woensdag 26 september 2012

Ratatouille uit Plenty – ratatouille from Plenty (GF-DF-SF-V)


From the super tasty book Plenty by Yotam Ottolenghi I cooked my adaptation of Tamara’s ratatouille.
I left out some ingredients, including the sugar, I don’t see any point of using it, the dish is already packed with flavor. Really, by cooking all the ingredients one by one and stewing it slowly and in the end baking it in the oven gives such a big layered sensation of tastes, heaven on a plate, yummie.

Take your time cooking the dish, put in all your attention and love and eat it with friends with some rice or bake a bread or a foccacia, open a nice bottle of red wine and start autumn with this beautiful homy dish.

Linda’s ratatouille (4 pers)

Good olive oil
2 medium onions, roughly cut
4 cloves of garlic, in fine slices
Pinch of chili
2 small red bell peppers, chopped in 2 cm chunks
400g pumpkin,  peeled and cut in chunks of 3 cm
1 small turnip, peeled and cut in small chunks
200g French beans, in 2 cm bits
1 big aubergine, washed and diced in 2 cm chunks
1 small potato, peeled and in 2cm chunks
2 peeled potatoes from a tin, cut up roughly
1 big tbsp tomato puree
2 dl water
Coriander, chopped for garnish
Salt and pepper

Heat 4 tbsp of olive oil in a heavy casserole and put it on medium heat.
Fry the onions for 5 minutes, stir occasionally. Add garlic, bell peppers with a pinch of chili pepper, stir and bake for another 5 minutes. Add pumpkin and turnip and bake 5 minutes.

With a skimmer scoop all vegetables in a bowl, set aside and add 4 more tablespoons of olive oil in the casserole.
Bake French beans and aubergine chunks for 7 minutes, while you stir once in a while. Add the content of the bowl and then the potato chunks, tomato, tomato puree and season with salt and pepper. Stir everything together, pour in the water, till halfway the vegetables, put on the lid and let it simmer for 30 minutes. Taste and add salt and pepper if needed.

Meanwhile you pre-heat the oven on 200 ˚C.

Scoop the veggies in a wide ovenproof earthenware bowl in a layer of 3-4 cm with all the lovely juices. Bake for another 30 minutes in the middle of the hot oven. The vegetables will be buttery soft and most of the juices boiled down.
Garnish with freshly chopped coriander or parsley and eat with steamed brown rice or some warm bread to dip in all those lovely favors.


Linda’s ratatouille (4 pers)

lekkere olijfolie
2 middelgrote uien, grofgehakt
4 tenen knoflook, in plakjes
2 kleine rode paprika’s, in 2 cm stukjes
400g pompoen, geschild en in 3 cm stukjes
1 meiraapje, geschild en in kleine blokjes
200g sperciebonen, afgehaald en in 2 cm stukjes
1 grote aubergine, gewassen en in 2 cm blokjes
1 kleine aardappel, in 2 cm stukjes
2 gepelde tomaten, grofhehakt
1 grote el tomatenpuree
2 dl water
koriander, fijngehakt als garnering
zout en peper

Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een grote braadpan en zet het vuur halfhoog.
Fruit de ui 5 minuten, roer af en toe. Voeg knoflook, paprikastukjes en een snufje chilipeper toe, roer goed door elkaar en bak weer 5 minuten. Voeg dan pompoen en stukjes meiraap toe en bak weer 5 minuten.

Schep de groentes met een schuimspaan uit de pan in een kom en zet deze opzij. Voeg weer 4 eetlepels olijfolie toe en bak de spercieboontjes en de aubergine stukjes 7 minuten, roer af en toe. Schep de opzijgezette groentes erbij met de blokjes aardappel, tomaat  en tomatenpuree en breng op smaak met zout en peper. Roer alles goed door elkaar, voeg water toe, tot ongeveer halverwege de groentes, doe het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Proef opnieuw en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 ˚C.

Schep de groentes in een grote platte ovenschaal in een laag van 4 cm met alle heerlijke sappen en bak 30 minuten in het midden van de hete oven. De groentes zullen nu botergaar zijn en het vocht vrijwel ingekookt. Garneer met versgehakte peterselie of koriander met wat gestoomde rijst of een stuk warm brood om alle heerlijke smaken op te deppen

zondag 23 september 2012

Zucchini sweet potato soup with a rucola pesto – Courgette zoete aardappel soep met rucola pesto(GF-SF-DF-V)


With the temperature dropping dramatically, my body is screaming: warm me!
Fall is round the corner, mornings are dripping wet with dew-drops and in the parks and on my balcony cross-spiders are making beautiful webs. The last tomatoes are doing their best to ripen in the thin sun rays, the basil is struggling with the cold nights, as am I, it’s time for warm socks, unfortunately.

