vrijdag 29 oktober 2010

pompoenpasta uit de oven

Wat te doen met een pompoen?
Ik denk dat de gemiddelde kok in Nederland van een pompoen pompoensoep maakt. Ook bij mij thuis is pompoensoep al jaren een favoriet. Ik maak ook curry met pompoen en bak pompoen uit de oven als bijgerecht. Ik ga niet zover als de Amerikaanse glutenvrije sites, zij bakken er koekjes van en brood en pumkinpie ice cream en meer van dat soort dingen. Zover ben ik nog niet, wie weet ga ik dit binnenkort eens uitproberen.
Het spreekt mij niet zo aan als ik het lees. Ik hou denk ik meer van pompoen en hartig.

Vorige week maakte ik deze verrukkelijke pompoenpasta; de hoeveelheden kun je, zoals altijd zelf aanpassen, ik weet niet meer precies hoeveel de pompoen woog en knoflook doe je naar smaak erin. Ook de kruiden, ik doe erin wat ik heb, ik heb de laatste basilicumblaadjes van de planten op mijn balkon gebruikt, de Italiaanse kruiden zijn een mix van oregano, tijm, basilicum, majoraan en bieslook. Maar experimenteer gerust. Het lijkt me ook een perfect gerecht om met (verse) salie te maken. Pas wel op met gedroogde salie, die is erg sterk en kan nogal overheersen.

Pompoenpasta uit de oven (3-4 pers)

1 pompoen (1-1 ½ kg)
2-4 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 el Italiaanse kruiden
peper en zout
olijfolie
200 g glutenvrije pasta
1 bol mozzarella, in stukken
100-200 g geraspte parmezaan
1 handje verse basilicumblaadjes
1 handje verse oregano

Zet de oven aan op 200˚ C.

Je begint met het roosteren van de pompoen. Dit kun je van tevoren al doen, bijvoorbeeld in de ochtend of een dag van tevoren, zodat je later het gerecht kan samenstellen.
Een pompoen schoonmaken daar moet je even de tijd voor nemen en een scherp mes voor hebben.
Je snijdt eerst de pompoen doormidden.
Dan schep je met een lepel de zaden en draden uit de pompoenhelften.
Vervolgens snijd je schijven van ongeveer 2 cm van de pompoen.
Deze schil je en je snijd de schijven in blokjes van 2 cm.

De pompoenblokjes doe je in een ruime (deze gebruik je straks ook om het gerecht af te maken, dus zorg voor een grote) ovenschaal en vermengd ze met 2 el olijfolie, de knoflookplakjes, de Italiaanse kruiden en peper en zout.

Zet de schaal 1 uur in de oven en schep tijdens het bakken 2 of 3 keer door elkaar.
Laat afkoelen.
Dit is ook een erg lekker bijgerecht bij rijst of vis of tofu!



Het pastagerecht wordt gebakken op 180˚ C.
Zet een pan water op met wat zout.

Tip: om glutenvrije pasta te koken is het belangrijk om een grote pan water op te zetten, dus echt minimaal 1 liter per 100 g pasta. Anders wordt het een enorme plakkerige boel.

Kook de pasta zoals op het pak vermeld staat net gaar.

Ondertussen zet je de rest van de ingrediënten klaar.

Als de pasta gaar is giet je deze snel af en giet deze bij de pompoen in de ovenschaal.
Meng goed met de kruiden, de helft van de parmezaan en de mozarellastukken.
Strooi de rest van de parmezaan bovenop en zet de schaal in het midden van de oven en bak 30-40 minuten tot het bubbelt en dus heet is.

Geef er een fijne lichte salade bij van bijvoorbeeld veldsla.

dinsdag 26 oktober 2010

knolselderij-preisoep

Ik kijk tegenwoordig om 17.50 even naar Dagelijkse Kost op Een, een mini-kookprogramma van Jeroen Meus, waarin hij laat zien dat dagelijkse kost simpel, lekker en toch zo verfijnd kan zijn als je zelf wilt. Koken zonder poespas, maar met goede ingrediënten, daar hou ik van. Pas geleden vertelde Jeroen over zijn jeugd, wat me erg aansprak en wat navolging verdient in menig huishouden, denk ik. Bij hem thuis kookte moeder iedere dag soep, het motto was: GEEN SNOEP, MAAR SOEP.

