vrijdag 30 november 2012

glutenvrije teffkruidnootjes – gluten-free teff kruidnoten (GF-DFoption-SFoption)

Dear English readers, I switched sides today, so scroll down a little for your own special on Dutch gluten-free kruidnoten!

Het is weer tijd voor kruidnoten, ook al liggen de winkels al sinds september vol met deze traditionele Sinterklaaszoetigheid. Voor mij begint het pas nu.
Het lekkere van deze kruidnoten is het teffmeel, dit geeft echt een extra smaakdimensie. Je kunt ze met iedere ander glutenvrij meel maken, boekweit vind ik ook erg lekker, maar teff en speculaaskruiden is voor elkaar gemaakt lijkt het wel. Probeer het zelf eens zou ik zeggen!


Teffkruidnoten

75 g zachte boter of kokosolie
50 g sucanat of 50 g bruine rijststroop
snuf zout
125 g bruine teffmeel
5 g wijnsteenzuur bakpoeder
5 g speculaaskruiden
1 tl water (zo nodig)

Meng de boter, suiker of rijststroop en het zout met een lepel goed door elkaar in een ruime kom.
Meng in een andere kom teffmeel, bakpoeder en speculaaskruiden en voeg dit toe aan het botermengsel. Roer eerst goed en kneed dan met koele hand tot een soepel deeg. Verpak in huishoudfolie en laat, het liefst 1 nacht maar zeker enkele uren, rusten zodat de smaak zich kan ontwikkelen in de koelkast of op een andere koele plek.

Verwarm dan de oven voor op 170 ˚C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg licht door en vorm dan kleine balletjes die je op de bakplaat legt en nog even een duwtje geeft, zodat ze iets platter worden.
Bak de kruidnoten 15 minuten in de oven. Laat ze niet te bruin worden, zeker niet als je ze maakt met rijststroop, dan worden ze bitter!


What are kruidnoten?
Some of you might be aquainted with the Dutch tradition of Sinterklaas or St. Nicolaas; it has nothing to do with Santa-Claus, maybe Santa has his roots in Sinterklaas, but I am not an expert and will not argue about that.
Sinterklaas is a children’s tradition and on the 5th of December the anniversary of St. Nicolas is celebrated with small (it used to be small) presents and a lot of sugary sweets like pepernoten, kruidnoten, speculaas, suikergoed and borstplaat. Nowadays it is more like a big commercial thing, like Christmas, and it’s all about the gifts and not specially for children.
Anyway, the kruidnoten or you could call them mini gingerbread drops, are a real nice treat in winter because of the spices, and the tradition of course;-)

I made these with brown teff flour, because the teff gives them a real extra taste, I think.

Gluten-free kruidnoten/ mini gingerbread drops

75 g room temperature butter or soft coconut oil
50 g sucanat or 50 g brown rice syrup
pinch of salt
125 g brown teff flour
5 g tartaric acid baking powder
5 g speculaas/gingerbread spices
1 tsp water (if too dry)

In a large bowl mix butter, sucanat or rice syrup and a pinch of salt together with a spoon.
In a second bowl mix the teff flour, baking powder and spices and add to the butter mix. Spoon everything together and then, with a cool hand knead into a supple dough. Pack in cling film and let it rest on a cool spot or in the fridge for at least some hours, but preferably 1 night, to develop maximum taste.

Pre-heat the oven on 170 ˚C.
Dress a baking tray with a sheet of baking paper.
Knead the dough lightly and roll tiny balls that you put on the baking tray; give them a thumb, so they flatten a little.
Bake the kruidnoten in the warm oven for about 15 minutes, not too brown, especially when you use rice syrup, they tend to get bitter then! So delicious with some hot tea or a hot chocolate.

maandag 26 november 2012

Golden baked reinettes- goudgebakken reinetten (GF)


I love baking apples in the winter; it’s such a comforting taste, warm, slightly sweet, creamy and soft. I eat them in the morning sliced and baked or stewed with my cooked oatmeal or on a pancake with some maple syrup.
This dish is ideal for en easy supper. Just make a hearty soup, filled with vegetables from the season with some lentils and rice and flavored with strong herbs as nutmeg or mace to give it an earthy touch. While enjoying your bowl of soup, put some filled apples in the oven and eat them hot.

Golden baked reinettes (3 pers)

3 reinettes
6 walnuts, peeled and chopped roughly
3 tbsp raisins
3 tsp sucanat or
1 tbsp butter
1 tsp cinnamon

Pre-heat the oven on 180 ˚C.
Wash and core the reinettes. Put back the last centimeter of the core in the apple, so it is closed off.
Mix of the rest of the ingredients and fill the apples with this yummy mixture.
With a sharp knife incise a circle in the apple, just through the peel, otherwise the apples will burst while baking.
Place the apples in a baking tray and pour in 1 cm of boiling water.
Bake the apples in the warm oven for about 40-50 minutes depending on the size of the apples.
Eat them hot with whipped cream, or make a crème anglaise.

Since a while I use sucanat, an abbreviation of sucre de canne naturelle, un unrefined sugar made from organic sugar cane juice. I like this article about the subject, but remember: sugar is sugar. Sucanat is maybe a little less unhealthy (but very expensive), so handle with care and enjoy your food, also less healthy;-)


Goudgebakken reinetten (3 pers)

3 goudreinetten
6 walnoten, gepeld en grofgehakt
3 el rozijnen
3 tl sucanat of oersuiker
1 el boter
1 tl kaneel

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Was en boor het klokhuis uit de appel. Snijd het laatste stukje klokhuis af en stop terug in de appel zodat deze weer afgesloten is.
Meng de rest van de ingrediënten door elkaar en vul hiermee de appels.
Snijd met een scherp mes een cirkel in de appel, net door de schil, zodat hij niet barst tijdens het bakken.
Plaats de appels in een ovenschaal en schenk 1 cm kokend water in de schaal.
Bak de appels in de warme oven, 40-50 minuten, afhankelijk van de grootte van de appels.
Eet ze warm uit de oven met versgeslagen room of maak een vanillesaus of crème anglaise.