I dedicate this soup to Melissa West, my great yoga teacher from Canada, to warm you and inspire you, Namaste!

Zucchini - sweet potato soup (4 pers)

1 zucchini/courgette, 300g
1 sweet potato, 300g
1 green bell pepper, 150 g
1 onion
1 clove of garlic
1 inch of fresh ginger
10 parsley stalks
piece of mace
1 bay leaf
1 l vegetable broth
fresh parsley leaves for garnish



Peel and cut the onion, garlic and ginger fine and warm some olive oil in a wide soup pan.
Sweat the diced onion, ginger and garlic softly with a pinch of salt.
Meanwhile dice the green bell pepper in small chunks and add to the onion mixture. Slowly let this caramelize for about 10 minutes, while you stir now and then.
Chop the parsley stalks and add towards the end to the mix, together with the mace and bay leaf.

Wash the zucchini and chop lengthwise in half and then in 8 big chunks.
Peel the sweet potato and cut in big chunks.
Add the veggies to the mix, give it a stir and add the broth. Bring to the boil and, with the lid on, let it simmer quietly for about 20-30 minutes, till the vegetables are tender.


Fish out the mace and bay leaf and make a smooth soup with a stick blender.
Serve with some chopped parsley or this lovely rucola pesto:


Rucola pesto

15 g raw cashew nuts, soaked in hot water for at least 1 hour
1 small clove of garlic, chopped fine
Big bunch of rucola, washed
Pinch of salt
1-3 tbsp lemon juice
2-4 tbsp olive oil
Drain the cashews and put all ingredients in a blender. Start with 1 tablespoon of lemon juice and olive oil, blend and taste. Add more to your own taste. A little freshly ground black pepper in the end will be nice too.
Add a big spoonful to your soup, enjoy!

  
Courgette – zoete aardappel soep (4 pers)

1 courgette, 300 g
1 zoete aardappel 300g
1 groene paprika, 150 g
1 ui
1 teen knoflook
2 cm verse gember
10 peterselie steeltjes
stukje foelie
1 laurierblad
1 l groentebouillon
verse peterselie om te garneren

Schil ui, knoflook en gember en hak alles fijn. Verwarm wat olijfolie in een ruime soeppan en fruit hierin zachtjes de ui, gember en knoflook met een snuf zout.
Ondertussen snijd je de groene paprika in kleine stukjes en voegt deze toe aan het uimengsel. Laat dit ongeveer 10 minuten karameliseren, terwijl je af en toe roert.
Hak de peterseliesteeltjes fijn en voeg deze tegen het einde toe samen met de foelie en laurier.


Was de courgette en snijd deze horizontaal doormidden en dan in 8 grote stukken. Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in grote stukken.
Doe  de groentes in de pan, roer goed door en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en, met het deksel op de pan, laat het geheel 20-30 minuten zachtjes sudderen tot de groentes goed gaar zijn.

Vis de foelie en het laurierblad uit de soep en pureer de soep met de staafmixer.
Serveer met verse peterselie of met deze heerlijke rucola pesto:

Rucola pesto

15 g rauwe cashewnoten, minimaal 1 uur geweekt  in heet water
1 klein knoflookteentje, fijngehakt
flinke bos rucola
snuf zout
1-3 el citroensap
2-4 el olijfolie

Laat de cashews uitlekken en doe alle ingrediënten in een blender.
Begin met 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie en proef na pureren. Voeg meer toe naar je eigen smaak. Maak af met wat versgemalen peper. Schep een flinke lepel in de warme soep en geniet van alle smaaklagen.

maandag 17 september 2012

Quick breakfast flatbreads – snelle ontbijtbroodjes (GF-SF)


Last post I told you about my gluten accident and the actions I took after that.
I mentioned the use of the Werz flour and the dead easy flat breads I make now every day.
In 10 minutes you can eat these lovely breads, you can even make them when your out camping!
By using almond flour the texture of the breads is soft and still a bit moist. You can use only Werz flour but than the breads will turn out more dry and a bit gritty. By adding sunflower seeds, sesame seeds or flaxseeds you can have a different taste every day!

