vrijdag 31 december 2010

Happiness



Het einde van dit jaar besluit ik, niet met een glutenvrij recept, maar met een wens:

Ik wens U allen een heel gezond en vrolijk 2011 toe

Ik hoop in het nieuwe jaar weer geïnspireerd glutenvrij te gaan bloggen en bedank alle lezers voor het volgen van mijn blog.

Vanaf januari 2011 zal boeddhamumglutenfree ook in het engels verschijnen!!

dinsdag 21 december 2010

glutenvrije bagels (GF-DF)
















Het is even wat werk, maarre.. het resultaat is geweldig.
Ik was even een paar weken superblij, nog steeds wel, met de glutenvrije bagel van Bagels& Beans. Ik heb ze gekocht en meegenomen en in mijn eigen diepvries gedaan. Heerlijk, maar.
Ze kosten 1 euro 75 per stuk, toch wel een beetje absurd, vind ik.

En wat is er nog lekkerder als je thuis bent, het sneeuwt en je hebt zin in een bagel?
Juist, een zelfgebakken bagel.

Aan de slag dan maar.

Je hebt wel aardig wat ingrediënten nodig, maar laat je daardoor niet weerhouden!

Bagels
(8 stuks)

80 g kikkererwtenmeel
50 g boekweitmeel
50 g tapiocameel
30 g maïzena
70 g aardappelmeel
100 g bruine rijstmeel
1 tl zout
2 tl gebroken lijnzaad
1 el xanthangom
9 g gedroogde gist
2 el honing
2 el zonnebloemolie
1 tl ciderazijn
310 ml warm water
1 ei
1 tl suiker

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi deze met maïsmeel. Zet apart.
Bestrooi een groot bord met flink wat rijstmeel en zet apart.

Doe dan de meelsoorten in een kom en meng deze samen met het zout, de gist, het lijnzaad en de xanthangom. Maak een kuiltje in het midden.

In een andere kom meng je honing, olie, azijn met het warme water en giet deze vervolgens in het midden van het meelmengsel. Voeg het ei toe en roer alles krachtig door elkaar met een pollepel. Ik heb er uiteindelijk nog 2 el kikkererwtenmeel bij gedaan, want het was te plakkerig.


Je krijgt een dik beslag dat nog enigszins plakkerig is, geeft niets.

Schep steeds een flinke eetlepel uit de kom op het bord met rijstmeel en vorm een platte bal die overal bedekt is met meel. Maak er dan met je wijsvinger een gat in en vorm de bagel.
Leg de bagel op de bakplaat met maïsmeel.
Ga zo door tot je alle 8 bagels gemaakt hebt, of meer als je ze kleiner wilt.
Vet huishoudfolie in en pak de bakplaat met de bagels goed in.
Laat ze minimaal 30 minuten rijzen op een warme plek.


Verwarm dan de oven voor op 200˚ C.
En zet een pan met water op met 1 tl suiker (zorgt voor een glanzend laagje als ze gebakken zijn! Hoeft dus niet).
Als het water kookt, kook je de bagels per 2 of meer, afhankelijk van de grootte van je pan, 30 seconden, keert ze en nogmaals 30 seconden. Haal de bagels uit de pan met een schuimspaan, laat ze even uitlekken op een taartrooster, leg ze vervolgens terug op de bakplaat, waarvan je het overtollige maïsmeel hebt afgeschud.
Nu, ze kleven en beetje, kun je de bagels ook besprenkelen met sesam- of andere zaadjes.

Bak ze ongeveer 20 minuten in het midden van de hete oven. Afhankelijk van je oven een paar minuutjes meer of minder. Hou ze goed in de gaten tegen het einde van de baktijd. Ze moeten goudbruin zijn en de onderkant stevig.

En dan?
Oh, ik kan niet wachten; ik heb nog kruidenkaas van het feest en zalm heb ik ook altijd in de diepvries. Dus, op deze doorsnee doordeweekse dag eet ik mijn allereerste zelfgebakken bagel met gerookte zalm en kruidenkaas, wat een luxe!!

zondag 19 december 2010

acciugata (dip 4)

Acciugata (spreek uit: atsjoegatta) , wat een prachtig woord, is een ansjovisdip uit Italië en de laatste dip in deze serie.
De dip is zeer rijk van smaak, je moet natuurlijk van ansjovis houden, en met een grote schaal versgesneden mooie groentjes een waar genot bij een goed glas wijn en een tafel vol vrienden.

