maandag 26 juli 2010

snijbiet met gebakken ei

Lekker als lunchgerecht, maar met wat rijst of een stuk glutenvrij stokbrood en een salade ook prima als avondeten.
Snijbiet is gezond en erg lekker, de smaak heeft iets heel verfijnds en zachts, niet zo uitgesproken als spinazie. Het is rijk aan vitamine C en calcium.

Dit is een echte troostmaaltijd, goed voor grijze en na emotievolle dagen.


Snijbiet met gebakken ei (2 pers)

2-3 el olijfolie
1 flinke rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, in dunne plakjes
500g snijbiet, gewassen en kleingesneden, met de steeltjes!!2 eieren
50g zachte geitenkaas

Zet eerst de grill aan op heet.

Bak dan in een ovenvast schaaltje of een koekenpan die onder de grill kan de ui en knoflook zachtjes in de olijfolie, ongeveer 10 minuten, zodat ze langzaam bruinen.
Voeg dan de gewassen en gehakte snijbiet toe, met aanhangend water en bak deze al roerend op hoog vuur totdat de snijbiet slinkt. Dit gaat snel!

Zet het vuur weer laag, maak 2 kuiltjes en breek in ieder kuiltje een ei en laat deze in 10 minuten gaar worden.
Kruimel dan de geitenkaas er over en zet de schaal of pan nog even onder de grill totdat de kaas gaat pruttelen.

Eet smakelijk!

woensdag 21 juli 2010

kropsla met tuinboontjes

Gewone kropsla. Het lijkt een nietszeggend ingrediënt, maar dat vind ik niet.

Het hangt er natuurlijk van af welke kropsla je gebruikt.
Ik bof, zoals al zo vaak gezegd, met de groenten van mijn boer en als je deze biologische kropsla eens hebt geproefd, koop je nooit meer sla in de supermarkt. Die is waterig, zonder smaak en slap. In tegenstelling tot die van de boer: stevig, smaakvol en met een bite.

Deze week ook tuinbonen in het pakket, die ik meteen heb geblancheerd en dubbelgedopt. Daarna eet ik ze gewoon zo uit de hand met wat zeezout of ik voeg een handje toe aan de sla of aan een fritatta.

Het volgende recept is gebaseerd op een recept uit het erg leuke boek Lekker Hollands, van Yolanda van der Jagt. Zij kookt heel puur en daarom voor een glutenvrij dieet zeer aantrekkelijk!

Kropsla met tuinboontjes (2 pers)

4 el gekookte en dubbelgedopte tuinbonen
½ krop biologische sla
6 takjes munt
½ tl zeezout
½ - 1 teentje knoflook, fijngehakt
½ dl olijfolie extra vierge
citroensap
versgemalen peper

Gebruik alleen de mooie lichte binnenste bladeren van de sla.
Was ze en scheur ze van de nerf in kleinere stukken, slinger ze droog in een theedoek.

Pluk de blaadjes van de munt en stamp ze met het zeezout en knoflook naar smaak( let op: rauwe knoflook is zeer pittig!) in een vijzel tot een mooie groene puree.
Schenk dan beetje bij beetje de olijfolie toe en naar smaak citroensap en peper. Proef!

Verdeel de sla over 2 kommen, schep 2 el tuinbonen bij iedere kom en druppel met een lepel de muntolie erover.

zondag 18 juli 2010

koele bietjessoep

De kleur, de geur en dan de smaak.
Maak deze soep en je weet het.

Ik heb deze verrukkelijke soep al improviserend gemaakt en kan dan ook geen exacte maten geven. Al proevend voeg je wat meer van het een of ander toe.
Soep op maat dus.

Gebruik in ieder geval nieuwe verse bietjes en kook ze zelf; ze zijn jong dus binnen 30 minuten gaar en véél lekkerder dan gekookte bietjes van de super. Mijn bietjes komen uit het biologische groentenpakket van boerderij Landzicht, al vaak door mij genoemd en geprezen!!
Soep van de boer dus.

Je kunt variëren door ook wat rauwe of meegefruite knoflook toe te voegen of een halve komkommer in piepkleine blokjes toe te voegen en wat ook erg lekker is, niet voor kinderen, is een glas wodka toe te voegen voordat je hem gaat koelen.
Soep met een twist dus.

Koele bietjessoep
(± 1 liter)

500 – 600 g gare bietjes
500 ml groentebouillon
½ rode ui, fijngesnipperd
2 el olijfolie
5 takjes selderij, fijngehakt, met steel
5 takjes dille, fijngehakt
1-3 el rode wijnazijn
80 ml yoghurt
versgemalen zwarte peper
zeezout
2-3 el olijfolie

Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes.
Doe ze in de blender met wat bouillon en pureer ze.
Bak de uitjes op zeer zacht vuur een minuut of 10 in de olijfolie.
Voeg ze toe aan de puree met de rest van de bouillon.