Misschien is dit een idee voor basisscholen of de naschoolse opvang.

Ik kook ook vaak soep, zeker 2-3 keer in de week, dus ja, ik eet ook bijna iedere dag soep. Het is een ideale manier voor kinderen om groente binnen te krijgen en de variatie is oneindig.
Vorig jaar werkte ik bij een geweldig architectenbureau en in de winter kookte ik iedere dag soep. Ik denk dat ik wel 50 verschillende soepjes heb gemaakt.
Ik mis het nu enorm en ik weet dat ook ik daar word gemist.

Daarom vandaag deze superlekkere, verwarmende, opwekkende en troostende knolselderijsoep.


knolselderij-preisoep (4 pers)

1 knolselderij, geschild, in plakken en dan in blokjes
1-2 flinke preistronken, in ringen
1 kruimige aardappel, geschild en in blokjes
2 el olijfolie
1 l groentebouillon
1 hand peterselie of koriander, fijngehakt
versgemalen peper
1 rode ui, in ringetjes
1 el olijfolie

Een knolselderij moet je goed schillen, wees niet te zuinig, maar schil dik zodat er geen bruine, harde stukken in blijven zitten. Probeer ook snel te werken, want anders worden de blokjes bruin.
Dus begin met de prei. Snijd en was de prei goed.
Verwarm de olie in een soeppan en fruit de prei zachtjes een minuut of 10.
Maak dan de knolselderij schoon: snijd in plakken van 0,5 tot 1 cm dik, die je vervolgens in repen en in blokjes snijd. Snijd de aardappel in dezelfde maat blokjes.
Voeg de knolselderij- en aardappelblokjes toe aan de prei, fruit een paar minuutjes mee en voeg dan de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat, met een deksel erop, 30 minuten zachtjes koken, tot alle groenten zacht zijn.
Ondertussen fruit je de rode uiringen tot ze bruin en knapperig zijn, ze gaan zelfs een beetje karameliseren.
Pureer de soep met een staafmixer en roer de verse peterselie of koriander erdoor.
Serveer in een mooie kom en garneer met een eetlepel gefruite uiringen.

zondag 24 oktober 2010

lauwe andijviesalade

Dit is een bewerking van een klassiek Frans recept uit de Cevennen: Ravien Cévenol.
Ik ben niet zo’n andijvieliefhebber, maar het groeit blijkbaar goed in de Strijense grond, want andijvie zit regelmatig in het groentenpakket. Je kunt andijvie rauw eten , maar ook stoven en roerbakken. Het is een goede bron van vitamine C en ijzer.

Dit gerecht is uitstekend na een flinke buitenwandeling; het is een echt boers gerecht met verfijnde smaken. Lekker met een goed glas rode wijn.
Het wordt in Frankrijk gegeten als stevig lunchgerecht of als licht hoofdgerecht. Met een soepje vooraf prima op een koude dag als deze, ook hier!

Ravien cévenol (3 pers)

500g aardappels, geschild
250g andijvie, gebruik alleen het frisse, lichtgroene middengedeelte, heel fijngesneden.
20 walnoten, grofgehakt
1 goudrenet of andere smaakvolle, zurige appel, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
4 el olijfolie of als je hebt walnotenolie
1 ½ el wijnazijn of notenazijn
zout en peper

Kook de aardappels gaar, giet ze af en snijd ze in de pan met een scherp mes, grof in stukjes.
Terwijl de aardappels koken snijd en bereid je de rest van de ingrediënten, de appel pas op het allerlaatste moment, anders wordt hij bruin. Maak een vinaigrette van de olie, azijn, peper en zout en zet deze apart.
Doe dan de aardappelstukjes in een mooie slakom en meng tot en met de bleekselderij goed door elkaar. Doe dit snel, giet de vinaigrette erover heen, meng nogmaals en serveer de salade.

donderdag 21 oktober 2010

bloemkoolsalade

Van waarschijnlijk de laatste bloemkool van de boer heb ik een Italiaanse salade gemaakt, een heerlijk bijgerecht bij een frittata of heet ovengerecht.