Straks vertrekken we naar Drenthe en ik hoop dat we onderweg niet zullen stranden; het wordt een spannende tocht. Ingesneeuwd raken ter plekke vind ik niet erg, we gaan lekker vuurtjes maken in de houtkachel, lopen met de honden, spelletjes doen, lekker eten maken, misschien al carbid schieten, lezen, languit in bad liggen, nog meer lezen; ik heb er heel veel zin in!

Als de internetverbinding het toelaat zal ik de bagels posten en het kerstbrood. We zullen zien.

Acciugata
1 glazen potje ansjovis
2 tenen knoflook, grofgehakt
2 tl verse tijm, alleen de blaadjes
2 tl verse oregano, fijngesneden
1 flinke tl Dijonmosterd
1 el rode wijnazijn
1 – 2 tl peperflakes
versgemalen zwarte peper
150-200 ml extra vergine olijfolie

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal er een dunne saus van.
Schenk in een mooi schaaltje.

Ik maakte een schaal met gesneden wortel, rode paprika, bleekselderij, venkel en bloemkool.

vrijdag 17 december 2010

kruidenkaasdip met hazelnootcrackers (dip 3)

Deze dip kun je ook weer helemaal naar je eigen zin maken; ik geef je het basisrecept, waaraan je je eigen favoriete kruiden en hoeveelheid knoflook kunt toevoegen.
Het recept heb ik aangepast van 1 van mijn favoriete glutenvrije sites: Gluten-free Goddess.Ook de crackers heb ik gemaakt en ik moet zeggen, ze zijn heerlijk, met een lichte hazelnootsmaak, lekker knapperig en makkelijk in te vriezen en weer even op te piepen in een warme oven. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar echt moeilijk, nee!

De kaasdip is natuurlijk ook lekker met een andere glutenvrije cracker, maar de nootsmaak geeft wel een aparte dimensie en was een grote hit op het dipfeestje afgelopen zaterdag.

En wat dacht je van deze kruidenkaas op een bagel??
Ik weet het al: dat is heerlijk en om vast te verklappen: ik heb zelf bagels gebakken, binnenkort het recept!!

Hazelnootcrackers (2 bakplaten vol)

200 g hazelnoten, zonder bruin schilletje
130 g rijstmeel
65 g tapiocameel
7 g zeezout
3 g bruine suiker

2 el olijfolie
60 ml melk
60 ml water
2 eitjes, losgeklopt

Maldon zeezout, flakes

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan met dikke bodem een minuut of 10 zachtjes tot ze gaan geuren en heel licht kleuren. Laat ze afkoelen en maal ze superfijn.

Verwarm de oven voor op 180 ˚ C.

Meng de gemalen hazelnoten met de rest van de droge ingrediënten.
Maak een kuiltje in het midden en giet 1 voor 1 de natte ingrediënten erbij.
Roer stevig met een pollepel totdat het een enigszins plakkerig geheel is. Als het te plakkerig is, voeg dan lepelsgewijs nog wat rijstmeel toe. Het blijft plakkerig!

Leg een vel bakpapier op je werkblad en schep de helft van het deeg erop. Spreid het enigszins uit met een natte spatel. Leg er dan een flink stuk huishoudfolie op en rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke plak, 3-4 mm. Hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de crackers worden!

Haal het folie eraf en snijd, ik gebruik een pizzasnijder, de deegplak in crackervormige rechthoekjes. Bestrooi als je wilt met wat zeezoutflakes of misschien vind je pittig lekker, bestrooi ze dan met peperflakes.

Schuif de voorgesneden deegplak met bakpapier en al op een bakplaat en bak de crackers in 13-18 minuten goudbruin en knapperig. Ze worden nog ietsje knapperiger bij het afkoelen.

