dinsdag 23 april 2013

Butternut squash soup with apples served with cheesy leek and polenta madeleines – flespompoensoep met appels geserveerd met polenta madeleines met kaas en prei(GF-SF)


I am very happy my sage and thyme plants survived  the long and rather cold winter so I can use them in this great soup.

I started sowing only 2 weeks ago, some peas, flowers straight outside, but most of it inside in small paperwrap seed pots: the seedlings of the tomatoes, black and blue radishes, grey melons, beets are growing well. The rocket and basil start slowly to show their tops. My friend Aurélie  gave me loads of seeds from her potager in the Allier where we visited last march. She is a big fan of swapping seeds and spreading and cultivating old species before they get lost. In her neighborhood she found Kokopelli, an association for the liberation of seeds and the protection of planetary biodiversity. Have a look here.


Although I only have a small balcony, I need to grow some herbs and vegetables every year. It is always such a great feeling to pick something from my own “garden”. Like in this lovely rich soup a few leaves of sage and some thyme make the difference.
I found the recipe in French women don’t get fat cookbook or Waarom franse vrouwen niet dik worden, Het kookboek. Van Mireille Guiliano. A really nice French cookbook, about good, simple food and eating with moderation and attention.

For the butternut squash soup with apples (4-6 portions) you’ll need:

1 medium butternut squash, about 1 kg
2 tbsp good olive oil
2 tbsp butter (optional)
1 big onion, chopped roughly
2 cloves of garlic, chopped finely
¼ tsp nutmeg, grated
3 sprigs of thyme
3 fresh sage leaves
3 carrots, about 300 grams
2 small apples ( I had 2 old wrinkled ones) or 1 granny smith (recipe)
4-5 cups of warm vegetable stock
Black pepper


Clean the pumpkin, halve, peel and deseed and in cubes of 3 cm.
Peel the carrots and chop in big chunks.
Chop onion and garlic.

Heat the olive oil and butter in a big casserole on medium heat.
Fry onion and garlic for 5 minutes till they soften. Stir in nutmeg, thyme and sage and bake together for another minute.
Add pumpkin and carrots and give it a stir.
Peel the apples and take out the core and add to the casserole together with the vegetable stock. Bring to the boil and let it simmer for 20 minutes with the lid on, till the vegetables are soft.

Take out the thyme leaves and puree the soup with a stick blender.
Taste and add some freshly ground black pepper.
It’s a rich and naturally sweet soup, enjoy!


I made some cheesy leek and polenta madeleines to go with the soup.
(recipe adapted from Donna Hay)

For 14 madeleines:

20g butter
1 leek, washed and small cut
80 ml buttermilk
55 g polenta
2 tbsp brown rice flour
¼ tsp baking powder
40 g grated cheese
¼ cup chives
Salt and pepper
20g butter, melted
1 organic egg

Pre heat the oven on 180 ˚C.
Prepare/oil the madeleine tin or muffin tin.

Fry the leeks in the butter slowly till they soften. Let it cool a bit and transfer to a food processor and blend together with the buttermilk into a smooth substance. Set aside.

In a big bowl mix together polenta, rice flour, baking powder, cheese, chives.
Add melted butter, egg and the leek mixture and stir everything well. Taste and add pepper and salt to your own flavour.
Scoop the batter into the prepared tin and bake the madeleines in the middle of the oven for 10-12 minutes till they are golden brown. Warm as good as cold!


Flespompoensoep (4-6 pers)

1 flespompoen van 1 kg
2 el goede olijfolie
2 el boter
1 grote ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
¼ tl versgeraspte nootmuskaat
3 takjes tijm
3 verse salieblaadjes
3 wortels, ongeveer 300 g
2 kleine appels of 1 Granny Smith (volgens recept)
4-5 koppen (1l -1,25l) warme groentebouillon

Halveer en schil de pompoen en verwijder zaad en draad.
Maak de wortels schoon en snijd beide groentes in stukken van 3-4 cm.
Hak ui en knoflook.

