maandag 29 november 2010

chocoladetruffels

Op verzoek het recept van chocoladetruffels.
Ik heb de laatste tijd verschillende bonbons gemaakt en ik moet zeggen, dat valt nog niet mee.
Maar truffels zijn echt heel makkelijk om te maken en afhankelijk van de chocolade die je gebruikt en eventueel wat toegevoegde likeur of nootjes zo lekker als je zelf wilt!
Je kunt de truffels met de hand vormen in balletjes of in een vorm laten opstijven en later in stukken snijden.

Dit recept is een basisrecept; zo simpel zijn ze al heerlijk, maar als je ze bijvoorbeeld door fijngemalen nootjes rolt of kokos, dan zien ze er allemaal weer anders uit.

Chocoladetruffels (20 stuks)

200g pure chocolade (ik gebruik Green & Black’s, 70% dark chocolate)
125g mascarpone (op kamertemperatuur!)
2 el cacao

Bekleed een vierkant schaaltje (19x19cm) met 2 lagen huishoudfolie en laat een flink stuk overhangen, zodat je het later kunt dichtvouwen.

Hak de chocolade in stukjes en smelt het au bain Marie.
Heel belangrijk is dat je de kom boven het kokende water hangt en niet erin. Dan wordt het namelijk te heet en kan de chocolade gaan korrelen.
Laat de chocolade dus rustig smelten en roer pas als het gesmolten is.

Als je likeur door de truffels wilt, dan roer je die er nu door (2 eetlepels). Grand Marnier en Likor 43 lijkt me erg lekker!

Laat het mengsel even wat afkoelen en schep dan de mascarpone erdoor.

Schep het mengsel in het schaaltje en strijk het glad met een siliconen spatel. Dek het af met de huishoudfolie en laat in de koelkast opstijven. Voor gesneden blokjes minimaal 2 uur, maar als je er balletjes van wilt maken 1 uur.

Als het chocolademengsel is afgekoeld snijd of rol je de truffels zo groot als je wilt.
Strooi cacaopoeder op een bordje en rol de truffels erdoor.
Doe ze eventueel in een papieren bonbonpapiertje.

De meeste kinderen zullen truffels van melkchocolade lekkerder vinden denk ik, deze zijn nogal rijk van smaak.

donderdag 25 november 2010

gevulde speculaas

Om in de stemming te blijven en te komen, heb ik gevulde speculaas gebakken.
Traditiegetrouw bakt mijn moeder met Sinterklaas gevulde speculaas.
Dit jaar zal ik niet zielig met een droog, uit elkaar vallend glutenvrij speculaasje aan de thee zitten, maar heb ik voor mezelf glutenvrij gevulde speculaas gebakken.
En zoals de traditie wil heb ik het deeg gisteren al gemaakt, zodat de speculaaskruiden kunnen rijpen!
Ook heb ik geen suiker gebruikt en geen boter; ik wilde iets anders.
De smaak en textuur zijn echt prima en … goedgekeurd door de proefpuber!
Dus aan de slag en naar de keuken en vries wat stukjes in voor volgende week.

Gevulde speculaas (9 stukken)

125 g glutenvrij havermeel
1 el speculaaskruiden
mespunt zeezout
½ tl xanthangom
½ tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 ei, losgeklopt
75g gesmolten kokosolie
80 g rijststroop
rasp van een biologische citroen
4 el amandelschilfers
150 g amandelspijs (kant-en-klaar of je maakt het zelf*)

Dag 1:
Meng het meel samen met de speculaaskruiden, het zeezout, de xanthangom en het bakpoeder goed door elkaar.

Giet dan de gesmolten en enigszins afgekoelde kokosolie en de rijststroop bij het meelmengsel, roer even en giet dan de helft van het ei erbij en de citroenrasp. Meng alles goed door elkaar met een stevige lepel. Het mag niet plakken, maar is wel dik vloeibaar.

Dek het deeg af met huishoudfolie en zet een dag weg in de koelkast. Bewaar ook de rest van het ei in een afgesloten bakje. Die gebruiken we morgen om boven op te smeren en door het amandelspijs te prakken.

*Als je zelf amandelspijs wilt maken, wat erg lekker en makkelijk is, maal je 150g amandelen zonder vliesjes heel fijn in de keukenmachine en meng je er 75g rijststroop door, of suiker als je wilt. Voeg ook de schil van een halve biologische citroen toe. Officieel maak je amandelspijs door gelijke delen amandelen en suiker te mengen, maar ik probeer de hoeveelheid suiker of andere zoetmakers altijd te verkleinen. Kijk en proef zelf wat je wilt.
Amandelspijs kun je heel goed een paar weken in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Het komt ook de smaak ten goede.
Voordat je de amandelspijs gaat gebruiken prak je er een half geklopt ei door. Dan moet je de spijs binnen een paar dagen gebruiken!