Insalata di cavalfiori (3-4 pers)

1 kleine bloemkool
4 el extra virgine olijfolie
2 el balsamico wijnazijn
versgemalen peper
4 ansjovisfilets, uit olie, fijngeprakt
1 handvol platte peterselie, fijngehakt

Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze goed.
Zet een pan op met water en wat zout en als het water kookt doe je de bloemkoolroosjes in de pan en kookt ze een minuut of 5-8. Ze moeten nog heel stevig zijn. Giet af in een vergiet en spoel de roosjes onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat ze uitlekken.

Maak een vinaigrette van de olie en de azijn en de peper en de geprakte ansjovis. Je kunt ook een andere azijn gebruiken, wat je zelf lekker vindt.
Je kunt ook een verse rode peper heel fijnsnijden en erdoor mengen.

Doe de bloemkoolroosjes op een mooie schaal en begiet met de vinaigrette.
Strooi de peterselie er over.

dinsdag 19 oktober 2010

wortelballetjes

Ik kijk naar buiten en de zon schijnt, nog wel, want vanuit het noordwesten is een zware laag zichtbaar die langzaam deze kant op schuift. Prachtige witte wattige wolken steken af tegen de knalblauwe lucht. Buiten is alles al nat geregend, vannacht waarschijnlijk?
De zon heeft al flink wat aan kracht ingeleverd, maar ik geniet nog van elk streepje.

Om toch zonne-energie op te doen eten we in de herfst knollen en wortelgewassen, daar zit de hele zomer in opgeslagen. Het is weer tijd voor wortel, pastinaak, wortelpeterselie, knolselderij, aardappels, koolraap en zoete aardappel.
Maak deze wortelballetjes bijvoorbeeld, een ideaal tussendoortje, makkelijk mee te nemen in een doosje en zeker 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Wortelballetjes (12-14 stuks)

160 g biologische wortels, geschild en in grove stukken
40 g walnoten
30 g rauwe cashewnoten
30 g dadels (5-6 stuks), grofgehakt
1 tl versgeraspte gemberwortel
wat sinaasappelrasp
sesamzaad en kokos, om ze doorheen te rollen

Doe eerst de wortels in een keukenmachine en maal ze fijn. Zet even apart.
Maal dan de walnoten en de cashews fijn en voeg de dadelstukjes toe. Maal deze mee.
Voeg dan de wortels en de rest van de ingrediënten toe, meng alles goed.

Vorm dan 12-15 balletjes en rol ze 1 voor 1 door of kokos of sesamzaad.

Zet ze in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven.

Een heerlijk glutenvrij, suikervrij, rauw tussendoortje.
Ze zijn erg lekker als bonbon bij de thee!
Of als je door weer en wind aan het wandelen bent, geeft direct weer energie!

vrijdag 15 oktober 2010

koekbrood (GF-SF)
















Het is bruin, een beetje klef en ruikt naar speculaaskruiden:
juist, ontbijtkoek of peperkoek of kruidkoek, maar waarom eigenlijk niet ontbijtbrood of broodkoek of koekbrood of kruidbrood?

In mijn jeugdjaren noemden we ontbijtkoek gewoon "koek", wie wil er een plak koek? En dan met dik roomboter erop bij de warme chocomel. En ik nam ook wel koek op brood mee naar school, heerlijk zo'n dubbeldikke boterham!
Behalve in Belgie en Nederland kun je ook pain d'épices (kruidenbrood!) in Frankrijk kopen.

