zondag 13 februari 2011

Chocolate granola (GF-DF) en Jazar bil na’na (GF-DF-SF)
















Ik heb het ontzettend druk gehad afgelopen tijd zoals je gemerkt heb. Op het blog gebeurde, helaas, niet veel. En deze post is ook meteen de laatste voorlopig, want ik ben een dikke maand weg.
Komende vrijdag vieren mijn ouders hun 50-jarige huwelijk en daarna vertrek ik naar India. Warmte, rust en vakantie!
Het eten in India is voor een coeliaak meestal geen probleem, dus neem ik alleen een zakje van deze overheerlijke, gezonde granola mee, maar dan zonder de chocola, want, sorry, het is daar 30 graden!!
Het recept komt van La Tartine Gourmande, een prachtige site over lekker eten, vaak glutenvrij en met schitterende foto’s, heel inspirerend, ga echt kijken!

Als ik terugkom is het lente! En een nieuw seizoen om naar uit te kijken.

Chocolate granola
300 g glutenvrije havermout (Provena)
20 g glutenvrije rice crispies
75 g pompoenzaad en/of zonnepitten
65 g gehakte amandelen
1 el boter of kokosolie
¼ tl zeezout
2 el bruine suiker
80 ml honing
80 ml water
¼ tl vanillezaad

80 g chocolate chips, glutenvrij of pure chocolade grofgehakt
2-4 el gedroogde cranberries

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 150˚C.

Verwarm in een steelpan water, honing, bruine suiker,zeezout, boter en vanillezaad tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.

In een grote kom meng je de droge ingrediënten behalve de chocola en de cranberries.

Dan giet je de natte bij de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
Stort de massa op de bakplaat en bak 45 minuten in de oven, terwijl je regelmatig roert.
Laat helemaal afkoelen en voeg dan pas de chocola en cranberries toe. Bewaar in een luchtdichte pot of blik en geniet ervan in je yoghurt of zomaar een handje als gezonde snack!


Ik kan het toch niet laten nu ik bezig ben.
Dit heerlijke wortelgerechtje komt uit Marokko en is weer eens wat anders als bijgerecht, kleur op tafel en dan die naam:

Jazar bil na’na (2 pers. bijgerecht)

250 g winterwortel, geschild en in plakjes van ½ cm
2 el extra vergine olijfolie
zeezout
water
1 el verse munt, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt

Verhit de olie zacht in een steelpan en doe de wortelplakjes erbij. Roer alles 1 minuut goed door elkaar. Voeg dan wat zeezout toe en 1 cm water, breng het aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het gas laag. Laat 10 minuutjes stoven, haal het deksel van de pan, laat nog 10 minuutjes sudderen en voeg dan de knoflook en munt toe. Laat alles nog 1-2 minuten stoven, proef en voeg evt. nog wat zout toe en peper. Klaar!
Zowel koud als warm, zeer mmmm.



I was very busy lately as you might have concluded. There was not much action, unfortunately, on the blog.
And this post will be the last for a while, because I’ll be off for a month.
Upcoming friday my parents are celebrating their 50th wedding anniversary and after that I’m leaving for India. Warmth, rest and holidays!
The food in India is most of the times not a problem for a person with celiac disease, so the only thing I’m taking with me is this really tasty and healthy granola, without the chocolate, it’s 30 degrees there, sorry!
The recipe comes from La Tartine Gourmande, a beautiful site about good food, often gluten free and illustrated with gorgeous pictures, very inspiring, check it out!

When I come back, it will be spring!! And a new season to look forward to.

Chocolate granola
300 g glutenfree rolled oats
20 g rice puffs
75 g pumpkin seeds and/or sunflower seeds
65 g slivered almonds
1 tbs butter or coconut oil
¼ tsp sea salt
2 tbs brown sugar
⅓ cup-80 ml honing
⅓ cup-80 ml water
¼ tsp vanilla seed

80 g dark chocolate chips, gluten free, or dark chocolate roughly chopped
2-4 tbs dried cranberries

Cover a baking tray with baking paper.
Pre-heat the oven on 150˚C.

In a pan you heat slowly the water, honey, brown sugar, butter, salt and vanilla seeds till the sugar is dissolved. Put aside for a moment.

In a large bowl you mix all the dry ingredients except the chocolate and cranberries, mix it well. Stir in the wet ingredients and mix. Transfer the mixture on the baking tray and put it in the oven for 45 minutes. Stir occasionally. Let it cool completely before you put in the chocolate chips and dried cranberries.
Keep it in a dry pot or container and enjoy it anytime you like with yoghurt or just a handful as a healthy snack!