Dag 2:
Haal ’s ochtend het deeg en de amandelspijs uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Ik heb zelfs het deeg een uurtje op een warmere plek gezet (de kachel) omdat het gebruik van kokosolie het deeg erg hard maakt!

Verwarm de oven voor op 200˚ C.

Vet een glazen ovenschaaltje (14 x 14 cm) in en bestrooi met amandelsnippers.
Verdeel het deeg in 2 en rol uit. Bekleed de vorm met een deel van het deeg en verdeel de amandelspijs hierover. Rol het andere deel van het deeg uit en leg deze er bovenop. Druk goed aan. Bestrijk het deeg met wat overgebleven eigeel en bestrooi ook de bovenkant met amandelsnippers.
Zet de gevulde speculaas 20 minuten in het midden van de oven tot hij mooi goudbruin is.
Laat even afkoelen in de vorm en stort de koek dan op een taartrooster om volledig af te koelen. Snijd met een scherp kartelmes in 9 stukken en geniet van elk stuk dat je eet!!

zondag 21 november 2010

glutenvrije kruidnoten


Ondanks het prachtige zonnige weer is het toch echt kouder aan het worden. Vanmorgen vroeg toen ik in het park liep lag er al een zweem van rijp op het gras. Het ruikt heerlijk in het park, aards en zompig, het doet me altijd goed. Een rondje, wat oefeningen, ook al begin ik met tegenzin, ik kom altijd opgewekter terug.

Sowieso ben ik een ochtendmens, dan heb ik ook de meeste energie.
Tegelijkertijd moet ik oppassen dat ik niet meteen al mijn energie verbruik in de ochtend, uit de veelheid aan plannetjes en ideëen kies ik er 1 of 2 en vandaag werd dat glutenvrije kruidnoten bakken!

Binnenkort gaan we weer Sinterklaas vieren met de familie en zoals altijd zal ik voor mezelf iets lekkers bakken. Op internet heb ik allerlei aanbiedingen gezien voor glutenvrije kruidnoten, maar als ik de ingrediëntenlijst heb gelezen hoef ik al niet meer.
Deze kruidnoten zijn zeer lekker, goed knapperig en vol van smaak en zonder overbodige rotzooi. Mijn puber is er gek op, helaas voor mij, maar ook weer fijn.
Volgende week ga ik nog een suikervrije variant maken.

Kruidnoten (2 bakplaten)

300 g bruine rijstmeel
100 g bruine basterdsuiker
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1-2 el speculaaskruiden
snufje zout
120 g koude boter
5-7 el melk

Meng de droge ingrediënten goed door elkaar.
Snijd dan de koude boter met 2 messen zo fijn mogelijk er door heen.
Met schone vingers wrijf je dan eerst de blokjes boter er door.
Voeg 4 eetlepels melk toe en begin dan te kneden. Voeg steeds wat extra melk toe, maar pas op, het deeg mag niet plakkerig worden. Zodra het deeg een geheel gaat vormen voeg je geen melk meer toe. Kneed goed door, het is even werken!
Maak een bal van het deeg en pak deze in vershoudfolie en laat zeker 1 uur rusten in de koelkast.

Het deeg blijft zeker een paar dagen goed, dus bak wat je wilt, niet al het deeg hoeft meteen te worden gebruikt. Hoe langer je het laat liggen hoe beter de speculaaskruiden tot hun recht komen.

Zet de oven aan op 175˚C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg er een bakmatje op.

Maak piepkleine balletjes van het deeg en leg ze op een afstandje van elkaar, ze lopen namelijk iets uit.
Bak de kruidnoten zeker 30 minuten, als de onderkant hard is, zijn ze goed.
Ik was ze even vergeten door een telefoontje en haalde ze pas na 45 minuten uit de oven. Ze waren perfect!

woensdag 17 november 2010

pompoenpasta met kikkererwten

Vandaag heb ik een oud pastagerecht opgepimpt. In prachtige oranje tinten, rijk van smaak.
Met pompoen en wortel, uit de oven, met kaas en daarbij wat groene blaadjes.
De boer zorgt nog steeds voor frisse blaadjes in het pakket. Nu zit er bijvoorbeeld radicchio, rucola, stevige sla, frisse andijvie en wat winterpostelein in.
Bij een rijk gerecht als dit is wat frisgroen een lekker tegenwicht.