Verhit olijfolie en boter in een zware soeppan op middelhoog vuur en fruit hierin ui en knoflook ongeveer 5 minuten tot ze glazig zijn.
Roer dan nootmuskaat, tijm en salie erdoor en bak nog 1 minuut mee.
Voeg dan pompoen- en wortelstukken toe en maak de appel schoon, schil eraf en klokhuis eruit, voeg toe met de warme bouillon. Breng aan de kook en kook zacht, met het deksel erop, 20 minuten tot de groentes zacht zijn.

Verwijder de tijm en pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
Het is een rijke en van nature zoete soep, geniet ervan!

Ik at er deze heerlijke polenta madeleines met prei en kaas bij:
(bewerking recept van Donna Hay)
 

Voor 14 madeleines:

20 g boter
1 prei, gewassen en fijngesneden
80 ml karnemelk
55 g polenta
2 el bruine rijstmeel
¼ tl bakpoeder
40 g geraspte kaas
wat bieslook, fijngesneden
zout en peper
20 g gesmolten boter
1 biologisch ei

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Beboter de madeleine vorm of muffinvorm.

Fruit de prei in de boter tot ze zacht en lichtgekleurd is, ongeveer 5 minuten.
Laat even afkoelen en maal samen met de karnemelk in een blender tot een zachte puree. Zet apart.

Meng in een ruime kom polenta, rijstmeel, bakpoeder, kaas en bieslook. Voeg dan gesmolten boter, het ei en het preimengsel toe en roer goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

Schep het beslag in de vorm en bak de madeleines 10-12 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Warm en koud erg lekker!
 

dinsdag 16 april 2013

Miso spice paste/ bumbu– miso kruidenpasta/boemboe (GF-DF-SF-V)



I often make this beautiful spice paste or bumbu. The best thing about it is the taste, obviously, but after that it is so easy to make and it’s so versatile, you can make it up to your own desires. Like for my son I leave out the chilies, because he doesn’t like hot. For me I add green chilies or red, just according to the dish or my particular taste that day.

You can use the paste in any noodle soup, but it is also very good in stir-fry vegetable dishes or other Asian food. Just give it a try and see what you think of it.

Just beware of the fact that you buy a certified gluten-free miso, some are made of barley or wheat and even when you buy a rice-based miso there is a possibility of traces of gluten through cross-contamination!

Miso spice paste

6 candlenuts
1 small onion, chopped roughly or 1-2 spring onions
3 tbsp chopped garlic
3 tbsp fresh ginger root, peeled and chopped roughly or for a more explicit taste use galangal root or a mixture of the 2
1 big kaffir lime leave
1 tsp lime or lemon zest
chilies to your taste, red/green, deseeded or not
1 tsp coriander seeds
2 tbsp coriander stalks
1 big tbsp of rice miso

Put everything in a kitchen machine and blend to a smooth paste or use the mortar and pestle and grind to a more rustic paste.
Heat some oil in a wok and bake the paste( about 1 big spoonful a person) for a minute before adding the rest of your ingredients, like vegetables, coconut milk and noodles.

You can keep the paste for a couple of days in a closed pot or freeze it. The best is to make it and immediately use it all!!




Miso-kruidenpasta of boemboe

6 kemirinoten
1 klein uitje of 2 lente-uitjes, grof gehakt
3 el grofgehakte knoflook
3 el verse gemberwortel, geschild en grof gehakt of gebruik eens galangal voor een meer uitgesproken smaak of een combinatie van beiden
1 groot kaffir lime blad
1 tl citroen- of limoenrasp
pepers, naar smaak, rood/groen, met of zonder zaadlijsten
1 tl korianderzaad
2 el gehakte korianderstengels
1 grote el rijstmiso

Doe alles in een keukenmachine en maal tot een zachte pasta of gebruik de vijzel en doe het met de hand voor een meer grove boemboe.
Verwarm wat olie in de wok en bak de pasta ( 1 flinke eetlepel per persoon) even 1 minuut aan voor je de rest van de ingrediënten toevoegt: groentes, kokosmelk, noedels bijvoorbeeld.