I cannot help myself now I’m busy writing.
This lovely Moroccan carrot side dish is quick and easy and something else, it brings colour on your table and than this name:

Jazar bil na’na( 2 pers. side dish)

250 g winter carrots, peeled and cut in ½ cm slices
2 tbs extra virgin olive oil
sea salt
water
1 tbs fresh mint, chopped finely
1 clove garlic, chopped finely

Heat the olive oil on a low flame and stir fry the carrot slices for 1 minute. Then add some sea salt and 1 cm of water and bring it to the boil. Put a lid on the pan on low heat. Let it simmer for 10 minutes and then remove the lid and let it simmer for 10 minutes more. Add the garlic and mint and taste. Season with pepper and maybe some salt, wait 1-2 minutes: ready!
Cold or hot, both very yummie.

woensdag 2 februari 2011

blini (GF)

And for my english readers there is a translation if you scroll to the bottom of this post!

Oh, je moet deze echt maken!
Ze zijn zo lekker, rijk van smaak en luchtig, heel makkelijk te maken en geweldig na een koude dag buiten en met een grote pan soep in de ijskast. Het enige wat ik hoef te doen is de soep opwarmen en deze heerlijke blini te maken.
Ik eet ze met gerookte zalm en wat zure room, maar ook als ontbijt zijn ze super met wat jam en eventueel zure room ;)

Wat ook zo fijn is aan blini, is dat ze glutenvrij zijn!
Je ziet vaak recepten met slechts een deel boekweitmeel en het grootste deel tarwebloem, maar origineel worden ze gemaakt van 100% boekweitmeel.
Boekweit heeft een enigszins nootachtige smaak, wat erg lekker is voor pannenkoeken en dergelijke; als broodmeel vind ik het minder geslaagd want het wordt altijd zurig en sterk van smaak.
Ik zag laatst een recept met boekweit voor chocolate chip cookies, dat moet ik binnenkort eens uitproberen.

Blini (15 stuks)

140 g boekweitmeel (ik gebruik Dove’s Farm)
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
150 ml karnemelk
100-150 ml water
¼ tl zout
½ tl agavesiroop
1 ei, gesplitst

Mix het boekweitmeel met de bakpoeder en het zout en maak een kuiltje in het midden.
Giet daarin de eidooier en dan de karnemelk, roer alles goed door elkaar. Het zure van de karnemelk gaat meteen werken met het bakpoeder, dus wordt het vrij stijf. Giet scheutje voor scheutje water bij het deeg en meng tot een stevig beslag. Het moet niet te vloeibaar worden. Breng op smaak met een scheutje agavesiroop.
Klop het eiwit bijna stijf en vouw het door het beslag zodat het lekker luchtig wordt.

Verhit boter of kokosolie in een koekenpan en bak steeds 1 flinke eetlepel beslag tot een mooie goudbruine blini. Keer na ongeveer 3 minuten, de bovenkant is dan nog vochtig; en bak deze kant nog 1-2 minuten.
Klaar voor een feestje!!



Oh you have to make these!
They are so good, rich and fluffy, easypeasy to make and great after a cold day outside and with a big pan of comforting soup in the fridge. I only have to heat the soup and make these lovely blini.
I eat them with smoked salmon and sour crème, but they are great for breakfast too, with jam and cream or the jam only ;)

Another nice thing about blini is that they are gluten free!
You often see recipes with only a part of it buckwheat and the majority wheat flour, bur originally they are made just out of buckwheat.
Buckwheat has a bit of a nutty taste, really good for pancakes and the lot, but I don’t like it so much for bread, it’s always getting a bit tangy.
I saw a recipe with buckwheat for chocolate chip cookies, so soon I will try this.

Buckwheat is not a grain, but it belongs to the dicot family Polygonaceae.

Here are 10 reasons to include buckwheat into your diet :

1. Buckwheat contains all 8 amino acids which are essential for good health.
2. Buckwheat is high in magnesium,iron,copper,zinc,manganese,phosphorus and also B vitamins.

3. It is high in fiber which we all know is good for us and keeps our bowels moving.

4. It is high in flavonoids which act as an antioxidant which help protect your body against free radicals.

5. Buckwheat contains omega 3 oils.

6. It lowers glucose levels which is helpful for people with diabetes.

7. Buckwheat can lower blood pressure.

8. It has proven to help lower cholesterol.

9. It can take as little as 5 minutes to cook.

10. It tastes delicious.



Blini
(15 pcs)

140 g buckwheat flour (Dove’s Farm)
½ tsp tartaric acid baking powder
¼ tsp sea salt
½ tsp agave syrup
150 ml buttermilk
100-150 ml water

1 egg, separated Mix the buckwheat flour with the salt and baking powder and make a hole in the middle.
Pour in the egg yolk and the buttermilk and stir well. The acidity of the buttermilk is working immediately with the baking powder, so the batter will be stiff. Pour in dash by dash the water till it turns into a firm batter, it mustn’t be running. Bring to the taste with a little agave syrup.
Mix the egg white till it's nearly stiff and fold it into the batter so it will be nice and fluffy.

Heat some butter or coconut oil into a frying pan and bake 1 big spoonful of batter till the blini is baked until golden, about 3 minutes on the first side. Then turn over, the upper side is still wet and bake this side for about 1 or 2 minutes.
Ready for a party!