zaterdag 30 april 2011

Apricot chutney – Abrikozenchutney (GF- DF-SF)


The cherry on the cake: very nice on top of a sesame cracker with some labneh cheese is this very easy and quick apricot chutney.
It is raw and when you use unsulfured apricots very healthy too. Dried apricots are a natural and gluten free source of Vitamin E, iron, magnesium and fibers.
I found the recipe in Home Made, a delicious cookbook by the Dutch Yvette van Boven.

Apricot chutney
250 g dried, unsulfured apricots, welled 2 hours
2 sprigs of rosemary, chop the leaves
1 small clove of garlic
Juice of half a lemon
100 ml extra vergine olive oil
Pepper from the mill

Grind all ingredients in a food processor. Not too finely!
With a small layer of oil on top you can keep the chutney in the fridge for a long time!!
Enjoy!



Abrikozenchutney
250 g gedroogde, ongezwavelde abrikozen, 2 uur geweld
2 takjes rozemarijn, fijngehakt
1 klein teentje knoflook
Sap van een halve citroen
100 ml extra vergine olijfolie
Peper uit de molen

Maal alle ingrediënten in een keukenmachine. Niet tè fijn!
Met een laagje olie erop kan je de chutney in de koelkast vrij lang bewaren.
Heerlijk op een sesamcracker met wat labnehkaas!!

donderdag 28 april 2011

sesame-oregano crackers -sesam-oregano crackers (GF-DF-SF)

Crackers!
What can I say, in Holland there aren’t many gluten free crackers for sale, or there are but they are not tasty, at least not for me. What can you do in such cases: bake your own. I thought it wasn’t possible, but I found my cracker hero on the internet: Elana Amsterdam from Elana’s pantry. She has developed the perfect gluten free cracker in all kind of variations. I bake them for a while now and even try out some variations of my own, like these beauties.
So thanks to Elana and into the kitchen.

Sesame crackers with oregano
150 g almond meal, fine
70 g black sesame seeds
¼ tsp sea salt
1 egg, whisked
2 tbs olive oil
2 tbs dried oregano

Preheat the oven on175˚C.
Mix all ingredients together in a large bowl and mix well with a spoon..
Divide the dough in 2.
Put a piece of parchment paper on your workbench and put one half of the dough on it. Then put a large piece of cling film on top and with a rolling pin roll the dough as thin as possible. The thinner the crispier. Try to make a rectangle.
With a pizza cutter cut into rectangles of 5x5 cm. Slide the dough with parchment paper and all on a baking tray. Bake in the oven for about 10-12 min, till the edges are browning.
Take out of the oven, let it cool and break the crackers on the pre-cut lines.
Repeat the process for the second batch.
Serve with the labneh cheese balls from yesterday.

I also made a batch without egg. They were very tasty too, but a bit crumbly, good for eating like they are, but not possible to put something on it. They are a bit more difficult to make, because of the crumbliness.

Sesamcrackers met oregano
150 g fijngemalen amandelmeel
70 g zwart sesamzaad
¼ tl zeezout
1 ei, losgeklopt
2 el olijfolie
2 el gedroogde oregano

Verwarm de oven voor op 175˚C.
Mix alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar met een houten lepel.
Verdeel het deeg in 2.
Leg een vel bakpapier op je werkblad met daarop de helft van het deeg. Leg hierop een vel huishoudfolie en rol het deeg uit met een houten deegroller. Zo dun als mogelijk, want hoe dunner hoe knapperiger ze worden. Probeer een rechthoek te rollen.
Snijd dan met een pizzasnijder rechthoeken van 5x5 cm. Schuif het deeg met bakpapier en al op een nakplaat. Bak in de oven, ongeveer 10-12 minuten, tot de randen bruin worden.
Neem uit de oven, laat ze even afkoelen voordat je ze breekt op de voorgesneden lijnen.
Herhaal het proces voor de tweede helft.
Serveer met de lekkere labneh balletjes van gisteren.

woensdag 27 april 2011

labneh balls on olive oil - labnehballetjes op olijfolie (GF-SF)


Labneh or Lebanese strained yoghurt is so easy to make and has great effect when you roll them into balls and herbs and store them in olive oil.
Everywhere in the world they make strained yoghurt, here in Holland we call it hang-up, because that’s the way you make it. Just pour the yoghurt, cow’s or goat’s or sheep’s, in a clean cloth, bind it tightly and let it hang for 12-48 hours, depending on the thickness you prefer. The whey comes out, you can use it in a soup or stew later. You can also drink it, it’s good for deacidification of the body.