Ga vervolgens op je smaak af en voeg alle kruiden toe en de andere smaakmakers.

Laat zeker 2 uur afkoelen; een hele nacht is zelfs nog beter, dan komen alle smaken tot hun recht.

Schep de soep in een kom en roer er evt. nog een lepel yoghurt door en besprenkel met wat extra olijfolie.

donderdag 15 juli 2010

Teffbrood (GF-DF)
















Het is zover!
Ik schreef vorige week al dat ik aan het experimenteren ben met glutenvrij brood.

Ik heb een site gevonden waar lekker en gezond eten centraal staan, net als op mijn site, en daar vond ik een glutenvrij broodrecept die ik nu, enigszins aangepast op mijn blog zet.
Ik vind het erg lekker, het is stevig, enigszins klef, dat nog wel, maar de smaak is super.
Het oorspronkelijke recept gebruikt heel veel honing zodat je een zoete smaak overhoudt, dat vond ik niet zo lekker, dus laat ik dat er nu uit.

Maar het is fijn om weer eens een boterham te kunnen eten.
Zoals bij elk glutenvrij brood, is dit brood de dag dat je het gebakken hebt het beste. Ik vries de gesneden boterhammen in en haal per dag uit de vriezer wat ik nodig heb. Daarnaast besmeer ik de boterhammen nu eerst met kokosolie en bak ze in een kleine koekenpan. Mmm.
Lekker en nog erg gezond ook.

Het brood moet 1 uur rijzen, dus neem de tijd om dit brood te bakken. Verder is het heel gemakkelijk om te maken, want je hoeft niet te kneden.

Teffbrood

375 ml warm water (37-40˚)
1 zakje droge gist (Bioreal, 9 g)
1 tl rietsuiker
4 el extra virgin olijfolie of kokosolie
½ el honing
2 el gebroken lijnzaad
250 g bruin teffmeel
70 g glutenvrij maïsmeel
70 g tapiocameel
1 ½ tl xanthangom
1 ¼ tl zeezout
bakvorm 20 x 11 cm, bekleed met bakpapier


Begin met de gistoplossing.
Let erop dat de temperatuur van het water niet te laag is (dan werkt de gist niet) of te hoog (dat doodt de gistcellen). Gebruik een thermometer!

Giet het water in een ruime maatbeker en roer de rietsuiker erdoor tot deze is opgelost.
Strooi dan het zakje gist erin en roer even om. Laat het mengsel 5-10 minuten staan tot het gaat werken: het gaat borrelen.
Gebeurt dit niet dan is de temperatuur niet goed en moet je overnieuw beginnen.

Ondertussen doe je de meelsoorten samen met het xanthangom en het zeezout in een ruime kom en roert alles goed door elkaar.
Ik gebruik glutenvrij maïsmeel in plaats van arrowroot, wat in het oorspronkelijke recept wordt gebruikt. Het werkt beide als een soort bindmiddel.

Terug naar de gistoplossing:

Als het goed borrelt en er enigszins schuimig uitziet voeg je de honing, olijfolie en het lijnzaad toe. Dit roer je met een garde of een vork enkele minuten krachtig door elkaar tot het geleiachtig is en er uitziet als eiwit.

Dan giet je dit mengsel beetje bij beetje bij het meelmengsel terwijl je vanuit het midden roert (zoals bij pannenkoekenmix). Het wordt zwaar roeren dus gebruik een stevige pollepel.
Roer zo lang mogelijk door, dat is 1-2 minuten. Als alles goed gemengd is, doe je het deeg in de broodvorm en laat het, met een vochtig gemaakte theedoek erover, minimaal 1 uur rijzen op een warme plaats. Met het warme weer zet ik de vorm op een zonnig plekje op mijn balkon.

Verwarm de oven voor op 180˚C en bak het brood, als het goed gerezen is, 35 – 40 minuten.
Laat dan even rusten voor je het brood uit de vorm haalt en laat goed afkoelen voor je je eerste boterham snijdt en dan kun je genieten van een heerlijke, glutenvrije, gezonde en smaakvolle boterham.
Succes!
En laat me weten hoe je brood gelukt is en wat je ervan vindt.

dinsdag 13 juli 2010

paneertikka op een stokje


Paneer, uiterlijk lijkt het op tofu, maar het is gemaakt van gestremde melk. In India doen ze dat gewoon op straat in een stalletje langs de weg. In een grote pan wordt melk tot aan de kook gebracht en dan wordt er citroensap in gegoten. De melk stremt en wordt door een doek gegoten. De wrongel wordt in verschillende diktes verkocht. Zachte voor toetjes en zoetwaren, harde om in gerechten te verwerken zoals in paneer tikka.