Het recept van de kruidenkaas van Karina is veganistisch, maar ik kocht op de markt verse, zachte ricotta, dus besloot ik deze te gebruiken en er voor de romigheid wat roomkaas door te roeren.
Maak de kaas ruim van tevoren zodat de kruiden en de knoflook goed kunnen intrekken.

Kruidenkaasdip

300 g ricotta
100g roomkaas, bijv. Monchou
1 teen knoflook
ruime hoeveelheid verse kruiden ( zoals bieslook, peterselie, dille, lente-ui), 4-6 el
peper en zout naar smaak
citroensap naar smaak

Meng de 2 kazen door elkaar met een vork, dat werkt het makkelijkst.
Snijd de kruiden superfijn, zo ook de knoflookteen, plet hem onder je mes en voeg toe aan de kaas. Voeg zout, versgemalen zwarte peper en citroensap naar smaak toe en meng alles goed door elkaar. Proef !!
Dek af met huishoudfolie en laat de smaken rustig intrekken; het blijft zeker 1 week goed, mits goed afgedekt.

woensdag 15 december 2010

tapenade (dip 2)

Tapenade is ook zo makkelijk te maken.
In een klassieke zwarte olijventapenade zit ansjovis, maar ik heb gekozen voor geroosterde rode paprika, dat maakt de tapenade enigszins fruitig en minder zwaar.
Ik had glutenvrij boerenbrood, pain du chateaux, in 4 stukken gesneden, op een bakplaat gelegd, besprenkeld met olijfolie en onder de grill tot bruscetta’s geroosterd.
Dat was een heel lekkere combinatie; ik heb niemand gehoord over de “vreemde” glutenvrije smaak!

Tapenade (voor 10 personen)

500g zwarte olijven zonder pit
1 grote rode paprika
1 teen knoflook
1 – 2 el kappertjes
flink wat gemalen zwarte peper
zout
olijfolie

Rooster de paprika op een gaspit die je laag zet. Draai steeds om tot dat je paprika zwartgeblakerd is. Doe hem dan in een papieren zak (van de groente) en laat afkoelen. De schil kun je er dan heel gemakkelijk afhalen. Trek ook de steelaanzet eruit, snijd de paprika open en verwijder alle zaadjes en zaadlijsten.
Snijd de paprika in grove stukken.

Doe de olijven met de rest van de ingrediënten tot en met de kappertjes in de keukenmachine en draai er een mooie puree van. Je kunt hem enigszins grof houden, maar ook superfijn pureren.
Giet er dan olijfolie door, 1-4 eetlepels. Je moet gewoon proeven wat je lekker vindt. Breng de tapenade op smaak met flink wat versgemalen peper en eventueel wat zout.
Het is ook erg lekker om er verse basilicum door te doen, als je dat in huis hebt.

Tapenade kun je makkelijk van tevoren maken en is afgedekt goed houdbaar in de koelkast, zeker 2 weken.

maandag 13 december 2010

za'atar (dip 1)

Het dipfeestje was erg gezellig en het dippen een groot succes.
Deze week zal ik alle dips op het blog zetten ter inspiratie, bijvoorbeeld voor oud en nieuw!

Het lekkere van dippen is dat je al pratend om een lange tafel, af en toe naar een andere stoel èn dip, met een goed glas wijn, de kans hebt om iedereen eens te spreken. Anders ben je al snel de halve tijd in de keuken om van alles klaar te maken. Nu had ik van tevoren alles klaar gemaakt. Het was heerlijk om alle vrienden en familie weer eens bij elkaar te hebben.
En het feestvarken was helemaal tevreden, het was boven net zo druk als beneden. En het zijn nu allemaal van die grote gasten!

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten en zoals dat gaat met kruidenmengsels zijn er verschillende varianten van. Hoofdzakelijk bestaat het uit tijm en/of oregano, geroosterd sesamzaad, zout en sumac.
Ook is za’atar de naam van een wilde plantenfamilie die lijkt op oregano en tijm samen.
In Jordanië wordt het vooral bij het ontbijt gegeten.

Het een rijk mengsel wat uitermate geschikt is om van te voren te maken en te serveren met olijfolie en brood of met een grote schaal rauwe groente.