50 g almond flour +
75 g Werz flour (or just 100g Werz flour)
¼ tsp sea salt
½ tsp tartaric acid baking powder
100 ml buttermilk

Mix the flours with the sea salt and baking powder (and the seeds when you use them) in a bowl. Stir in the buttermilk and knead quickly till the dough forms. Sprinkle a little extra flour on your bench and roll out 2 flat breads, about ½ cm thick and 12-15 cm Ø
Heat a cast iron skillet and bake the breads 1 by 1 about 3-5 minutes each side till light brown spots appear, medium heat. Done!


50 g amandelmeel +
75 g Werz meel (0f alleen100g Werzmeel)
¼ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
100 ml karnemelk

Meng de 2 meelsoorten samen met zout en bakpoeder (en de zaadjes als je die gebruikt) in een kom. Giet de karnemelk erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Strooi een beetje meel op je werkbank en rol 2 broodjes uit van ongeveer ½ cm dik en 12-15 cm Ø.
Verhit een gietijzeren skillet of koekenpan en bak de broodjes 1 voor 1, 3 tot 5 minuten aan iedere kant, op middel warm vuur tot je bruine plekjes ziet ontstaan. Klaar!


dinsdag 11 september 2012

Sablés fourrés – gevulde zandkoekjes (GF)



I am back where I started baking gluten free 5 years ago. In the sense that I am using this flour again: Werz mehl. After falling ill from gluten cross contamination the moment I came home, by using a non-certified gluten free gram flour, I decided to only use certified gluten-free flours or almond flour in the future. To stay healthy, because the impact of the gluten is too much for my system. It was years ago for this to happen again, but I was stunned and shocked. I had to stay in bed for 2 days, with flu-type symptoms as a light fever, headaches, loss of appetite, severe digestive problems and very aching joints. Still 1 ½ week later my intestines are sore and vulnerable and my joints still ache.

Every morning I now make 2 easy-peasy flatbreads from this great organic 4-grain mixture, which I will show you very soon. This morning I dreamt of cookies; I just needed a little sweetness in my day.
Staying in the French spirit I made these lovely sablés or sand cookies. The left-over egg yolks  from the apricot tart you can use in this recipe.

Chantal made me 2 pots of apricot confiture, made of these heavenly sweet and juicy apricots from Sahune, I had to use it for these cookies. Make your own jam or marmalade and fill the sablés with the one of your choice. Or use a tasty organic sugarless fruit spread instead to cut down the sugar.



Sables fourrés (7-9 pieces, depending of your cookie cutter)

150 g Werz flour or brown rice flour
75 g cold organic butter
40 g caster sugar
2 egg yolks
Pinch of sea salt

Mix the flour with the sugar and a pinch of salt.
Throw in the butter and slice it with 2 knifes as small as you can, a crumbly mix will form.
Wash your hands with cold water, add the egg yolks and knead the dough quickly till it comes together. Not longer than necessary. Flatten it out a bit in a rectangle, wrap it in cling film and let it rest in the fridge for at least 1 hour.

Pre-heat the oven on 190 ˚C.
Prepare the baking tray with baking paper.

Roll out the dough between 2 sheets of cling film till about 3 mm and cut out cookies. Put them on the baking tray. Roll out the left-over pieces of dough and repeat till all of your dough is used. With an apple corer I cut out the inner circle of half of the cookies.

Bake the cookies 10-12 minutes till golden brown.
Let them cool completely, because they are crumbly, like a good sand cookie should be ;-)

A coffee spoon with confiture in the middle and push the cored cookie softly on top.
Maybe sprinkle with a little icing sugar.
Enjoy!!


Gevulde zandkoekjes (7-10 afhankelijk van de grootte van je uitsteekvorm)

150 g Werzmeel of bruine rijstmeel
75 g koude bio boter
40 g basterd suiker
Snuf zout
2 eidooiers

Meng het meel met basterdsuiker en zout met de hand.
Voeg de koude boter toe en snijd met 2 messen in mini stukjes, zo klein als mogelijk tot zich een kruimelig deeg vormt. Was je handen met koud water, voeg de eidooiers toe en kneed het deeg snel tot het samen komt. Dus niet langer als nodig is. Vorm een platte rechthoek en pak deze in huishoudfolie en koel het deeg minstens 1 uur in de koelkast.