Wat zit er in:

Pompoenpasta met kikkererwten (3 pers)

500 g pompoen, schoongemaakt
1 gele paprika, in grove stukken
2 wortels, in de lengte in vieren en dan in stukken van 3 cm
2 lenteuitjes in stukken van 3 cm
1 tomaat, in stukken
2 el olijfolie
4 takjes tijm
170 g kikkererwten
75 g geraspte belegen geitenkaas
160 g glutenvrije pasta, bijvoorbeeld penne

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Ga dan de groentes snijden en doe ze in een ovenschaal, behalve de tomaat.
Meng goed met de olijfolie, tijm, peper en zout en bak ongeveer 1 uur terwijl je 2 keer omschept. Voeg de tomaat pas het laatste kwartier toe.
Dit kun je al van tevoren doen, dan hoef je ’s avonds alleen nog maar pasta te koken en alles te mengen en nogmaals in de oven te stoppen.

Kook de pasta volgens de verpakking en giet af.
Vermeng nu de pasta met de geroosterde groenten, de kikkererwten en de kaas en zet nogmaals in een hete oven (200˚C), ongeveer 20 minuten, tot het gerecht goed heet is en de kaas gesmolten.

Zoals ik al zei, heerlijk vol en romig van smaak, dus lekker met wat groene blaadjes en een simpele vinaigrette. En vooral op een gure dag.

maandag 15 november 2010

kokospita's plat brood 8 (GF-DF-SF)

Gemaakt van kokosmeel wel te verstaan.
Ideaal voor een grijs weekend en om samen met je (glutenvrije) kind te maken.
Deze broodjes zijn vrij bewerkelijk om te maken, trek er gerust een halve dag voor uit, maar dan heb je ook echt erg lekkere pitabroodjes. Maak er meteen een stuk of 8 en vries in wat je niet dezelfde dag eet.

Het recept heb ik geleend en bewerkt van Straight Into Bed Cakefree and Dried, een Engelse site over glutenvrij leven en homeopathie.

kokospita's (8 stuks)

1 rijpe banaan (85g)
112 g kokosmeel (ik gebruik glutenvrij kokosmeel van Amanprana)
112 g bruine teff
56 g tapiocameel
56 g bruine rijstmeel
200ml warm water
2 tl gedroogde gist
2 tl xanthangom
1 tl zout
1 ei, losgeklopt
50 ml olijfolie
50-100ml warm water

Doe de 4 meelsoorten in een pan en verwarm zachtjes 10 minuten terwijl je af en toe roert of in een warme oven.

Ondertussen prak je de banaan en meng deze met het warme water en de gist. Laat 15 minuten op en warme plaats staan zodat de gist kan gaan werken. Dat zie je als het gaat bruisen.

Bij het nu lauwe meel doe je de xanthangom en het zout en meng alles goed door elkaar.

Weeg 168 g van het meelmengsel af en doe dit in een voorverwarmde schaal. Giet bijvoorbeeld warm water in de schaal, laat even staan, giet en droog af.
Hierbij doe je het gistmengsel en het ei. Meng en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek met een schone theedoek over de kom.

Na 1 uur doe je de rest van het meelmengsel erbij, samen met de olijfolie en zoveel warm water tot je een mooi, droog deeg hebt.
Dit laat je weer 10 minuten rusten.

Ondertussen bekleed je 2 bakplaten met bakpapier die je met wat olie invet.

Bestrooi dan je werkblad met ruim meel, rijstmeel gebruikte ik, verdeel je deeg in 8 stukken en rol ieder stuk uit tot een rond plat broodje van ongeveer 0,5 tot 0,7 cm. Niet te dik, maar zeker ook niet te dun.

Leg op iedere bakplaat 4 pita’s en met een doek eroverheen laat je ze nog een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven ruim van te voren op 200˚C en zet er een bakje water in, zodat de oven warm-vochtig wordt. Dit helpt bij het opblazen van de pita’s.

Besprenkel de pita’s met water en bak ze 10-12 minuten in de oven, 4 tegelijk.

Ze zijn echt overheerlijk van smaak ondanks het feit dat ze niet zo super opbliezen.
Daardoor zijn ze niet zo goed te vullen, maar beleggen gaat net zo goed.

woensdag 10 november 2010

boekweitpap

Mensen die niet ontbijten begrijp ik niet.
Ik zou niet kunnen functioneren zonder. Mijn systeem komt pas op gang na iets te eten, een glas warme thee en de tijd om dit te kunnen nuttigen.
Ik sta er graag een half uur eerder voor op.
De tijd nemen voor wat je doet.