Labneh is always mixed with salt and garlic, so it’s used as a cheese, soft and spreadable or firm so you can roll balls from it, like I did.
The main thing is: start in time!

Labneh, firm, for about 25 balls
printable version

2 l of full fat organic yoghurt
1 tsp salt
½ tsp black pepper, from the peppermill
1 small clove of garlic, pressed (can be omitted when you don’t like it)
½ l extra vergine olive oil (or more, depending on the glass pot you use)
some laurel leaves, dried chilies
herbs to roll the cheese balls in like dried oregano, thyme, smoked paprika, or za’atar.


Put a clean piece of cheesecloth or a tea towel in a colander and pour in the yoghurt. Mix the yoghurt with the salt, pepper and garlic. Fold the corners of the cloth together and bind the cloth tightly with a string. Make a loop from the string so you can hang the yoghurt above the kitchen sink or, like I did, unto a upside down placed stool. Put a big bowl or bucket under the yoghurt, because the straining will begin immediately!
Hang the cloth for 2 days in a cool place and try to tighten it from time to time, so as much as possible liquid can come out.


The balls:

Prepare a clean, high glass pot with some olive oil and a few laurel leaves and chilies. Put the dried herbs on separate plates.
Open the cloth and form balls the size of a small walnut and roll them gently into the herbs. Let them slip into the pot one by one and fill the pot with olive oil till they’re all completely under.
If you use a clean spoon every time you pick one out, you can store these labneh balls for a very long time.

Serve them with the sesame crackers and apricot chutney, which I will publish this week! They are divine (according to my friends;) and myself, I can’t get enough of them)


Labneh of Libanese hangop is erg makkelijk te maken en heeft een prachtig effect als je ze in balletjes rolt en ze op olijfolie zet in een mooie glazen pot.
Overal ter wereld maakt men wel een vorm van hangop, meteen ook de naam van de bereidingswijze. Je giet de yoghurt, van de koe, geit of schaap, in een schone doek, bindt het goed dicht en laat het 12-48 uur hangen en uitlekken, afhankelijk van welke dikte je beoogd. De wei loopt er uit, die kun je later gebruiken in een soepje of stoofgerecht. Je kunt ook af en toe een glaasje wei drinken, het zou goed zijn voor de ontzuring van het lichaam.

Labneh is altijd gemengd met zout en knoflook, dus om als een hartige kaas te gebruiken, zacht en smeerbaar of harder zodat je er balletjes van kunt rollen, zoals ik deed.
Het belangrijkste: begin op tijd!

Labneh, stevige, voor ongeveer 25 balletjes
printversie

2 l volle biologische yoghurt
1 tl zout
½ tl zwarte peper, uit de molen
1 kleine teen knoflook, geperst (zonder kan ook, als je er niet van houdt)
½ l extra vergine olijfolie (of meer, afhankelijk van de pot die je gebruikt)
wat laurierblaadjes en gedroogde pepertjes
gedroogde kruiden om de balletjes in te rollen, zoals oregano, tijm, gerookte paprika of za’atar.


Leg een schone kaasdoek of theedoek in een ruime vergiet en giet hierin de yoghurt.
Meng de yoghurt met het zout, peper en de knoflook. Vouw de punten van de doek bij elkaar en bind het geheel strak met een touw. Maak een lus van het touwtje en hang de yoghurt boven de gootsteen of zoals ik, aan een omgekeerde kruk. Zet er meteen een flinke kom of emmer onder, want het uitlekken begint meteen!
Hang de doek 2 dagen op een koele plek en probeer de doek steeds wat strakker te draaien, zodat er zoveel mogelijk wei uitloopt.

De ballen:

Zet een schone, hoge glazen pot klaar met een laag olijfolie en een paar laurierblaadjes en pepers. Doe de gedroogde kruiden op verschillende bordjes.
Open de doek met labneh en vorm balletjes ter grootte van een kleine walnoot en rol ze voorzichtig door de kruiden. Laat ze daarna een voor een in de olie glijden en vul de olijfolie aan totdat alle balletjes volledig onderstaan.