Tikka is een soort marinade van kruiden en yoghurt; het wordt vooral gebruikt om kip en lamsvlees in te marineren.

Het is even wat werk, maar dan heb je ook weer een kleurrijk en zeer smaakvol gerecht.
Tikka is best wel zwaar, van 2 liter melk wordt 1 blok paneer gemaakt voor 3 personen.
Ik koop mijn paneer bij de natuurvoedingswinkel of bij een Hindoestaanse toko bij mij in de buurt; deze is erg lekker.

Om het gerecht ’s zomers te maken, rijg ik de blokjes aan spiesen met verschillende groentes en rooster ik ze onder de grill of op de BBQ.

Paneertikka op een stokje(3-4 pers)

300g paneer, in blokjes gesneden
1 rode paprika, in flinke stukken
1 rode ui, in flinke parten
1 courgette, in flinke stukken
3 aardappelen, in flinke dobbelstenen

voor de tikka:
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
stuk verse gember van 5 cm, geschild en fijngesneden
sap van 1 citroen
1 tl zout
1 el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl kruidnagels
1 tl kardemomdozen, zaadjes eruit halen om te roosteren
½ tl zwarte peperkorrels
3 laurierblaadjes
½ tl kaneel
2 tl kurkuma
300 ml volle biologische yoghurt
2 el zonnebloemolie
zout

Meng knoflook, gember, citroensap en het zout door elkaar en marineer hier de paneerblokjes even in.

Rooster dan in een droge pan met dikke bodem alle kruiden tot en met de laurierblaadjes tot ze gaan geuren. Blijf erbij en schud af en toe met de pan, zodat de kruiden rondom roosteren.
Haal de kruiden uit de pan en maal ze tot poeder in een vijzel of keukenmachine.
Doe in een grote kom de yoghurt met de zonnebloemolie en meng goed.
Voeg dan het kruidenmengsel toe en ook het kaneel en de kurkuma. Maak op smaak met zout en meng goed.

Giet dit mengsel over de paneerblokjes en meng voorzichtig met je handen. Laat de blokjes minimaal 1 uur marineren.

Zet bamboestokjes in het water, dit voorkomt verbranding!

Ondertussen snijd je de groentes en kook je de aardappelblokjes, of krieltjes kan natuurlijk ook, 10 minuten en laat ze uitlekken en droogstomen.

Zet de grill op 200˚ C of de BBQ aan.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, de spiesen zijn nogal kwetsbaar en vallen bij het keren door het rooster.

Maak spiesen zoals je zelf lekker vindt en rooster ze 4-6 minuten terwijl je ze rondom keert.

Erg lekker hierbij is het platte rijstbrood van …..(link) en een frisse chutney.

zondag 11 juli 2010

aardbeienshake

Nog een aardbeienrecept!!
Ik was op de markt en kocht ze voor 1 euro per pond!

Deze shake is heerlijk verfrissend, rijk aan vitamine C en antioxidanten; het lijnzaad zorgt voor vezels en omega-3 vetzuren.

Aardbeienshake ( ± 600ml)

400g aarbeien, gewassen en ontkroond
1 banaan
200 ml biologische yoghurt
1 el agavesiroop, desgewenst
1 el gemalen lijnzaad

Doe alle ingrediënten in de blender of beker van de staafmixer en mix alles tot een romig geheel.

zaterdag 10 juli 2010

aardbeien met ricottaroom

Van aardbeien krijg ik nooit genoeg, ze zijn nu zo zoet door alle warmte, dat ze niets of bijna niets nodig hebben. Een lekkere boterham, wat yoghurt, ijs of slagroom, wat munt, of balsamico, peper en basilicum.

En ze bevatten heel veel vitamine C!!

We boffen echt deze zomer, het is warm, het is loom, je kunt bijna niets doen. Na ja, dat probeer je dan toch. Ik heb de grote verbouwing achter de rug, dankzij mijn lief, de puber en mijn broer en mijzelf natuurlijk. Mijn huis heeft een complete transformatie ondergaan en dat doet me goed. Ik heb veel opgeruimd, schoongemaakt en vooral weggegooid. Heerlijk.
Net als dit toetje, heerlijk, zoet en simpel.