Ik denk dat het ook een stuk gezonder voor je is. Als je niet ontbijt krijg je in de loop van de ochtend toch trek en ga je iets eten, wat meestal minder gezond is dan wat je thuis rustig kan klaarmaken.

In de zomer eet ik anders dan nu in de herfst en straks als het winter is. Ik heb echt meer energie nodig en koude dingen verwarmen me dan ook niet. Ik heb warmte nodig. Dus op dit moment ben ik al weer aan de boekweitpap met gebakken appel. Het zijn aardse smaken die ook bij dit seizoen horen. Soms voeg ik wat kaneel toe, soms wat noten.

Maar de basis is boekweit, vroeger grutten genoemd.
Dat woord is gewoon verdwenen.
Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie, het is dus geen graan en dus glutenvrij. Boekweitmeel wordt gemaakt van de zaden van de boekweit, zo ook boekweitvlokken. Het is voedzaam en toch licht verteerbaar.
Boekweit bevat kalium, magnesium en fosfor.

Ik maak meestal voor 2 dagen, dat is makkelijk.

boekweitpap met gebakken appel
boekweitvlokken (ik gebruik De Halm)
water
1/2 appel, liefst goudrenet
wat kokosolie
kaneel
dadelstroop

Ik gebruik ongeveer 1 kopje boekweitvlokken en 3 keer zoveel water. Voeg altijd water toe als de pap te dik wordt.

Begin met het zachtjes roosteren van de boekweitvlokken, dit versterkt de enigzins nootachtige smaak. Doe hiervoor de boekweitvlokken in een pan en zet de pan op een laag vuur. Laat ongeveer 5-8 minuten "roosteren" terwijl je af en toe schudt of roert. Je ruikt het vanzelf. Zodra de boekweit gaat geuren kun je het water toevoegen.
Ik voeg kokend water toe. Roer meteen goed door en laat 5 minuten zacht doorkoken; zorg dat de pap goed vloeibaar is,want het dikt nog even in. Zet dan een deksel op de pan en het vuur uit. Laat minimaal 5 minuten staan.
Bak dan een halve appel die je geschild hebt en in partjes gesneden in wat boter of kokosolie lichtbruin en gaar.
Schep de pap in een kom, schep de appel erop en zoet met dadelstroop!

maandag 8 november 2010

ginger-lemontea

Het is ernstig; ik ben al een week verkouden.
Ik zal U de details besparen.
Naast het gebrek aan eetlust en het afwisselen van koude en warme momenten, heb ik een hoofd vol met watten, dat bij een willekeurige kleine inspanning uit elkaar lijkt te barsten. Ook mijn darmen zijn niet goed bestand tegen zo'n heftige verstoring, het leek erop dat ik gluten had gegeten. De coeliaken onder U zullen begrijpen wat ik bedoel.
Vandaar dat er weinig activiteit op het blog was; ik lag voornamelijk voor pampus op de bank.

Tussendoor maakte ik korte wandelingen in het park, want zonder beweging stagneert de hele boel. Dus niet te hard en niet teveel, maar met aandacht.
En ik kookte, enigzins ongeïnspireerd, voor zoon L., deed de afwas, las 2 boeken (heerlijk), deed lichte yoga-oefeningen, ben weer begonnen met meditatie. Geen slecht resultaat dus. Deze verkoudheid bracht mij, naast veel ongemak, ook opnieuw het inzicht dat als je met aandacht bezig bent, in plaats met zoveel mogelijk dingen tegelijk en/of dingen buiten jezelf, het leven zeer waardevol is. We of ik, ga vaak te hard en stap in reuzestappen overal overheen of doorheen, tegelijkertijd naarstig op zaak naar vervulling en rust.
Ik ben zo vaak bezig met wat ik mis of zou willen dat ik vergeet wat ik allemaal wel heb of kan.
Ik wil niemand een verkoudheid toewensen, maar wel af en toe een moment van bezinning: iedere dag!

En in geval van verkoudheid:
wil ik iedereen aanraden, naast beweging en rust en gezond eten, het drinken van gember-citroenthee.
Een beproefd ayurvedisch middel bij verkoudheid: de gember verwarmt, stimuleert de spijsvertering en verlicht constipatie en gasvorming, citroen of limoen zorgt voor vitamine C en de honing is prettig voor je keel en is ook verwarmend.

gember-citroenthee

kokend water
verse gemberwortel(ongeveer 1 eetlepel)
1/2 citroen of limoen
honing

Het is erg makkelijk te maken.
Wel heb je verse gemberwortel nodig.