Mits je altijd een schone lepel gebruikt om ze eruit te halen kun je deze labnehballetjes zeer lang bewaren.
Ze zijn super lekker op een sesamcracker met een beetje abrikozenchutney. Deze recepten zal ik ook deze week plaatsen!

dinsdag 26 april 2011

chocolate dipped strawberries - in chocola gedoopte aardbeien (GF) spring party 2011


Every year I plan a spring party with my best friends, girls only.
It’s a great way to catch up with every one, talk about new plans and adventures, eat drink dance and, very important, try out some new gluten free food! This friday my spring party of 2011 took place and we had a great time.
Everybody brought something and I made cake and all kind of bites. We had:

Raspberry cheesecake
Sweet and spicy almonds
Crab claws with caper mayonnaise
Fresh oysters
Coquilles
Labneh cheese balls
Apricot chutney
Sesame crackers
Almond cookies
Chocolate dipped strawberries

Together with a nice pot of tea and “some” bottles of prosecco and white wine you can imagine that it was very sweet.
This week I’m gonna give you some of the recipes starting with the very easy and really heavenly chocolate dipped strawberries.

Chocolate dipped strawberries
250 g beautiful ripe strawberries
200 g chocolate, I used organic milk chocolate coating from Vivani

Melt the chocolate slowly au bain marie. Don’t let the hot water touch the bottom of the chocolate pan.
Wash the strawberries and let them dry completely or dry with a towel, but take care, don’t crush them.
Dip the strawberries in the chocolate and let them dry on plate covered with parchment paper. Keep them refrigerated till you serve them, it’s heaven biting into the hard chocolate and then into the soft, moist and sweet strawberry, mmm.


Aardbeien in chocola gedoopt
250 g mooie rijpe aardbeien
200 g chocolade, ik gebruikte biologische melkchocolade couverture van Vivani

Smelt de chocolade zachtjes au bain Marie en zorg ervoor dat het hete water de bodem van de bovenste pan niet raakt.
Was de aardbeien en laat ze geheel drogen of droog ze voorzichtig met een theedoek.
Doop de aardbeien in de chocola en laat ze opdrogen op een met bakpapier bedekt bord. Bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert; dan ervaar je de hemelse smaak door in de harde chocola te bijten en dan de zachte, vochtige en zoete aardbei te proeven, mmm.

dinsdag 19 april 2011

Zomerkoninkjes met yoghurt – sweet little summer kings in yoghurt (GF-SF)

Today I bought my first strawberries of the year, they’re back: locally grown and delicious. I made this super simple desert.

Yoghurt with strawberries (2 pers)
(printable version)
250g strawberries
1tbs honey
1 tbs balsamic vinegar
freshly ground black pepper
250 ml organic full fat yoghurt


Divide the yoghurt in 2 nice cups.

Blender the strawberries with the honey, balsamic vinegar and freshly ground pepper. I use a stick blender. 4 Spoonfuls of this gorgeous mixture into each cup of yoghurt…and enjoy!


Ze zijn er weer, vandaag kocht ik mijn eerste zomerkoninkjes van Hollandse bodem. Ze zijn heerlijk en ik maakte dit supersnelle toetje.

Yoghurt met aardbeien (2 pers)
printversie
250 g aardbeien
1 el honing
1 el balsamico azijn
versgemalen zwarte peper
250 ml biologische volle yoghurt

Pureer de aardbeien, honing, balsamico azijn en zwarte peper met een staafmixer.
Verdeel de yoghurt over 2 mooie schaaltjes en schep 4 eetlepels van de aardbeienpuree in elk schaaltje…en geniet!

maandag 18 april 2011

mungbean noodles with bok choy and tofu - mungbean noedels met paksoi en tofu (GF-DF-SF)

Light and colourful, just like today!
This quick and easy dish is full of flavour and very versatile, you can put in any vegetable you have in store. I use the bok choy as my main ingredient. Also you can use any noodle you like, this dish is very good with buckwheat noodles, but I forgot to buy them. And I always have some of these in my cupboard.

Still it’s not the right temperature for me, the wind is a bit chilly, but my head thinks it’s spring. I cleaned my balcony and started to seed some basil and rucola.
My dearest is building an outdoor kitchenette, yes!!

My balcony is very small, like my kitchen, but very soon I'll have the opportunity to also cook something outside on my new gas burner, which he brought from Bangkok. I have plans to start smoking, ha, ha, no not myself, but fish and vegetables. I have this wonderful book full of ideas of home made goodies. Cooking books are always an inspiration. You cannot have enough of them!