Ik gebruik sinds kort sucanat, wat een afkorting is van sucre de canne naturelle; het is een rauwe, onbewerkte suiker gemaakt van rietsuikersap. Ik verwijs naar dit artikel; dus lees het maar eens rustig zelf.
Belangrijk blijft: suiker is suiker; deze is misschien ietsje minder ongezond (wel veel duurder), dus gebruik met mate en geniet vooral van je voedsel, ook als het wat minder gezond is;-)


maandag 12 november 2012

Cinnamon flavored crunchy oats muesli – geroosterde haver muesli met kaneel (GF-DF-SF-V)

In the summer I eat a lot of muesli, but now with the days shortening and the temperature dropping to a degree that I already bought a new knitted hat and gloves, I long for warming dishes, no cold yoghurt with fruit and muesli for me.
Stewing apples and eating them with some of this lovely gluten-free cinnamon flavored muesli is a new favorite.
                        
The cinnamon adds a  wintery warming taste and is great for digestion which is very important for everyone but especially for people with celiac disease. My intestines are vulnerable and especially in this transition time to winter I have to take care a lot of my belly.
It’s the time of warming soups and drinks like herbal teas with some  fresh ginger added to it.


Cinnamon flavored crunchy oats muesli (big pot)

300g gluten free rolled oats
25 g puffed rice
60 g sunflower seeds
65 g hazelnuts, cut roughly
50g roughly slivered almonds
1 tbsp cinnamon
1 tbsp coconut oil
¼ tsp sea salt
80 ml honey
80 ml water
2 handful of raisins

Pre heat the oven on 150 ˚C.
Lay a piece of parchment paper on the baking tray.

In a large bowl mix the first 6 ingredients.
Melt the coconut oil with the honey, water and sea salt and pour it into the dry ingredients, stir everything well and put it on the baking tray. Spread it out evenly.

Bake the muesli 45 minutes in the oven and give it a stir every 15 minutes so it will bake evenly.

Let it cool completely, than add the raisins and store the muesli in a glass container. It will keep for months, when possible ;-)


Geroosterde havermuesli met kaneel (grote pot)

300 g glutenvrije haver
25 g gepofte rijst
60 g zonnebloempitten
65g hazelnoten, grof gehakt
50 g amandelschilfers, ik snijd met een scherp mes hele amandelen in de lengte in grove schilfers
1 volle el kaneel
1 el kokosolie
¼ tl zeezout
80 ml honing
80 ml water
2 handenvol rozijnen

Verwarm de oven voor op 150 ˚C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Meng de eerste 6 ingrediënten in een grote kom.
Smelt de kokosolie en verwarm samen met water, honing, en zeezout en giet dan bij de droge ingrediënten. Roer alles goed door elkaar en stort op de bakplaat. Spreid het gelijkmatig uit.

Bak de muesli 45 minuten in de oven en roer iedere 15 minuten even door zodat het regelmatig gaart.

Laat volledig afkoelen en meng dan de rozijnen erdoor. Bewaar in een glazen pot. Het blijft dan maanden goed, als je dat haalt ;-)

dinsdag 6 november 2012

Sablés Bretons – Bretonse zandkoekjes (GF)


A classic sand cookie, in Bretagne made with salted butter and in my version sprinkled with a rough sea salt which lifts the sweet taste of butter and sugar to an almost seaside experience. Just close your eyes, listen to the roaring autumn winds outside and imagine yourself sitting in the sun on a wind-shield terrace viewing The Atlantic Ocean.
With a hot pot of tea, of course.

Sablés Bretons (18 pcs)

100 g cane sugar
125 g soft butter, on room temperature
1 egg, losgeklopt met een vork
250 g Werz flour or brown rice flour, sifted
1 pinch of salt
1 tbsp vanilla extract
1 tbsp Maldon salt or sel de Guérande

Pre heat the oven on 190 ˚C
Prepare a baking tray with a sheet of baking paper

Mix sugar and butter with a spoon thoroughly.
Add ¾ of the egg with the salt and vanilla extract and mix through.
Then add flour and with cold hands knead it through quickly, don’t overdo it.

Roll the dough out between two sheets of cling film, about 5 mm thickness.
Cut out cookies and lay them on a baking tray. With a fork press a pattern and coat with some  of the remaining egg. Sprinkle with a little Maldon salt and bake the sablés in the oven for 20-25 minutes till golden.

Let them cool completely and store in an air tight container.


Sablés Bretons (18 stuks)

100 g rietsuiker
125 g zachte boter, op kamertemperatuur
1 ei, losgeklopt
250 g Werz meel, gezeefd
1 snufje zout
1 el vanille-extract
1 el Maldon zout of sel de Guérande

Verwarm de oven voor op 190 ˚C
Prepareer een bakplaat met een vel bakpapier

Mix de boter en de suiker met een pollepel goed door elkaar.
Voeg ¾ van het ei toe samen met een snufje zout en het vanille-extract en roer dit er goed doorheen.
Voeg tenslotte het gezeefde meel toe en kneed snel met koele handen het deeg tot een samenhangend geheel.

Rol het deeg uit tussen 2 lagen huishoudfolie tot 5 mm dikte.
Snijd hier koekjes uit en leg deze op de bakplaat. Druk met een vork patronen in het koekje en bestrijk met het overgebleven ei. Bestrooi met wat Maldon zout en bak de sablés in de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 20-25 minuten.

Laat ze volledig afkoelen.