Kook wat water en snijd ondertussen een plak gember van de gemberwortel af, schil deze en snijd hem vervolgens in reepjes. Doe de gember in een glas of mok, pers er een halve citroen of limoen boven uit en schenk het kokende water erop.
Voeg een honing naar smaak toe, roer goed en drink zo warm mogelijk op.
Zeker 3 maal daags!!

donderdag 4 november 2010

chocokoekjes



L. is in NY in M&M’s World geweest, echt over de top, maar ook weer zo grappig.
M&M’s per kleur, gieten maar, zoveel je wilt en glutenvrij.

Hij had deze koekjesstekers meegebracht:


Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd, want het volgende koekje is lastig in vorm te houden, dus uitsteken durfde ik niet aan. Ze zijn erg lekker, ook erg zoet, maar ja.

chocokoekjes (15 stuks)
75 g meel, ik gebruikte rijstmeel
37,5 g koude boter
37,5 g rietsuiker
1 el cacaopoeder
1 el geraspte pure chocolade
2 el M&M’s met pinda

Doe alle ingrediënten in een kom en snijd de koude boter met 2 messen tot zo klein mogelijke blokjes. Wrijf dan met schone en koude vingers de boter er zo goed mogelijk door, zodat je een grofkorrelig deegje krijgt. Voeg dan 1-2 el koud water toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Laat deze rusten in de koelkast, zeker ½ uur.

Ondertussen vermorzel je de M&M’s in een theedoek, met bijvoorbeeld een hamer of een stenen stamper van je vijzel.

Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Rol het deeg zo goed en zo kwaad als het gaat uit tot een plak van ongeveer 3mm. Het is een beetje pielen, maar uiteindelijk lukt het wel, er vallen wat stukjes af, die plak je er gewoon weer aan. Dan strooi je de M&M’s erover en rol ze er zachtjes in.
Snijd dan het deeg in 15 rechthoekjes en breng ze met een spatel over op een bakplaat.
Bak ze in het midden van de oven in circa 10 minuten gaar.
Laat ze helemaal afkoelen zodat de chocola kan stollen en de koekjes wat steviger worden.

maandag 1 november 2010

chinese koolsalade

Geïnspireerd op de Amerikaanse coleslaw maakte ik van de superverse Chinese kool die in het groentepakket zat deze knapperige en frisse salade.
Ik vind witte kool nogal zwaar te verteren als ze rauw is, maar witte kool is een lichter en frisser alternatief.

Chinese kool bevat, zoals alle koolsoorten, veel vitamine C en ook calcium. Dat is meteen ook het fijne van kool, dè vitamine C-bezorger in de winter.
Chinese kool kun je rauw eten ,maar zeker ook warm: roerbakken, kort stoven, verwerken in een stamppotje, in een soepje. Mogelijkheden genoeg.
Mensen die zeggen: ik hou niet van kool, begrijp ik dan ook niet. Je kunt kool zo lekker maken als je wilt. Belangrijk is vooral de kool niet tè gaar klaar te maken, maar dat geldt eigenlijk voor alle groenten, dan verdwijnen de voedingsstoffen ook meteen.

Kapotgekookte kool stinkt, dus moet je dat niet eten!
Ik kan het weten, want als kind van 12 at ik dit weleens in Polen, brrr, als ik er nog aan denk, samen met gekookte aardappelen en gebakken lever.
Later had ik vegetarische vrienden in Poznan; zij wisten wel hoe je kool klaar moet maken, zij maakten bijvoorbeeld koolsalade met karwijzaad, mmm!

Deze salade vind iedereen lekker; ik weet het zeker.
Zo, als bijgerechtje of met falafelballetjes op een broodje of als lunchgerecht.

Chinese koolsalade (4 pers)

½ Chinese kool
2 flinke wortels of 1 kleine winterwortel
½ rode ui, fijngesneden
1 flinke hand gesneden peterselie, grofgehakt
1 lekkere appel
2 el mayonaise
sap van 1 limoen
peper en zout

Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de halve kool zeer fijn met een superscherp mes. Doe in een grote schaal.
Was en schil de wortel en rasp deze op een grove rasp. Voeg bij de kool, samen met de ui en de peterselie.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe de appel ook in de schaal en pers de limoen erboven uit. Schep 2 eetlepels mayonaise erbij en flink wat peper en een beetje zout naar smaak.
Meng dan alles zeer goed door elkaar.
Proef en zeg het voort: kool is heerlijk!!