Mung bean noodles with bok choy and tofu(2 pers)
printable version
2 stalks of bok choy, washed and chopped roughly
1 piece of winter carrot, halved and in thin slices
1 quarter of cucumber, in sticks

1 red onion, (not to) finely chopped
1 clove of garlic, crushed
1 3 cm piece of fresh ginger, finely chopped

1 packet of tofu

2 handfuls of raw cashew nuts
2 handfuls of fresh coriander, roughly chopped

150-200 g mung bean vermicelli

Sauce:
1 tbs gluten free tamari
1 tbs sweet chili sauce
1 tbs fish sauce
½ tbs palm sugar or gula djawa
1 tbs gluten free oyster sauce
3-4 tbs water

Wrap the tofu in a clean tea towel and put a weight on it. After ½ an hour unwrap and cut the tofu in cubes.
Meanwhile you cut all the vegetables and put them aside. And the coriander.
You make the sauce by mixing all the ingredients together and put it also aside
Heat a wok and fry the cashew nuts in some coconut oil or any other neutral vegetable oil, till they are golden. Keep on stirring, so they don’t burn on one side. Not too hot!! Put them too aside and the heat low.


Now cook the noodles as is written on the packet in plenty of water. Rinse in cold water. You can also keep the water boiling and cook the noodles at the last minutes, so you don’t have to heat them up.

Preparing the dish:

Heat up the wok, there is still oil in it or add some more.
First we bake the tofu cubes on all sides till they’re golden and a bit crispy. Scoop them out and leave them on a plate with some paper towel, to drain the excess fat.

Now we start with the onion, then the garlic and ginger. Wokking is stirring!!
Then you add one by one the vegetables, the harder vegetables first. So start with the carrot, stir-fry 3 minutes then add the cucumber and the bok choy, stir-fry another 2 minutes.
Add the tofu cubes and the sauce and reduce the heat. Stir for another minute so everything is well coated. In case it sticks too much to the wok, add some more water, it must stay moist.
Before serving you add the cashews and the coriander.
You can stir in the noodles or serve the vegetables on top of it.
I hope you’ll enjoy it, we do!!



Mung bean noodles met paksoi en tofu (2 pers)
printversie
2 stronken paksoi, gewassen en grof gehakt
1 stuk winterwortel, gehalveerd en in dunne schijfjes
1 kwart komkommer, in reepjes

1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 3cm stuk verse gember, fijngesneden

1 blok tofu naturel

2 handjes rauwe cashewnoten
2 handjes verse koriander, grofgehakt

150 -200 g mungbean vermicelli

Saus:
1 el glutenvrije tamari
1 el zoete chilisaus
1 el vissaus
½ el palmsuiker of gula djawa
1 el oestersaus
3-4 el water

Wikkel de tofu in een schone theedoek en zet ere en gewicht op. Na een half uur pak je de tofu uit en snijdt hem in blokjes. Zet apart.

Ondertussen snijd je de groentes en zet deze apart. Ook de koriander.
Je maakt de saus door alle ingrediënten samen te voegen, zet ook apart.

Verhit de wok en bak de cashewnoten in wat kokosolie of een andere neutrale olie. Blijf roeren zodat ze rondom goudbruin worden. Niet te heet! Schep ze eruit en laat uitlekken op een bordje met wat keukenpapier. Het gas weer laag.

Je kunt nu de noodles koken zoals op het pak staat en ze naspoelen onder koud water of je zet een pan water op en laat het water zachtjes koken en kookt de noodles op het laatste moment, zodat je ze niet hoeft op te warmen.

Nu is alles klaar om het gerecht te maken:

Zet de wok weer wat hoger, voeg eventueel wat extra olie toe en bak eerst de tofublokjes rondom bruin. Haal ze er uit en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Dan bak je de ui en even later de knoflook en gember. Wokken is roeren, dus blijf erbij!!
Dan eerst de harde groente, de wortel. Roerbak deze 3 minuten en voeg dan de komkommer en de paksoi toe, roerbak nog eens 2 minuten. Voeg de tofublokjes toe en de saus en zet het vuur laag. Roer alles goed door elkaar zodat de saus een soort laagje vormt. Als het te droog wordt, voeg dan steeds een beetje water toe. Voeg voor het serveren de cashewnoten en de koriander toe.
Je kunt de noodles er door roeren (ook als je koude noodles opwarmt) of je serveert de groente op de warme noodles.
Ik hoop dat je het lekker vindt, wij wel!!

woensdag 13 april 2011

aubergineroll-ups - aubergine rolletjes (Gf-SF)

This tapa or mezze or antipasto is great for a springparty or just as an in-betweenie, a healthy vegetable snack, or as a starter of a nice meal for let’s say: today!

