donderdag 24 mei 2012

Carrot salsa – Wortelsalsa (GF-DF-SF-V)


Every day we had a special celebration dinner this week.
Why was that: my son is finishing his exams, so to keep the spirits up we ate his favorite food:
Monday we ate pizza and celebrated my lover’s birthday as well.
Tuesday I made white asparagus with a samphire egg dressing and in olive oil baked new potatoes.
Wednesday we had the lovely soup I published yesterday with a leftover piece of my gluten free pizza and a side salad.
Today we are going to eat  tacos with spicy  brown beans, quacamole, some cheese, tomatoes and this lovely carrot salsa.
Tomorrow will be his last exam(I hope), geography, and we are going to have a BBQ in the garden of my friend M. and her son!
Pfff, it was really a rough ride.


Carrot salsa

about 300 g carrots, grated roughly
1 medium red onion, chopped
2 cloves of garlic, chopped,
1 hot red pepper or same amount red paprika when you don’t like hot, also chopped
handful of coriander leaves, chopped
juice of 1 lime (taste)
pepper and salt
2 tbsp good olive oil

Put everything in a food processor and pulse till it is a juicy puree. Taste and add seasoning to your own tastes.


Wortelsalsa

ongeveer 300 g wortels, grofgeraspt
1 middelgrote rode ui, grofgehakt
2 tenen knoflook, gehakt
1 hete rode peper of dezelfde hoeveelheid rode paprika als je niet van heet houdt, ook gehakt
handje korianderbladdjes, gehakt
sap van 1 limoen, of meer, maar proef
peper en zout
2 el goede olijfolie

Doe alles in de blender en pulse tot het een sappige puree is. Proef nogmaals en voeg naar eigen smaak toe wat je mist.

Recipe adapted from: World Food Café 2

woensdag 23 mei 2012

Sweet potato paprika courgette soup- zoete aardappel paprika courgette soep (GF-DF-SF-V)


The bright deep orange soup I made today is filled to the brim with beautiful vegetables and full of fibers and with a taste from heaven. After a very, very cold spring it has become summer at once, but I don’t complain, for me this is heaven too!
I walk outside without my coat, barefoot, no more shawls and handkerchiefs. My balcony is slowly getting green, by all the herbs, plants and flowers that I’m growing. My mood took a big leap, from low pressure to high pressure. Yes, really, I’m so much more alive when the temperature is above 20 degrees Celsius.
I hope you enjoy the weather too, and when not make the soup and enjoy the taste of summer!

Sweet potato paprika soup (4 bowls)

2 medium onions, chopped
2 cloves of garlic, chopped fine
2 small sweet potatoes
2 medium red paprikas
2 medium courgettes
1 tin of peeled tomatoes
1 cube of gluten free vegetable stock (I use Natur Compagnie)
2 tbsp chopped basil leaves

In a big soup pan warm some olive oil and fry onion and garlic softly.
Cut and deseed the paprikas and chop roughly, add to the pan. Stir.
Let it fry together for 10 minutes.
In the meantime peel and chop the sweet potatoes in small cubes, add to the pan, stir, for another 8 minutes.
Wash the courgettes and grate them roughly and add to the rest, stir it in.
Then open the tin of peeled tomatoes, into the pan, squeeze them with your spoon, add another tin full of water, the cube of vegetable stock and bring the soup to the boil.
Let it simmer on low heat for another 10 minutes, stir occasionally.
With a stick blender puree the soup, taste and add freshly ground pepper and maybe a little salt to your taste.
Serve hot with a spoonful of chopped basil.


Zoete aardappel paprika courgette soep (4 kommen)

2 medium uien, gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 rode paprika’s
2 middelgrote zoete aardappels
2 middelgrote courgettes
1 blikje gepelde tomaten
1 glutenvrij groentebouillon blokje (ik gebruik Natur Compagnie)
2 el gehakte basilicum

Verhit olijfolie in een flinke soeppan en fruit de ui en knoflook zachtjes.
Was, ontzaad en snijd de paprika’s in stukken en voeg toe aan de pan, roer. Laat een minuut of 10 fruiten.
Ondertussen schil je de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes, voeg deze ook toe, roer even door en laat nog 8 minuten zachtjes bakken.
Was de courgettes en rasp de courgette op de grove rasp, voeg toe aan de rest en roer goed door.
Open dan het blik tomaten en gooi ze in de pan terwijl je ze enigszins plat drukt met een pollepel, voeg ook een blikvol water toe, het bouillonblokje en breng de soep aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
Pureer de soep met een staafmixer, proef en voeg naar smaak versgemalen peper en eventueel wat zout toe.
Serveer heet en garneer met een lepel basilicum.

dinsdag 22 mei 2012

Papaya for breakfast (GF-DF-SF-V)


This is the most easy recipe I have ever posted, I think.
Papaya under a very hot grill, 5-8 minutes, sprinkled with some lime juice, delicious!
The great thing about papaya is the health benefits for the intestines.
We as celiacs can use that from time to time, as I do at this moment.
The papaya is a rich source of Vitamins C, A and E , 3 very powerful antioxidants, which support our immune system. Eating half a papaya a day is a natural detox, soothing and tasty. 
The recipe is from the Delicious Miss Dahl.