Ik maakte een mooie schaal met rauwe gesneden groentes en zette er een potje za’atar en olijfolie bij.

Za’atar
4 el sesamzaad
1 el oregano, gedroogd
1 el sumac (bij een Turkse winkel te koop)
1 tl zout

Groente naar keuze, zoals rode paprika, bleekselderij, winterwortel, komkommer en rettich.

Rooster het sesamzaad in een koekenpan met dikke bodem langzaam lichtbruin, je ruikt het ook als het klaar is.
Doe de zaadjes in een stenen vijzel en voeg de rest van de ingrediënten toe.
Wrijf tot een grof mengsel.
Proef met een stukje komkommer of gewoon met je vinger. En voeg naar smaak wat meer zout toe of sumac (zuur) of oregano.

Snijd groenten naar eigen keus of naar het seizoen in repen en maak een mooie schaal op met de za’atar in het midden met wat lekkere olijfolie.

donderdag 9 december 2010

chocolatechip muffins

Mijn puberzoon is gisteren 15 geworden!
Wat een leeftijd en als alles goed gaat, gaat vanavond zijn liefste wens in vervulling: hij krijgt een hondje van oma en opa. Liever een hond dan een playstation 3, hoe vind je dat!

Zoals altijd vieren we zijn verjaardag in het weekend zodat alle vrienden en familie naar ons toe kunnen komen. Het wordt weer volle bak. Erg gezellig, maar het brengt ook een enorme voorbereiding met zich mee. En aangezien mijn liefste in het verre Oosten in de zon aan het fietsen is, komt het geregel vooral op mij neer.

Het thema voor dit jaar is winterdip.
Ik dacht van de nood een deugd te maken, winterdip, dippen, mmm.
Een eetbarewinterdip dus: ik maak allerlei soorten dip, met crackers, met brood, met groenten. Hierover in de komende blogberichten meer.

Tussen alles door bakte ik deze chocolatechip muffins.

Ze zijn echt heerlijk, zacht, fluffy, bijna smeltend in de mond en met een heerlijke rijke chocoladesmaak.
Krijg je er al zin in?
Hup naar de keuken, want ze zijn ook nog eens zo klaar!

Chocolatechip muffins (6 stuks)

100g amandelmeel
40 g kokosmeel (Amanprana)
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
¼ tl zout
10 g cacao
¼ tl vanillezaad
2 el chocolate chips
125g agavesiroop
1 ei, gesplitst
30g kokosolie, gesmolten
100 ml karnemelk

Je hebt 3 kommen nodig, een muffinvorm en papieren vormpjes.
Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Meng in de grootste kom de droge ingrediënten amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, zout, cacao en vanillezaad goed door elkaar.

Smelt de kokosolie en laat even afkoelen, anders kookt het ei en dat is niet echt lekker!
Voeg in een kom de karnemelk, de agavesiroop en de eidooier toe. Roer goed door elkaar en giet bij de droge ingrediënten. Roer met een pollepel snel door elkaar, er mogen klontjes inzitten, maakt niks uit.

Klop het eiwit snel stijf en schep door het beslag.

Door de chemische reactie van wijnsteenzuurbakpoeder en karnemelk wordt het een schepbaar beslag, niet echt vloeibaar, dit hoort zo!

Verdeel het beslag over de 6 muffinvormpjes en bak ze in 20 minuten in het midden van de oven gaar. Laat afkoelen en geniet ervan.

zaterdag 4 december 2010

Supersoep

Al is er weinig kleur buiten, dit ziet er heerlijk kleurrijk uit en dan heb ik er nog niet eens soep van gemaakt. Vrolijk word ik er van en straks lekker warm!

Na een wandeling door sneeuw en wind, niet al te koud, dus heb ik er zelfs van genoten, terwijl ik harder liep dan de stapvoets gaande auto’s en de stadsbussen die achter de sneeuwschuivers aanreden, al mijmerend over mijn puberzoon die na een zeer laat schoolfeest is blijven slapen bij vriend F. en nu waarschijnlijk door dezelfde sneeuw en wind naar huis aan het fietsen is, denk ik maar aan 1 ding: SOEP!