My son loves it and so do I.
In my weekly organic vegetable box from my farmer in Strijen there was an aubergine/eggplant, small, but so fresh! I had a sweet potato in the cupboard and some basil. In my mind a taste began to form and I created this lovely dish.

aubergine/eggplant roll-ups
1 aubergine/eggplant
1 sweet potato
Some hard goat’s cheese, as many slices as you cut the aubergine
Fresh basil leaves
Semi-dried tomatoes, from a pot
Some cherry tomatoes, optional
Olive oil
Freshly grounded black pepper

Pour a little olive oil in your hands and rub it in the sweet potato skin, prick some holes in the skin with a fork.
Stick the sweet potato in a 200˚C pre-heated oven and bake until done. That will take about 1 hour. Turn the potato 2-3 times.
Slice the aubergine in small lengthwise slices, about 0,5 cm, brush with a little olive oil and grill them on a griddle pan. Keep apart.
When the sweet potato is done, you check it with a fork, let them cool a little and then peel off the skin and puree with a fork. leave the oven on but set to 150˚C..
You need as many slices of cheese, basil leaves and semi-dried tomatoes as you have aubergine slices. The cherry tomatoes are optional, a half one is enough for 1 slice. It’s nice to taste the different textures.

Compose the dish:

On every aubergine slice you smear a tablespoon of puree, then a slice of cheese, 1 semi-dries tomato and half a cherry tomato. On top of that a basil leave, or more, and some freshly grounded black pepper. Roll up and stick a pin in it and into the oven for about 5-8 minutes, just to let the cheese melt a little.
Ready to enjoy!!



Aubergine rolletjes
1 kleine aubergine
1 zoete aardappel
Plakjes harde geitenkaas, evenveel als plakjes aubergine
Verse basilicum blaadjes
Semi-dried tomatoes, uit een potje
Een paar cherry tomaatjes, als je hebt, hoeft niet
Olijfolie
Versgemalen zwarte peper

Giet een beetje olijfolie in je handen en wrijf dit in de zoete aardappelschil. Prik gaatjes met een vork rondom en leg hem in een voorverwarmde oven van 200˚C. Het duurt zeker een uur voordat hij gaar is. Draai de aardappel 2-3 keer om en prik om te kijken of-ie gaar is.
Ondertussen snijd je de aubergine in 0,5 cm dunne plakjes in de lengterichting, bestrijk heel licht met olijfolie en bak ze aan beide kanten op de grillpan tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Zet even apart.
Als de zoete aardappel gaar is, laat je hem even afkoelen. Dan pel je de schil eraf en prak je hem. Laat de oven aan, zet op 150˚C.
Je hebt zoveel plakjes kaas, basilicumblaadjes en gedroogde tomaatjes nodig als plakjes aubergine. Een halve cherry tomaat per plak is voldoende. De verschillende texturen en zoet-zuur-zout verhouding maken dit gerechtje.

Samenstellen:
Je smeert op ieder aubergine plakje een eetlepel zoete aardappel puree, een plakje geitenkaas, een gedroogde tomaat en een halve cherry tomaat, 1 blaadje basilicum (mag ook meer) en ruim gemalen zwarte peper. Rol op en zet vast met een prikker. zet nog 5-8 minuutjes in de warme oven, om de kaas net te laten smelten. Klaar om op te eten!!

maandag 11 april 2011

green velvet courgette soup (GF-DF_SF)

This creamy light green courgette soup is a long-time favourite in our household.
It’s a quick-and-easy-to-make-soup; it’s always a little different, depending on the size of the courgettes and the herbs that you use. But it’s always comforting, like most soups, especially when you use a little cream in the end, but that’s optional. I’m craving for cream, in the soup, in my morning coffee, with my crumpets etc. I buy my pot of cream at the small eco-market on Tuesday; this cheese man has an amazing array of cheeses, butter and yes, my favourite cream.



It reminds me of my childhood, when I was at my grandmother’s house, some 40 years ago! Tom, the milkman, always came in to drink a cup of coffee and to discuss the latest village “news” with my grandma. That evening me and my brother whipped the cream from a half liter pot, which had a coloured aluminium cap pressed on it. With the cream, we ate vanilla custard and fruit from a jar, the best desert ever!!

courgette soup with fresh herbs (1 ½ l.)

