donderdag 26 april 2012

Frittata from scratch (GF-SF)


Leftovers, we all have them from time to time .
No problem when you keep them cool and eat them for example next day for lunch.
You can also be a little more creative and instead of heating something up, whipping it up into a totally new dish, from scratch.
I had a leftover cooked potato, some steamed broccoli, 4 cherry tomatoes and a stalk of celery. In my pantry there are always onions, garlic and eggs, and I have herbs on my balcony, so in half an hour I made this tasty frittata.

Frittata from scratch (2-4 pers)

1 cooked potato, in cubes
1 onion, finely sliced
1-2 cloves of garlic, finely sliced
some steamed broccoli, cut roughly
4 cherry tomatoes, cut in 4
1 stalk of celery, finely diced
4 organic eggs, whisked with a tablespoon of water
fresh herbs, cut roughly
1 handful of grated Parmesan
olive oil
pepper and salt

In a frying pan heat some olive oil and fry the onion, garlic and celery cubes softly with a pinch of salt for 8 minutes. Stir occasionally.
Add potato cubes and broccoli and bake together for another 4 minutes, then add tomatoes and stir them in and let them soften a little.
In the meantime break the eggs in a bowl, pour in a dash of cold water, salt, pepper, fresh herbs and some grated Parmesan, mix well with a fork.
Pour the egg mixture in the frying pan and on your lowest heat let the frittata bake for about 10-15 minutes, depending on your gas flame and the size of the pan.
I pop the frittata in the oven for the last 5 minutes on 180 ˚C to get that brown finish. But you can also put a lid on top of the pan and let the frittata cook on the stove.
Serve with some salad and you have a lovely lunch dish.


Frittata from scratch (2-4 pers)

1 gekookte aardappel, in blokjes
1 ui, fijngehakt
1-2 tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
wat gestoomde broccoli, grof gehakt
4 cherry tomaatjes, in 4
4 bio eieren, losgeklopt met een eetlepel water
verse kruiden, grofgehakt
1 handje geraspte Parmezaan
olijfolie
peper en zout

Verhit een koekenpan (die in de oven kan) en bak de ui, knoflook en bleekselder in wat olijfolie met een snuf zout. Zachtjes ongeveer 8 minuten. Roer af en toe.
Voeg aardappel en broccoli toe en bak nog eens 4 minuten, dan de tomaatjes erbij en roer deze erdoor tot ze wat zachter worden.
Ondertussen breek je de eitjes in een kom en voeg een eetlepel water toe, zout, peper, verse kruiden en wat geraspte Parmezaan. Klop alles goed met een vork los.
Giet het eimengsel in de pan en bak de frittata op een heel zacht vuur gaar, 10- 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je pan en de hitte van je gasvlam.
Ik zet de frittata de laatste 5 minuten in een oven van 180 ˚C om een lekker nruin korstje te krijgen, maar je kunt ook een deksel op de koekenpan doen om de frittata op het gas te garen.
Serveer met wat salade en je hebt een heerlijke lunch of een lichte maaltijd met gestoomde groentes.

dinsdag 24 april 2012

Date-almond balls – dadel-amandel balletjes (GF-SF-DF-V)


It’s always good to have some snacks with you, when you’re a celiac on the road.
Here in Holland there is not so much to buy when you’re doing a day hike in nature or even in town visiting a museum.  
Sometimes you can buy a bar or something like that, but they are packed with sweeteners, natural or not and pretty expensive too.
These naturally gluten free and healthy date-almond balls I made a while ago are just the right snack for this in-between-moments when your belly starts rumbling and you are not ready for lunch or dinner yet.
Furthermore they are delicious  and look very fancy on a tea party as well!!

recipe adapted from Anja's Food for Thought

Date almond balls (20 pcs)

50 g almonds
40 g pistachios
40 g hazelnuts
2 tbsp dried cranberries
50 g pitted dates
15 g shredded coconut
1 tbsp cocoa powder
1 tbsp maple syrup or honey
1 tbsp coconut oil
1 tsp vanilla extract

Soak the nuts for an hour in a bowl of water, then drain them. It is said to be more healthy, but the main thing is that they become juicy.

First grind the nuts roughly and then put the rest of the ingredients in the blender and blend till it forms a stiff dough. You will have to scrape the sides with a spatula all the time in between pulsing.
Put the dough on a plate and roll into nice balls.
For this bonbon/truffle look just roll them in some shredded coconut, cocoa powder, very finely chopped nuts or chocolate. MMM, enjoy!


Dadel-amandel balletjes (20 stuks)

50 g amandelen
40 g gepelde pistachios
40 g hele hazelnoten
2 el cranberries
50 g ontpitte dadels
15 g geraspte kokos
1 el cacaopoeder
1 el maple syrup
1 el kokosolie
1 tl vanille extract

Laat de noten 1 uur weken in een kom water en giet af.