Van ontbijtkoek wordt altijd gezegd dat het gezond is, omdat er geen vet in zit en volop vezels. Helaas zit een ontbijtkoek altijd vol met suiker, wat wordt omgezet in vet in je lichaam.

In deze glutenvrije ontbijtkoek of geen vet, maar ook geen suiker!!
Meer brood dan koek, vind ik, lekker klef en pittig van de kruiden.


ontbijtkoek (12 plakken)

85 g rijstmeel
85 g boekweitmeel
30 g bruine teff
50 g amandelmeel (fijngemalen)
2 el koekkruiden
10 g wijnsteenbakpoeder
5 g xanthangom
1 snuf zout
130 g dadelstroop
70 g agavesiroop
250 ml yoghurt

Verwarm de oven voor op 175˚ C.
Meng eerst alle droge ingrediënten.
Meng in een andere kom de natte ingrediënten en voeg ze in 1 keer bij de droge.
Roer alles snel en goed door elkaar en stort het deeg/beslag in een rechthoekige vorm (21 x 10cm) die bekleed is met ingevet bakpapier.
Strijk de bovenkant glad met een natgemaakte spatel en zet in het midden van de oven.
Bak de koek 1uur en 15 minuten op 175˚ C

dinsdag 12 oktober 2010

mueslirepen


Na de powerreep nu de mueslireep.

Ik ben een chaoot de laatste tijd, ben alles kwijt en neem niet echt de tijd om daar wat aan te doen, bijvoorbeeld een vast opschrijfboek voor recepten en blogideëen.
Nu heb ik overal losse blaadjes en verschillende opschrijfboeken en –boekjes met verwijzingen naar websites, boeken, bewerkte recepten, nog te maken recepten, al gemaakte maar nog niet helemaal goedgekeurde recepten en superlekkere recepten die ik nog moet plaatsen. Deze zomer bijvoorbeeld heb ik heerlijke bramenlikeur gemaakt, maar pas na de bramentijd was ze klaar, dus besloot ik dat dit recept meegaat naar volgende zomer, wel zo leuk voor de lezers die bramen willen gaan plukken. Dus, nog even geduld.

Nu is de herfst toch onontkoombaar geworden, ondanks de mooie dagen en is mijn lichaam al weer aan het hunkeren naar warmte, warme smaken, niet meer licht en luchtig, maar lekker warm, aards en oranje en bruin. Op dit moment staat er een kruidkoek of ontbijtkoek in de oven. Daar had ik al de hele week zin in, maar waar was het recept ook al weer?
Ik heb maar een nieuwe gemaakt en na de proeverij straks als L. uit school komt gaan we bekijken of-ie er mee door kan. U zult het wel merken.

Ik wandel erg veel de laatste tijd, want fietsen zat er, tot afgelopen maandag, nog niet in met mijn pols.
Ik ben op allerlei plekken gekomen waar ik, na 30 jaar Rotterdam, nog nooit geweest was, erg verrassend. Op deze tochten is het altijd fijn en vaak nodig om iets eetbaars bij me te hebben, want het loopt wel eens uit: energie in de vorm van een reep bijvoorbeeld.

Ik heb mueslirepen gemaakt; ze zijn heerlijk, zo klaar, bevatten geen suiker en geen zuivel, maar wel volop glutenvrije muesli, gedroogde cranberry’s en zaden.

Mueslirepen (12 stuks)

80 g glutenvrije muesli (Finax Früchtmuesli bijvoorbeeld)
35 g kokos
15 g sesamzaad
30 g zonnepitten
60 g gedroogde cranberry’s
50 g kokosolie
60 g honing

Meng de muesli tot en met de cranberry’s door elkaar en rooster ze 8 minuten op een zacht pitje in een grote koekenpan terwijl je af en toe roert.

In een steelpannetje verwarm je ondertussen de kokosolie en de honing. Laat het mengsel een minuut of 3 zachtjes schuimen.

