red lentils
1 cup coconut milk
5 cups vegetable broth
Salt/pepper
Lime juice
Fresh coriander

Heat the olive oil in a big pan and add onion, ginger and nora, fry for 5 minutes. Add currypowder and lemongrass, bake together for 1 minute. Then add tomatoes and fry till they turn mushy.
Then add aubergines, lentils, honey, tamari, coconut milk and broth and bring to the boil. When it cooks, slow down the gas and let it simmer for 25 minutes till the aubergines are soft. 

Roughly blend the soup and bring to taste with a generous amount of lime juice, pepper and salt if needed and sprinkle with fresh coriander.

Enjoy!


Voor deze rijke soep heb je nodig:

4 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 ½ cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
1 nora, (gedroogde Spaanse peper, zoet)van zaad ontdaan
1 volle el currypoeder
1 stengel lemongrass, gekneusd, zodat het aroma vrijkomt
900 g aubergine, in grote brokken
2 tomaten, grofgehakt
2 tl honing of rijststroop voor de vegans
1 el tamari
250ml/ 1 cup rode linzen
250ml/ 1 cup kokosmelk
1250ml/ 5 cups groentebouillon
Zout/peper, naar smaak
Limoensap, naar smaak
Verse koriander

Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg ui, gember en nora toe, fruit 5 minuten. Voeg dan currypoeder en lemongrass toe en laat 1 minuut meebakken. Voeg dan tomaat toe en bak mee tot ze zacht zijn.
Dan is het tijd voor de aubergines, linzen, honing, tamari, kokosmelk en bouillon, voeg alles toe en breng aan de kook. Als het kookt, zet het gas laag en laat zachtjes 25 minuten  koken tot de aubergines zacht zijn. Pureer de soep grof en breng op smaak met ruim limoensap, peper en zout zo nodig en bestrooi met verse koriander.

Geniet!