Maal eerst de noten grof en voeg dan de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en pulseer tot een dik samenhangend deeg, daarvoor zal je steeds met een spatel de zijkanten moeten schrapen.
Schep het dadeldeeg op een bord en rol er met je handen mooie balletjes van.
Voor dat bonbon/truffel effect kun je ze ook nog door geraspte kokos, cacao poeder, hagelslag of fijngehakte nootjes rollen. MMM, geniet!

maandag 16 april 2012

Socca (GF-DF-SF-V)


The funny thing about the changing of the seasons is that it’s also a change in my appetite.
In winter I can crave for hearty stews with pumpkin and sauerkraut with boiled potatoes and I love the warming spices in Indian food. But when spring has arrived I long for other flavors. I want bitter greens, citrus fruits, I eat a salads now and then, although it’s a little too cold for me yet and I turn to Mediterranean food, I want the sun on my plate.

Every season there are some dishes coming back in my kitchen again and again.
Socca is one of them. It’s a traditional dish from Nice, made from chickpea flour and really easy to make. You can eat it as a side dish, a snack or a flat bread, you can even turn the socca into a pizza when you top it with some roasted tomatoes, onions and olives.
Originally socca is made in a flat copper pan which is put in a boiling hot pizza oven. I don’t have this equipment, so I make it in my oven on the highest heat in a cast iron skillet. It works and it’s delicious.



Socca

125 g chickpea flour
350 ml water
a pinch of seasalt
freshly ground black pepper
 2 tbsp olive oil

cast iron skillet, 23cmØ
                                             
sift the flour in a bowl and make a well in the middle. Pour in the water bit by bit and stir together to a thin batter. Stir vigorously to stir out the lumps. Add salt and pepper and stir in the olive oil. Let it rest for half an hour.

Pre heat the oven on highest heat and oil the skillet lightly with some olive oil. Put the skillet in the hot oven for some minutes and when it’s hot take it out (take care it will be real hot!). Pour in half of the socca batter and put it back into the oven. Bake the socca till it’s dry and golden brown . It will bubble and brown on the edges. Good! Socca is a rough type not a fine crepe. Take it out of the skillet and repeat the proces.
Cut it into pieces and maybe serve with some extra sea salt and pepper. Eat as you like it. With some roasted tomatoes and some goat’s cheese or just as it is. Close your eyes and imagine you’re in the Provence. The taste is great!!



Socca

125 g kikkererwtenmeel
350 ml water
Zout en versgemalen peper
2 el olijfolie

Gietijzeren skillet/ koekenpan 23 cmØ

Zeef het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water beetje bij beetje erbij en roer krachtig tot een dun beslag zonder klontjes. Voeg dan peper en zout naar smaak toe en roer de olijfolie erdoor.
Laat minimaal een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Vet de skillet in met olijfolie en zet een paar minuten in de hete oven. Haal de hete pan eruit en giet de helft van het beslag in de pan. Zet terug in de oven en bak tot de socca droog is en goudbruin. Probeer het uit. De socca mag lekker hard gebakken worden aan de randjes maar een beetje zacht van binnen blijven. Haal uit de oven en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
Snijd de socca in stukken en bestrooi nog met wat peper en zout en evt. wat olijfolie. Eet zo lekker warm of serveer met een geroosterd tomaatje en wat geitenkaas of maak er een pizza naar je eigen smaak van.
Doe je ogen even dicht en proef de Provence!










dinsdag 10 april 2012

celeriac soup with a hazelnut picada - knolselderijsoep met een hazelnoot picada (GF-DF-SF-V)

Last week I made this soup for some friends and we all loved it!
It’s a heart warming soup for a cold day, the hazelnut picada gives it a nice crunch and tangy bite.
The word picada is not precise, the Catalan picada is a similar mixture, made in a mortar, but added to a dish at the end of the cooking time as a binder and some sort of secret touch. But I like the name and the word just popped up in my mind when I was thinking about it and eventually made it. What’s in a name, anyway!
Just make it and see what happens when you take this first bite!

Celeriac soup (4 pers)

1 celeriac, medium, peeled and in 2 cm chunks
1 onion, chopped
1 clove of garlic, chopped
12 stalks of parsley, chopped finely
1 big leek, in small rings
4 medium potatoes, peeled and in 2 cm chunks
1 l vegetable stock or boiling water

In a soup pan pour some olive oil and sweat the onion, garlic and parsley stalks with a pinch of salt for 5 minutes.
Add the leeks, stir them in and bake for another 3 minutes.
Add potatoes and celeriac, stir them in too for another 5 minutes with the lid on.
Then add water or stock and bring to the boil. Simmer till the veggies are cooked.
Add some more salt and pepper to your taste, blend the soup and serve with this great picada.


Hazelnut picada

60 g brown hazelnuts
zest and juice of an organic lemon
olive oil
pepper and salt
1 big tbsp fresh mint, chopped

Roast the hazelnuts in a dry, heavy frying pan. Let them cool.
Crush the hazelnuts roughly  in the mortar, add lemon zest, freshly ground pepper, salt, 1-2 tablespoons of lemon juice and 1-2 tablespoons of olive oil. Grind together, but not too fine, the hazelnut chunks must stay big enough for a good crunch. Stir in the mint, don’t crush it, it will become bitter!
Put a big spoonful on top of your celeriac soup.
Enjoy!