Giet dan het honing-kokosoliemengsel bij de geroosterde muesli en zaden, roer goed door elkaar en stort het in een vierkant schaaltje (15 x 15 cm) wat je bekleed hebt met bakpapier en ingevet met wat olie.
Druk het geheel goed aan met de achterkant van een lepel en zet in de koelkast om op te stijven. Na een uur kun je het blok in repen snijden. Gebruik hiervoor een superscherp mes.
Neem de repen mee in een doosje, want als ze warm worden dan worden ze ook zacht!

Ze zijn verslavend lekker!!

zondag 10 oktober 2010

haverpannenkoeken

En dan nu:

haverpannenkoeken(8 stuks)

125 g glutenvrij havermeel (Provena)
125 g boekweitmeel
1 ei, losgeklopt
250 ml karnemelk
250 ml water
(500ml karnemelk mag ook, worden ze wat zuurder)
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 snufje zout
1 scheutje agavesiroop

Meng de 2 meelsoorten, maak een kuiltje in het midden en giet daarin het ei.
Begin voorzichtig te roeren vanuit het midden en voeg steeds een scheutje karnemelk toe terwijl je een beetje meel erbijroert. Als al het meel is gemengd voeg dan de rest van het vocht toe, karnemelk of water, het bakpoeder, zout en de agavesiroop. Roer goed door en laat nog een paar minuutjes staan.

Bak de pannenkoeken zoals je ze wilt, groot, klein, dik of dun, met geraspte groentjes erdoor of met appel of kaas, gevuld of zo als ze zijn: puur!

En gebruik lekkere, smakelijke appels. Ik gebruik goudrenetten, want die worden lekker zacht als je ze zachtjes bakt!

vrijdag 8 oktober 2010

wortel-koriandersoep

“Wat wil je eten vanavond? Want ik heb even geen idee en inspiratie.”
Door de telefoon hoor ik meteen: “pannenkoeken!!”
Mmm, denk ik, heb ik daar zin in?
Alleen met een soepje erbij, want ik moet groente eten, anders word ik ongelukkig.
Ik heb wortels van de boer uit Strijen liggen en koriander van de Marokkaanse groenteboer.
Dat moet wel een goede combi worden. Wat kruiden erbij en yoghurt, ja, ik zie het al weer voor me. En dan maak ik meteen haverpannenkoeken met appel!!

Wortel-koriandersoep (4 pers)

500g wortels, schoon en in schijfjes gehakt
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, in schijfje
1 biologische sinaasappel, rasp en sap
10 – 20 takjes koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes apart
1 tl gemalen korianderzaad
½ tl komijnzaadjes
½ tl gemberpoeder
2 el olijfolie
500-600 ml groentebouillon
100 ml volle biologische yoghurt
2 tl honing
zwarte peper en zeezout, naar smaak

Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook zachtjes 5 minuten, voeg dan de sinaasappelrasp en –sap toe, de koriandersteeltjes en de kruiden. Roer even door en voeg de bouillon toe. Laat een half uurtje zacht koken, proef en pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
Voeg dan de yoghurt en de honing toe, breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zeezout. Verwarm de soep nog even door en bestrooi voor het serveren met de gehakte korianderblaadjes.

woensdag 6 oktober 2010

appelmuffins

Herfst, herfst,
wat heb je te koop, honderduizend blaadjes op een hoop...
bakken (zakken) vol met wind, ja mijn kind...

Verder weet ik het niet meer; het was een populair liedje op de kleuterschool waar ik ooit stage liep.
Ik hou wel van de herfst en vooral van al die blaadjes, al dan niet op een hoop.
Afgelopen zondag wandelde ik met mijn ouders in de buurt van de Vlietlanden, het was dé gedroomde herfstdag: veel wind, veel lucht en vooral veel zon. Het was geweldig, we zagen bijna de hele tocht door 2 slechtvalken die aan het jagen waren boven de grienden en zich niets aantrokken van de mens.