Je kan de boemboe een dag of 2 bewaren in een gesloten pot of invriezen.
Het lekkerst is maken en meteen gebruiken!!

woensdag 10 april 2013

Green rice – groene rijst ( GF- SF)


At last the rain has come and the temperature is rising slowly!
Immediately nature is reacting: a week ago the common coots were almost nowhere nesting, but since yesterday it’s busy building nests in the water; there are three big woodpeckers chasing each other in the tops of the trees and at last the grass is starting to grow, my baby rabbits can start growing now. And the color of spring green is at last appearing, bit by bit.

To stay in this green theme I made a lovely bowl of green fake risotto, the recipe I once came up upon on the internet once but could not find again, so I made this interpretation.

Green rice/ fake risotto (2 pers)

1 big handful of rocket
3 tbsp salted butter, room temperature
1 spring onion
black pepper
a little lemon juice

2 cups of cooked brown basmati rice
1 tbsp of olive oil
1 onion, chopped
1-2 garlic cloves, chopped
small head broccoli, chopped and steamed
1 cup of frozen peas, cooked separately
10 cherry tomatoes, halved

Topping:
1 tbsp roasted pistachios
1 tbsp roasted pumpkin seeds or pine nuts
garden cress
smoked paprika powder


First make a nice smooth butter by blitzing rocket, butter, spring onion, pepper and lemon juice together in a small kitchen blender. Set aside.

Cook and steam the peas and broccoli, set aside.
Roast the nuts slowly for about 7 minutes in a dry pan, than set aside.

Heat the olive oil in a casserole and fry onion and garlic slowly with a pinch of salt. When they turn golden add the halved cherry tomatoes and bake together for some minutes. Than stir in broccoli and peas and heat together. Stir in the rice and begin adding the herbed butter, stir well and taste and add enough butter to your taste. When your satisfied with the taste, serve in a nice bowl and sprinkle with the nuts, seeds cress and smoked paprika.

Maybe serve together with a stuffed pepper.
I made this one from Hugh Fearnley- Whittingstal.



groene rijst/nep risotto (2 pers)

1 grote handvol rucola
3 el gezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 lente uitje
Zwarte peper
Citroensap

2 koppen gekookte bruine basmatirijst
1 el olijfolie
1 uitje, gehakt
1-2 tenen knoflook, gehakt
kleine stronk broccoli, gehakt en gestoomd
1 kop diepvrieserwtjes, gekookt
10 cherry tomaatjes, gehalveerd

Topping:
1 el geroosterde pistachenoten
1 el geroosterde pompoenpitten of pijnboompitten
tuinkers
gerookte paprikapoeder


Maak eerst een smeuïge kruidenboter door boter, rucola, peper en wat citroensap in een keukenmachine te mengen. Zet apart.

Rooster dan de noten en pitten zachtjes in een droge koekenpan, ongeveer 7 minuten.

Kook en stoom de erwtjes en broccoli.

Verwarm de olijfolie in een diepe pan en bak daarin zacht ui en knoflook met een snufje zout  tot ze goudbruin zijn. Voeg de tomaatjes toe en bak even mee. Voeg dan de erwtjes en broccoli toe, roer goed door elkaar. Voeg dan de rijst toe en dan lepel voor lepel de kruidenboter, laat goed warm worden, proef steeds of er nog wat bijmoet.
Als je tevreden bent met de smaak serveer de rijst dan in een mooie kom en bestrooi met de noten, zaden, tuinkers en gerookte paprikapoeder.

Of serveer er een gevulde paprika bij, erg lekker!! Ik maakte deze van Hugh Fearnley-Whittingstall.

woensdag 3 april 2013

Spring salads - lente salades (GF-DF-SF-V)


Nature is holding its breath.
It is too cold and too dry after the long winter for the new sprouts to grow; everywhere I walk in nature I see just  tiny little starters of spring greens. Most of the cleansing herbs that grow around us are still in hiding; only a few nettles are starting to come up, the dandelion and the plantain only on some sunny spots, the birches show some buds, but no leaves yet.