Verwarm dan de oven voor op 190 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek hieruit koekjes, die je op de bakplaat legt. Van de afvalstukjes maak je opnieuw een bal die je weer uitrolt, tot al het deeg is gebruikt.
Steek met een appelboor van de helft van de koekjes een rondje uit het midden.

Bak de sablés 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze helemaal afkoelen, want zoals een echt zandkoekje betaamt zijn ze kruimelig, en schep dan een koffielepel van je favoriete confituur op de koekjes. Beleg met het open koekje. En misschien wat poedersuiker;-)
Geniet!!

maandag 3 september 2012

Almond-apricot tart – amandel-abrikozen taart (GF)


It is always the same, when I am back from a holiday.
I don’t miss the computer, or the news and newspapers.
Getting back into blogging cost me some time. I hope you will apologize me.

I did have a really great time in the Drôme-Provence with my big love.
We camped at a very quiet Aire Naturelle, from Monsieur Bernard at the small hameau la Bernarde. Monsieur Bernard is in his eighties and does everything by himself, the sanitary block, the waste bins, the administration etc. Every afternoon he sits under a tree with some companions and there is always time for a little talk.


That is the best thing on a holiday for me: slowing down, talking to everybody, taking the time for everything. We enjoyed every minute, even when the temperature went over 40 degrees Celsius. We had a wonderful time with our friends Jean and Chantal, especially sitting on their terrace, enjoying another delicious meal cooked by Chantal. She is a great cook and what’s so special is that she is always very concerned about me and the gluten that I never have to worry about being glutinized, I even get  special treats! The cooking is so flavorsome because of the good sun-ripened ingredients and the pure treatment of them and of course the love she puts in. I adore French cooking.


I took some apricots back with me, along with some other stuff as garlic, olives from Nyons, olive oil from Sahune, honey and of course some wines! I have some bottled summer now for the winter to come!

I had to be back in the cooking business right away because the apricots were so fresh and ripe. I made jam and marmalade, gave away to friends and neighbors and ate the rest.
Oh, and I made this lovely apricot tart.


Almond-apricot tart (6-8 pers)

8 fresh apricots
125 g white almonds
75 g raw cane sugar
3 egg whites
10 g corn or potato starch
75 g butter, melted
1-2 tbsp almond slivers

Butter a tart mold of 20cmØ. Set aside
Pre heat the oven on 180 ˚C

Grind the almonds together with the sugar in a food processor. Put the mixture in a bowl. With a handmixer mix the egg whites one by one in the sugar-almond mixture.
Stir in the starch. And then pour in the melted butter while you mix softly, mix it all good and pour the batter into the mold.
Slice the apricots in 6 and divide over the batter.
Sprinkle with almond slivers and put the tart in the middle of the oven and bake it 25-30 minutes till golden brown and when a needle stuck in comes out clean.
Let the tart cool in the mold and serve as quick as you can, it’s delicious!

You can use another type of fruit in this tart, like banana, apple, prunes, peaches, blackberries. Just try it out!

The 3 egg yolks you can freeze and use at another time or you can make a crème anglaise or custard.


Amandel-abrikozentaart (6-8 pers)

8 verse abrikozen
125 g witte amandelen
75 g rauwe rietsuiker
3 eiwitten
10 g maïzena
75 g gesmolten boter
1 el amandelschaafsel

Beboter een taartvorm van 20 cm Ø en zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 ˚C

Maal de amandelen samen met de suiker in een keukenmachine heel fijn. Doe het mengsel in een kom. Klop met een handmixer 1 voor 1 de eiwitten door dit mengsel.
Schep dan de maizena erdoor en giet al zachtjes mixend de boter door het mengsel. Klop nog even goed door en giet het beslag in de vorm.

Snijd elke abrikoos in 6 en verdeel de partjes over het beslag.
Bestrooi met het amandelschaafsel en zet de vorm in het midden van de oven.
Bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Als je er een breinaald insteekt moet deze er schoon uitkomen.
Laat de taart afkoelen in de vorm en serveer hem dan meteen, zo lekker!

Je kunt ook banaan, of bramen of perzik of pruim of appel in deze taart doen, probeer het gewoon eens uit!

De 3 eidooiers kun je invriezen tot later gebruik of je maakt een custard of crème anglaise, voor bij de taart?!