2 courgettes, each in 4-5 peaces
1 medium onion, finely chopped
1 clove of garlic, roughlty chopped
1 bay leaf
some sprigs of thyme
1 l. vegetable broth, hot
2 tbs olive oil
1 handful of parsley
1 handful of coriander
1 handful of basil
cream (optional)
black pepper

Heat oil in a large pot and sauté the onion with the garlic on medium heat. Add the bayleaf and the thyme and the courgettes. Mix everything for 1 minute. Than add the broth and cook till the courgettes are soft, in about 15-20 minutes. Fish out the bay leaf and thyme sprigs.
Use a bar blender or food processor to puree the soup.

Then chop the fresh herbs, use whatever you have, and stir in the soup. You can also eat the soup without the herbs, it’s as good as it is pure.
For the very smooth, velvety effect you just stir in some cream.
Add freshly ground black pepper and serve!!



Deze heerlijke zachtromige courgettesoep is snel klaar, erg makkelijk en al jaren een favoriet in ons gezin. Ik maak de soep altijd weer anders, maar dit is ongeveer het basisrecept:

Courgette soep met verse kruiden (1 ½ l.)

2 courgettes, 1n 4-5 stukken
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 teen knoflook, grof gehakt
1 laurierblad
enkele tijmblaadjes
2 el olijfolie
1 l. groentebouillon, heet
1 handvol peterselie
1 handvol koriander
1 handvol basilicum
scheut slagroom (optie)
versgemalen zwarte peper

Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak hierin de ui met de knoflook op een matig vuur tot ze zacht zijn. Voeg dan het laurierblad en de tijmblaadjes toe samen met de stukken courgette. Meng alles gedurende een minuut goed door elkaar.
Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken tot de courgette gaar is, 15-20 minuten.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Hak de verse kruiden, gebruik wat je hebt of lekker vindt, zonder kan ook prima, lekker puur, en voeg ze aan de soep toe. Voor een heerlijk romig, fluweelzacht effect voeg je nog een scheut slagroom toe. Roer goed en maal flink wat zwarte peper door de soep, serveer!!

donderdag 7 april 2011

Madame Jeanette sambal (GF-DF-SF)















Yesterday I was pretty busy. (today I'm too busy)
After my morning yoga and breakfast I had to do something about my blog because previously I made some random, I thought to experiment a little, changes, but forgot how to reset everything!
It’s not yet quite the way I want it to be, but I wanted to bake something too. Coming time I really have to do some updating; I’m not so keen doing it, spending so much time behind my computer. I’d rather be in the kitchen. So I went baking instead of blogging; I made these wonderful muffins and a sunflower seed bread.


For the muffins I link you to Karina’s Kitchen, read her story and recognize or sympathize!
Yes, it’s a long time ago that I felt the same, but still it happens once in a while and sometimes you just boil over from all this stupidity. By the way, I love her way of writing and her blog too (as you already knew, I think). I made some changes to the ingredients, because I didn’t have everything by hand. Thank you, Karina!!



The bread I made comes from this book and I give you her homepage too. It is quite delicious; I put in much more sunflower seeds (100g) and instead of sugar I used a tablespoon of honey

Today I made sambar powder, sambar, coconut chutney and tonight I’m gonna eat these with some idlis. I’m ready to inaugurate my personalized, yes you read it well!!, idli steamer.



I’ll show you the pictures later, and the recipes of course.

There is a Surinam – Hindustan supermarket in my neighborhood and they sell amazing products from around the globe, there I always find some nice and fresh ingredients for my Indian cooking; today I found freshly grated coconut from Cochin (frozen). And it’s so nice chatting to the wife of the owner about food (of course) and cooking.

Talking about Surinam food: tomorrow I’m eating at my friend M; she’ll be making bakkeljauw, salted dry fish, the Surinam way, with boiled sweet potato and tayer leaves.
For her I made this very simple chili paste or sambal from Madame Jeanette peppers, very hot, but with a very delicate taste.


Chop 4 Madame Jeanettes coarsely (be careful or use gloves) and put them in a food processor, together with half a teaspoon of salt and a teaspoon of tamarind paste.
Blend.

woensdag 6 april 2011

Nettle and wild garlic soup – brandnetel-daslooksoep (GF – SF)















Getting a blogging award is one great thing, the other thing is that Sophie named so much other inspiring bloggers and it's great to be in their company. Go and see for yourselves!