Ik heb dat van mij ouders, struinen, vogels kijken, kletsen, daarna thee drinken met iets erbij, liefst zelfgebakken. Dat heb ik van mijn moeder; ik heb zolang ik weet meegekookt, meegekeken en meegebakken. Ze kan heerlijk koken, mijn moeder.

Ze hadden zakken vol met appels en peren bij zich; heerlijk, de tijd van goudrenetten is weer aangebroken. Dus meteen aan de slag:

Appelmuffins (6stuks)

70 g rijstmeel
20 g kokosmeel
30 g amandelmeel
30 g tapiocameel
1 tl wijnsteenzuurbakpoeder
1 snuf zeezout
½ tl xanthangom
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
¼ tl nootmuskaat

100 ml agavesiroop
40 ml olijfolie
1 ei

1 flinke goudrenet

Zo nodig: warm water of amandelmelk

1 muffinvorm en papieren cakevormpjes
Oven voorverwarmen op 180˚ C.


Meng eerst alle droge ingrediënten in een grote beslagkom goed door elkaar.

Klop in een andere kom de agavesiroop met de olijfolie en het ei met een garde stevig los.

Giet de natte bij de droge ingrediënten en rasp de goudrenet op een grove rasp erboven.

Meng dan met een pollepel alles snel en goed door elkaar, voeg zo nodig nog wat vocht toe. Het deeg is flink gevuld met appel en vrij stevig.

Verdeel het mengsel over de vormpjes, ze gaan niet hard rijzen dus doe ze flink vol en druk er voor ze de oven ingaan een halve pecannoot of walnoot in.

Zet ongeveer 25-30 minuten in het midden van de oven, totdat ze stevig aanvoelen. Laat ze afkoelen op een taartrek en zet er een lekker kopje thee bij!

maandag 4 oktober 2010

Tofu-haverkroketten

Als ik in kookboeken blader kom ik wel eens iets tegen, waarvan ik denk, hmm, ziet er lekker uit, maar is dat het ook wel?
Dit recept komt uit het boek Koken zonder Opvliegers, van Marilyn Glennville, het bevat een aantal lekkere recepten en een uitleg van het belang van fyto-oestrogenen als je in de overgang bent.
Fyto-oestrogenen komen van nature voor in voedsel, lijken op lichamelijk oestrogeen, wat er voor zorgt dat we sterke botten, een gezond hart, minder kans op borstkanker en minimale menopauzeverschijnselen hebben.
Ze komen veel voor in peulvruchten (vooral soja), groenten, vruchten en granen. Ideaal voor iemand met coeliakie die ook geen vlees eet!

Havermeel is een goede bron van fyto-oestrogenen, het levert veel vezels en is goed voor een gezonde cholesterolspiegel.

En nou ja, het woord kroket doet me toch altijd denken aan iets met gluten. Deze glutenvrije kroketten komen in de buurt van “echte”, ze zijn alleen veel steviger en veel smakelijker!!

Tofu-haverkroketten (8-10 stuks)

100 g havermeel (glutenvrij van Provena), plus wat extra op een bord om ze door heen te rollen
125 g tofu, een ½ uur in een theedoek gerold met een gewicht erop
6 takjes verse tijm, gerist
1 bakje bieslook, fijngehakt
3 el verse peterselie, fijngehakt
3 el zeewiervlokken
2 el hummus ( kikkererwtenpuree, met knoflook, tahin en citroensap)
75 g cheddar, geraspt
1 el honing
1 el tamari
1 eitje
versgemalen peper en zout
4 el olijfolie

Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie in een ruime kom en kneed tot een samenhangend en goedgemengd geheel.
Maak je handen nat, het is even een kliederboel, en vorm steeds een bal die je uitrolt tot een worstvorm die je vervolgens door het havermeel rolt.
Leg ze op een schoon bord en koel ze een half uur in de koelkast.

Bak ze vervolgens in de olijfolie op een matig vuur mooi bruin, terwijl je ze regelmatig keert.
Dit duurt zo 15 tot 20 minuten.

Serveer met een frisse salade.