Aardbeien met ricottaroom

aardbeien, zoveel als je wilt, ontkroond en gewassen, heel of gehalveerd
mooi schaaltje

1 bakje biologische ricotta
sap van ½ citroen
honing, naar smaak

Maak eerst de ricottaroom door de ricotta los te roeren met het citroensap en te zoeten met de honing.

Schep dan de aardbeien in mooie schaaltjes en schep er een flinke lepel ricottaroom op. Klaar!

vrijdag 9 juli 2010

tofuspiesen met groentenoedels

What to eat in this heat?
Elke dag salade is lekker, maar ook wat saai en ondanks de warmte vind ik
 het heerlijk om ’s avonds iets warms te eten.
Dit tofugerecht is lekker licht en vol van smaak; het kost niet veel tijd om te maken dus ideaal met deze warmte.

tofuspiesen met groentenoedels (3 pers)

voor de groente:
600g groente, zoals courgette, wortel en prei
1 el sesamolie
1 knoflookteen, fijngehakt
2 el tamari

voor de spiesen:
4 el biologische pindakaas met stukjes noot
1 el zoete chilisaus
2 tl honing
25g santen, opgelost in 4 el kokend water
1 pak tofu

Rol de tofu in een schone theedoek en zet er een gewicht op. Laat een uurtje staan.
Zet 6 bamboestokjes in het water.

Bereid dan de groente voor: Was eerst de groentes en schaaf met een groenteschaaf lange,dunne slierten van de verschillende groentes. De prei kun je ook in lange slierten snijden. Was de groentes en laat uitlekken in een vergiet.

Verhit dan de grill op 200˚C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Zet een wok op zacht vuur.

Mix in een kom de pindakaas, chilisaus, honing en santen tot een soort dikke glazuur.
Snijd de tofu in 18 dobbelstenen en meng ze in de kom met het glazuur.
Rijg ze dan aan de bamboestokjes. Het is een heerlijk kleverig werkje!!

Leg ze op de bakplaat en grill de spiesen 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn terwijl je ze steeds een stukje keert.

Zet het vuur onder de wok hoog en giet de sesamolie erin, daarna meteen de knoflook en bak deze 1 minuutje. Voeg de groenteslierten toe en roerbak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met de tamari, schep op 3 borden en leg op ieder bord 2 tofuspiesen.
Eet smakelijk.

woensdag 7 juli 2010

broodje +

Ook al ben ik geen fan van glutenvrij brood, soms is een boterham of een broodje een uitkomst. Als je weggaat, een dagje naar het strand of even shoppen of zoals vanavond bij de soep.
Ik ben weer bezig met broodexperimenten en zal zeer binnenkort een goed glutenvrij broodrecept op het blog zetten. Ik heb altijd wel wat voorgebakken broodjes in huis voor onverwachte momenten.
Hier alvast een receptje wat je met zo'n fijn broodje kunt doen.

Broodje caprese uit de oven (1 pers)

1 glutenvrij stokbroodje (bijv. van Schär)
1 el pesto
½ bol mozzarella, in plakken
5 kerstomaatjes of 1 tomaat, in plakjes
1 lenteuitje, in ringetjes
handje basilicumblaadjes
peper en zout
olijfolie

Snijd het stokbroodje in de lengte open en besmeer de onderkant met pesto.
Beleg deze daarna met de mozzarella, de tomaatjes en de uiringetjes.
Bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Strooi wat basilicumblaadjes erover en zet 5-8 minuten in een oven van 180˚ C. Leg de bovenkant van het broodje ernaast en leg deze erbovenop als het klaar is. Of beleg gewoon beide helften!!

zondag 4 juli 2010

komkommertijd

Met al het verbouwen en opruimen en hard werken komt er niet veel van bloggen, wel van koken, maar meestal even snel en makkelijk.
Vanavond eten we penne met courgette en tonijn uit blik en daarbij deze heerlijke, snelle, frisse en vooral bij zoon L. favoriete komkommersalade van vriendin E.

Komkommersalade van Eline

1 komkommer
½ rode ui, heel fijngehakt
1 flinke el mayonaise
1 flinke el yoghurt
1 scheut olijfolie
1 scheut rode wijnazijn
peper en zout naar smaak
boragebloemetjes


Schil de komkommer in de lengte met een dunschiller en schaaf ze daarna in mooie dunne plakjes.
Doe ze in een kom en schep de rest van de ingrediënten erop, roer goed door, zet nog even een uurtje in de ijskast om lekker koud te worden en serveer als bijgerecht.
Strooi voor het serveren de boragebloemetjes over de salade.