I’m always surfing for gluten free and other interesting food bloggers, most of the times I forget where I found them, but yesterday I read a recipe which used wild garlic and it inspired me to make this wonderful, beautiful green soup with nettles and wild garlic (or daslook we call it in Dutch).

Wild garlic or allium ursinum is one of the first edible wild greens, next to nettles and dandelion. They have a mild garlicky taste but you have to pick the leaves before the white flowers appear. You can use them in soups, stews but also in a pesto.


Spring greens are very healthy, they are cleansing and detoxing, so try to eat them at least 2 times a week now and do as I do: pick some young dandelion, wild garlic or goose grass and eat them while your walking or, to be sure no dogs used them before you, wash them first at home.

In Holland wild garlic is a legally protected plant, and very rare to find.
When I was a kid I always saw and smelled them in the Savelsbos in Zuid-Limburg, where I was camping with my parents. They grow in shady deciduous forests and a few years ago I found them here in the middle of Rotterdam! So now I, only once a year, allow myself to pick a few (20) leaves. When you don’t have wild garlic – daslook, you can use chives with a bit of garlic.


Nettle and wild garlic soup (lunch 2 pers)

1 small red onion, finely diced
1 floury potato, 130 g, peeled, in 4
1 tsp fresh thyme leaves
50 ml cream
500 ml vegetable broth
1 handful of wild garlic leaves, washed
50 g nettle tops, washed

Put the onion and the potato together with the thyme, cream and broth in a stockpot and bring it to the boil. Let it simmer for 20 minutes.
In the meanwhile you wash and cut the wild garlic leaves coarsely; put them in the last 10 minutes.
You also wash the nettles thoroughly and blanch them in cooking water for 2 minutes. Drain them and cool immediately in ice cold water. Drain them again and puree them in a blender. Set aside.

When the potatoes are done, you puree the soup and then add the nettle puree. Mix well and heat up a little. Taste and add freshly ground pepper and some salt, if necessary.

The colour is beautifully green and it’s a real delicate soup, great when your adolescent comes home from school or when you get that afternoon dip. So no chocolate, but soup!!



Brandnetel en daslook soep (lunch 2 pers)

1 kleine rode ui, fijngehakt
1 kruimige aardappel, geschild en in 4
1 el verse tijmblaadjes
50 ml slagroom
500 ml groentebouillon
1 handvol daslook blaadjes
50 g brandneteltopjes

Doe de ui en aardappel samen met de tijmblaadjes, slagroom en bouillon in een kleine soeppan en breng aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes koken.
Ondertussen was je de daslook en snijd de blaadjes grof. Je voegt ze de laatste 10 minuten toe aan de soep.
Je wast de brandnetels goed en blancheert ze 2 minuten in kokend water. Giet af en koel ze meteen in ijskoud water. Laat uitlekken en pureer ze. Zet even apart.

Als de aardappelen gaar zijn, pureer je de soep en voeg dan de brandnetelpuree toe. Roer goed door elkaar. Verwarm eventueel nog zachtjes, proef en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.

De kleur is prachtig lentegroen en het is een delicate soep, heerlijk als je puber uit school komt of voor die namiddagdip.
Dus geen chocola maar soep!!

maandag 4 april 2011

breakfast time - from appam to crumpet















Being back from India is, like always when there is a big change, a time for readjustment. What and when? What to do first and when? What to eat and when? What to blog and when?

So now, after 1 ½ week back in Rotterdam, I’m getting a little bit in the flow of life again.
In India it was so much easier, with only one small bag and no computer, telephone, newspaper and adolescent to take care for, life was sweet: getting up at 06.00, take a walk and many pictures, get breakfast somewhere, take a nap, then strolling again, visiting nice spots, making pictures, time for lunch, napping again, afternoon fotoshoot in another beautiful area, dinner, maybe a drink and to bed at about 21.00. That, for 4 weeks was bliss, really!!
We landed in Goa and made a tour by train and local busses, via Kerala coast, Tamil Nadu coast to the far end Kanyakumari and then inland via Madurai, Ooty to Mysore and back to the coast again, Mangalore, Gokarna and Margao.
I will show some pictures (click on the picture for enlargement) coming weeks, so you all can have a glimpse and enjoy.


After 4 weeks of eating outdoors, it’s time again for cooking myself and I must say, I miss South-Indian food a lot. For a celiac person not eating meat, South-India is great. The staple food is rice and lentils (dal) and many, many restaurants and hotels are pure-veg. So you really can be sure that you don’t eat animal parts hidden in stock or something else, like for example in Thailand.