Knolselderijsoep (4 pers)

1 knolselderij, medium, geschild en in blokjes van 2 cm
1ui, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
12 steeltjes peterselie, fijngehakt
1 grote prei, in ringen
4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
1 l groentebouillon of kokend water

Verwarm wat olijfolie in een grote soeppan en zweet daarin de ui, knoflook en peterseliesteeltjes ongeveer 5 minuten.
Voeg de preiringetjes toe en bak deze 3 minuten zachtjes mee.
Voeg dan aardappel en knolselderij toe en bak nog eens 5 minuten mee met een deksel op de pan.
Voeg dan water of bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes de groentes gaar worden.
Voeg wat zout en peper naar smaak toe, blender de soep en serveer met deze heerlijke hazelnoot picada.


Hazelnoot picada

60 g bruine hazelnoten
rasp en sap van 1 bio citroen
olijfolie
peper en zout
1 volle el verse munt

Rooster de hazelnoten in een droge koekpan met dikke bodem. Laat afkoelen.
Plet de hazelnoten in een stenen vijzel, niet te fijn, ze moeten een bite blijven houden.
Voeg citroenrasp, peper en zout, 1-2 el citroensap en 1-2 el olijfolie toe en meng ze in de vijzel.
Roer als laatste de fijngesneden munt erdoor, niet kneuzen, dan wordt het bitter!
Schep een grote eetlepel op de knolselderijsoep en geniet!


woensdag 4 april 2012

Oeufs en cocotte – eitjes in een pannetje (GF-SF)




First of all I want to thank Roeb for my lovely new banner, I love how he has the patience to transform one of my India pictures into this new feature, I don't ;-)
(By the way, Roeb is my creative soulmate!!)

Oeufs en cocotte, it sounds pretty and quite fancy!
Literally it means eggs in a dish or eitjes in een pannetje, not half as nice as en cocotte, it sounds a bit frivolous, like a summer dress in a breeze.
Although it’s somewhat grey today we already had some really nice spring days, on which it was possible to wear skirts and heels, for a few hours, but ok!




I love springtime, everything is growing so fast, you almost can see the leaves unwrapping. It’s a time of all our senses, it smells good, the birds are starting to whistle already in the early daylight, the new nettles are very, very prickly (ow!) , all these shades of baby green are a joy for the eye and the taste of all these new leafy greens is so strong and poignant and what feels better than the first rays of sunlight on your wintery skin!
It’s the time of rejuvenation, of leaving behind old skin, and starting afresh, a new life, a new beginning, light!


This dish perfectly fits in the idea of a light and healthy starter.
Eggs are full of protein, vitamins A, B11, B12, E and D and contain phosphorus, iron and selenium.
Although they contain cholesterol, there is now a lot of evidence that it’s not the cholesterol in eggs that increases your cholesterol, but it’s the intake of saturated fats and trans-fats from all kinds of junk food and processed foods.

I am not going to make propaganda for eating more eggs but I do want to insist on using Organic Eggs. In short: they taste better because the chickens get better food and have a much better life; did you ever see a battery cage?  


O.k.  let’s go on to the recipe:

Oeufs en cocotte (4 pers)

4 organic eggs
4 tbsp crème fraîche
4 tbsp grated goat’s cheese
4 tbsp white wine (optional)
2 gluten free crackers or slices of bread, crumbled
Butter
2 tbsp of freshly chopped herbs, like cress, chives, chervil, parsley etc.
4 ramekins

Pre-heat the oven on 180 ˚C.
Put on the kettle for boiling water.

Butter the ramekins very well.
Break an egg in every one.
In a bowl mix the crème fraîche, cheese and white wine with some salt and pepper and divide it over the eggs.
Divide the cracker- or breadcrumbs over the four eggs and some small knobs of butter.

Put the ramekins in an oven tray and pour in the boiling water gently till halfway of the ramekins.
Put the oven tray carefully in the middle of the oven and bake the eggs about 20 minutes, till they feel firm on the touch.
Sprinkle the herbs on top and serve!
Happy eggs!


Oeufs en cocotte (4 pers)

4 biologische eitjes
4 el crème fraîche
4 el geraspte pittige geitenkaas
4 el witte wijn (kan je weglaten)
2 glutenvrije crackers of sneetjes brood, verkruimeld
Boter
2 el versgehakte kruiden als bieslook, tuinkers, kervel, peterselie, etc
4 ramequins

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Zet een ketel water op.

Beboter de ramequins goed en breek in ieder een eitje.
Meng in een kom de crème fraîche, kaas en witte wijn met wat peper en zout en verdeel over de eieren.
Verdeel ook de cracker- of broodkruimels over de 4 schaaltjes en wat botervlokjes.
Zet ze in een ovenschaal en vul deze tot halverwege de ramequins met kokend water.
Zet de schaal voorzichtig in de oven en bak de oeufs 20 minuten tot ze gaar aanvoelen.
Bestrooi met de verse kruiden en serveer deze heerlijke eitjes!