Deze soep is een variant op de mulligatawny van Karina van The Gluten-free Goddess; hij is super van smaak, zit bomvol met superlekkere en gezonde groentes en is rijk aan eiwitten door de superlekkere kikkererwten en je kunt er een supergrote pan vol van maken, zodat je er zeker 10 man van kan mee laten eten, of lekker invriezen in porties zodat je op ieder moment voor jezelf een supergezonde glutenvrije maaltijd kunt maken. Super toch!

En zoals bij elk recept dat ik maak kun je altijd variëren, als je iets niet in huis hebt, laat het weg of probeer het te vervangen. Zo heb ik pompoen gebruikt in plaats van zoete aardappel, omdat ik nog een halve pompoen had liggen. Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten!

Supersoep (vega-mulligatawny)

5 el olijfolie
1 stukje gember van 2 cm, geschild en fijngesneden
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl kerriepoeder
½ -1 tl cayennepeper
1 tl geelwortel of kurkuma
275 g winterpeen, in blokjes
330 g pompoen, geschild en in blokjes
225 g bloemkoolroosjes, grofgehakt
250 g groene kool, in fijne reepjes
1 Granny Smith, in blokjes
1 goudrenet, in blokjes
2 l groentebouillon
1 pot kikkererwten, uitgelekt
1 blik (425g) kokosmelk
1 lime, sap
1 el rijststroop
peper en zout, naar smaak
1 bosje koriander, fijngehakt als garnering

Je hebt een grote soeppan nodig van zeker 5 liter.

Verwarm de olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui, knoflook en de gember met de kerrie, cayenne en kurkuma een minuut of 5.

Voeg dan de groente en de appels toe en smoor deze een minuut of 8 mee, roer af en toe.

Dan is het tijd voor de kikkererwten en de bouillon. Breng het geheel aan de kook en laat een minuut of 20-30 zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn.

Voeg dan de kokosmelk en het sap van de lime toe, de soep mag nu niet meer koken.
Proef goed en voeg naar smaak rijststroop en wat peper en zout toe.

Je kunt de soep zo serveren, maar je kunt hem ook pureren met de staafmixer of stampen met een stamper zodat je wat meer bite overhoudt. Mag je helemaal zelf beslissen!!

Schep de soep in een mooie kom en garneer met koriander.

Ik wens iedereen een fijn weekend toe en als je het viert een heel gezellige pakjesavond.

donderdag 2 december 2010

geroosterde bietjes

Het kan mij wel een biet schelen!
Mijn puber niet, die houdt niet van rode biet.
Als kind al niet, terwijl je toch denkt dat de meeste kleine kinderen dol zijn op deze zoete knol. Mooi niet.

Ik wel en aangezien deze knol goed te bewaren is in de winter, in de koelkast in plastic wel een maand, kun je met dit basisrecept alle kanten uit.

Ik ga de bietjes roosteren in de oven, wel zo gemakkelijk, ze blijven stevig en de smaak wordt voller, nog zoeter en aardser.
Daarna kun je ze bereiden zoals je wilt.
Zoals een salade, of een stamppotje of gebakken in plakken in mooie olijfolie met wat knoflookplakjes en een drupje balsamicoazijn.
Pas geleden maakte ik met 2 vriendinnen een heerlijke bietensoep met zwarte komijn en een schepje yoghurt met knoflook als garnering, echt superlekker. Wie weet binnenkort op het blog!

bietjes uit de oven

Was de bietjes en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie.
Bak de bietjes in een 200˚ C, afhankelijk van de grootte van de biet 45 tot 90 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door het aluminiumfolie open te vouwen en met een vork in de biet te prikken.
De biet mag best wat stevig zijn, maar wel gaar!!
Laat ze afkoelen, wrijf of snijd de schil eraf en maak bijvoorbeeld deze lekkere salade:



Snijd de biet in blokjes en bestrooi met gomasio*. Zo puur en zo heerlijk!

Ook lekker met een pittige dressing en daarna bestrooid met de gomasio.

*gomasio: is een mengsel van gemalen sesamzaad en zeezout. Te verkrijgen bij de natuurwinkel.