                                                 appam
In the morning they eat idli or appam, for lunch they eat a thali or a dosa, and dinner is maybe a masala dosa. I think, from my observations, that most people eat at home in the evening.
Everywhere they make sambhar and coconut chutney as an accompaniment for the idli or thali and dosa. Sambhar tastes different everywhere, so it never bored me.


The best food we ate was at a beautiful home stay in Fort Cochin, Sithara Homestay, with the very, very friendly owners Harry-John Bernard and his wife Mercy. I still dream about it and I hope we will be back there sometime. I can recommend it to all of my readers, they make your stay as if your visiting a relative you didn’t know before. When you have an allergy or in my case celiac disease, there is no problem at all, they just make an adaptation or something special. It was in one word: SUPER!!



                                                    upma
Next time I’d really love to spend some time in their kitchen too!
Because now I’m back it’s no as easy as I thought it would be. I tried to make vada and dosa, but without a grinder it’s very difficult to make good dough. You have to soak raw rice and lentils, grind it and let it ferment. The grinding is a problem. But I will figure it out. Or not.
I made a nice sambhar already, mmm and rasam. Also the coconut chutney wasn’t bad, but we don’t have fresh coconuts in Holland.

The differences are big, so is the climate. Being back means also a decline in temperature of 20 degrees C!! fortunately it is the end of winter, spring has just begun, I’m very happy for that!
So I need different food, warming, soothing food, soups, oats, potatoes, buckwheat, instead of summerfood I have to go back to winter-spring food. Besides the foodswing there is also the moodswing. From summer to early spring feels a bit odd, so when I can I seek the sun and go outdoors, I need to warm up all the time.

To stay warm is to start my day well. Yesterday I made these lovely oat crumpets with raisins and cranberries and cinnamon.

But before I’ll give you the recipe, I’m very proud to let you know that I got an award, for my blogging, from the lovely Sophie, my fellow
blog(h)ger from Brussels. This is so nice, coming back from my trip and seeing this in my mailbox:











Thank you again so much Sophie!!

Oat crumpets (24 pcs)

250 g rolled oats (I use Provena glutenfree oats)
6 dl milk or soymilk
250 g oat flour
1 tsp tartaric acid baking powder
1 tbsp cinnamon (optional)
75 g brown sugar
75 g raisins and/or cranberries, soaked
zest of a lemon
pinch of salt
coconut oil

Soak the rolled oats in 3 dl of the milk in a large bowl for 30 minutes. You can soak the raisins at the same time in hot water.
Add the oat flour, baking powder, sugar, raisins and/or cranberries, lemonzest and salt and mix well with a wooden spoon. Slowly add the rest of the milk and keep on stirring till it forms a thick, just liquid batter. Melt some coconut oil or butter in a pan and bake on a medium heat 3 heaps of a big spoonful of the batter, about 4 minutes, then turn gently and bake the other side 3-4 minutes till they are golden and done.
Keep them warm in the oven and serve with crème fraiche and jam or cinnamon.

You can freeze these babies easily, just warm them up in a moderate warm oven and enjoy them anytime you like!
Namaste!


Haver crumpets(24 stuks)

250 g havermout (Provena)
6 dl melk of soyamelk
250 g havermeel (Provena)
1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 el kaneel (als je wilt)
75 g bruine basterdsuiker
75 g rozijnen en/of cranberries, geweekt
rasp van 1 citroen
zout
kokosolie of boter

Zet de havermout met 3dl melk 30 minuten in de week in een ruime kom. Week ondertussen ook de rozijnen en/of cranberries in heet water.
Voeg dan het havermeel, suiker, bakpoeder, (afgegoten) rozijnen en/of cranberries, citroenrasp en een snuf zout toe en roer door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe en meng goed tot een dik, net vloeibaar beslag.
Smelt de kokosolie in een koekenpan en bak steeds 3 hoopjes beslag (3 flinke eetlepels) op een middelhoog vuur ongeveer 4 minuten per kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
Houd ze warm in de oven en serveer ze met een eetlepel crème fraiche en wat jam of extra kaneel.

Ze zijn gemakkelijk in te vriezen, zodat je ze wanneer je wilt kunt ontdooien, opwarmen in de oven en er bij een kopje thee heerlijk van kunt genieten!
Namaste!