We all long for spring!
From my window I see a family of rabbits, they have already 2 youngsters outside, they are really hungry, there isn’t any grass growing yet. I fear for their survival. The water birds are not nesting yet. Really, nature is on a hold. For weeks and weeks there is a strong north-eastern wind blowing, the winter migrating birds are staying in the south, they cannot cross the Pyrenees.

I feel the same. I am waiting for some juice to get flowing again. I feel restless, can’t sit behind my desk, concentrate well ( I cannot find the pictures of the grated salad below;-), I want to get out, to breathe in sun and new life. To get rid of the winter blues, I go out every day to walk, to get going, to keep my body supple. Besides my daily yoga this helps a lot, but now the time arrives that my body wants to get rid of all the heavy materials and expose to some natural warmth. My skin is dry and achy, my body wants to nourish from fresh food.

The other day I picked some, not much, just 2 handfuls of nettle tops and made this simple salad, with some Turkish rocket and mustard greens and a tangy dressing. Just to get the idea of spring.

Detox salad

2 handfuls of freshly picked dandelion leaves/flowers, plantain, nettle leaves, chickweed, etc.
2 handfuls of rocket or other mustard greens
1 spring onion or wild garlic leaves

Make a nice basic dressing:
2 tbsp first pressing olive oil
1-2 tbsp vinegar or lemon juice
1 tsp mustard
Pepper and salt
Fresh herbs

Mix everything well ( in a small pot with lid) and add to the salad leaves. Eat and enjoy the freshness of spring.

You can also add some roasted pumpkin cubes and goat’s cheese to enrich salad.

Another salad that I eat now is a grated winter root salad, very juicy:

Grated salad with celeriac and carrot
 (picture will follow)
For the dressing mix together:

2 tbsp lemon juice
2 tbsp olive oil
1 tsp honey
1 tbsp fresh thyme leaves
pepper and salt

maybe add some:

freshly chopped coriander or parsley
chopped walnuts or roasted pumpkin seeds
grated horseradish
a scoop of nice mustard
grated beetroot, at the very last moment added for a super yummie taste and divine looks

Grate a small celeriac  and a big winter carrot roughly, mix with your hand and add the dressing. Let it rest and come to taste for at least half an hour!



Zoals ik noemde hierboven groeit er nog nauwelijks enig lentegroen buiten, maar als je goed kijkt en zoekt, op een schone plek, dan kun je al wel wat plukken.

Detox salade

2 handjesvol versgeplukte brandnetel topjes, paardenbloem blad en bloem, weegbree blaadjes, duizendblad, etc.
2 handjesvol rucola of andere mosterdgroen
1 lente uitje of wat blaadjes daslook

Maak een simpele dressing van :
2 el eerste persing olijfolie
1-2 el azijn of citroensap
1 tl mosterd
Peper en zout
Verse kruiden

Mix alles goed door elkaar (in een potje) en giet over de salade.
Eet smakelijk van dit bordje lente!

Nog lekkerder kun je het maken door wat geroosterde pompoenblokjes en stukjes geitenkaas toe te voegen!


Een andere heerlijke salade die ik nu eet is gemaakt van wintergroentes. Geraspt dus erg sappig:

geraspte selderijknol-wortel salade
 (foto volgt)
voor de dressing meng je in een potje:
2 el citroensap
2 el olijfolie
1 tl honing
1 el verse tijmblaadjes
peper en zout

Toevoegingen naar keuze:
Vers gehakte koriander of peterselie
Gehakte walnoten of geroosterde pompoenpitten
Geraspte mierikswortel
Lekkere mosterd
Geraspte biet op het laatst voor een prachtig kleurig effect

Rasp een kleine selderijknol en een flinke winterwortel op de grove rasp. Meng met de hand en voeg de dressing toe. Proef en laat zeker ½ uur intrekken.