Just eat it, scoop the flesh with a spoon, great taste!
Before I could take a picture, it was gone.



dinsdag 8 mei 2012

Almond cinnamon buns – amandel-kaneelbroodjes (GF-DF-SF)


This is such a weird spring, I still have the feeling that it’s January or February.
My taste buds were already in the mood for strawberries, fresh green spring leaves, asparagus, new potatoes and young herbs from the garden. But for me it’s too cold now, too dark and my energy level goes down again, as if my body is preparing for another winter period. I want cinnamon, apple, sauerkraut, pumpkin, hearty soups and stews. I want hot tea and flaming wood fires.
But no, it’s the month of May, the trees are blooming, everywhere green leaves are appearing, there are ducklings in the canal in front of my house and the young rabbits are chasing each other in the bushes of the dike alongside.

I decided to make something according to my autumnal taste: cinnamon buns.


I already have made several recipes, also on this blog, but after trying and studying on the internet I created this really lovely, no sugar added, soft and appealing cinnamon buns.
Even the 16 year old likes it, and that means something!


Almond cinnamon buns (10 pcs)

Dough:
350 g almond flour, super fine ground
2-4 tbsp coconut flour
½ tsp sea salt
½ tsp tartaric acid baking powder
60 ml coconut oil, melted
2 tbsp honey
2 organic eggs
1 tbsp ground flax seeds in 2 tbsp water

Filling:
2-4 tbsp honey
75g chopped walnuts
75g chopped raisins
2 tbsp ground cinnamon

Pre heat the oven on 180 ˚C.
Put ready 2 sheets of 30x40cm cling film
Prepare a baking tray with baking paper.

In a big bowl mix the almond flour well with salt and baking powder.

The coconut flour I only use in the end, depending on the wetness of the dough. I get my eggs from a local producer and they are always different in size.

In a smaller bowl you mix the coconut oil with  honey, flax seed mixture and the 2 eggs till it’s a homogenous mix. This you stir into the dry ingredients and mix everything well with a spoon.

As I said, at this time you decide if you add some coconut flour, 1 tablespoon at a time. The dough will stay sticky, but not too. So no more than 4 tablespoons are needed, otherwise the cinnamon buns will turn out dry. I mix it in by hand, then I can feel the mixture changing.

Put 1 sheet of cling film on your workbench and put the dough on top of it. Press it down a little by hand. Then put the other sheet on top of it and roll the dough out in a rectangle of 25x35cm. Remove the top sheet of cling film and drizzle the honey on the dough. Then sprinkle the nuts, raisins and cinnamon on the dough. With the first layer of cling film you can roll up the dough in a nice sausage shape. Cut with a sharp knife into 10 disks and put them, with some space between them, on the baking tray and bake the almond cinnamon buns 15-20 minutes in the oven till they are golden brown. Check from time to time that the buns are not getting too dark.
Let them cool for at least 10 minutes on the tray before transferring them to a wire rack.


Amandel-kaneelbroodjes (10 stuks)

Deeg:
350 g fijngemalen amandelmeel
2-4 el kokosmeel
½ tl zeezout
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
60 ml kokosolie, gesmolten
2 el honing
2 biologische eieren
1 el gemalen lijnzaad in 2 el water

Vulling:
2-4 el honing
75g gehakte walnoten
75 g gehakte rozijnen
2 el kaneel


Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Leg 2 stukken huishoudfolie van 30x40cm klaar voor gebruik.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.

In een grote kom roer je het amandelmeel samen met zout en bakpoeder goed door elkaar.

Het kokosmeel gebruik ik alleen als het deeg te vochtig blijft. Dit is afhankelijk van de grootte van je eieren. Ik krijg ze van een lokale bio eierboer en zijn eieren zijn altijd verschillend van grootte.

In een kleinere kom mix je de kokosolie met de honing, lijnzaadmengsel en de eieren tot een homogeen mengsel. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng alles met een lepel.

Op dit moment beslis je of er kokosmeel nodig is. Het blijft een plakkerig deeg, dus gebruik niet meer dan 4 eetlepels, anders worden de kaneelbroodjes hard en droog. Dus meng met de hand lepel voor lepel en voel wat er gebeurt.

Leg 1 stuk huishoudfolie op je werkbank en leg hierop je deeg. Druk een beetje plat met de hand en leg dan het andere stuk huishoudfolie erop. Rol uit tot een plak van 25x35 cm. Verwijder de bovenste laag folie.
Lepel de honing eroverheen en besprenkel dan met de noten, rozijnen en kaneel.
Gebruik het onderste stuk folie om je deeg voorzichtig op te rollen in een lange worstvorm.
Snijd deze in 10 stukken met een scherp mes en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat met 2 cm ruimte ertussen.
Bak de amandel-kaneelbroodjes in 15-20 minuten goudbruin. Let op dat ze niet te bruin worden.
Laat ze minstens 10 minuten afkoelen voor je ze overbrengt op een koelrekje.