maandag 31 mei 2010

tuinbonenmuntpuree

Variatie op een thema, dat is waar koken toch altijd weer op uitkomt. Je kunt het zo gek niet bedenken of iets is al een keer gemaakt of met een kleine variatie opnieuw uitgevonden. Er zijn smaken die universeel zijn, die gewoon voor elkaar gemaakt zijn, zoals tomaten en basilicum of worteltjes met salie of aardbeien met slagroom.
Ik kocht op de markt een kilo prachtige kleine tuinbonen en maakte na doppen, blancheren en nogmaals doppen deze puree en wat bleek: hij lijkt op die van vorig jaar, maar door het gebruik van verse munt toch weer heel anders.
Heerlijk op een glutenvrije crostini, of op een stuk boekweittoast!

tuinbonenmuntpuree

1 kg verse tuinbonen in de dop
1 teentje knoflook
1 el verse munt, fijngesneden
2 el parmezaan, versgeraspt
zout en versgemalen peper
1-2 el olijfolie

Dop eerst de tuinbonen en blancheer ze 1-2 minuten in kokend water.
Giet ze af en haal de grijze schilletjes eraf totdat je die prachtige groene boontjes overhoudt.
Stamp ze grof in de vijzel of keukenmachine samen met de knoflook, voeg halverwege de munt, parmezaan, zout, peper en olijfolie toe en stamp nog even verder tot je vindt dat het de juiste consistentie heeft. Ik hou van lekker grof, zodat je nog stukjes tuinboon proeft.
Eventueel voeg je een kneepje citroensap toe.
Lekker als voorafje of als antipasti bij de borrel.

zondag 30 mei 2010

quinoa met banaan - krachtontbijt 2

Quinoa, ook wel graan uit de Andes genoemd, is eigenlijk geen graansoort, maar een lid van de ganzevoetfamilie, familie van onze spinazie.
Het is een zeer voedzaam gewas, de zaden worden gebruikt in zijn geheel of tot meel gemalen. Het is rijk aan aminozuren, het eiwitgehalte is 3 x zo hoog als zilvervliesrijst, en rijk aan mineralen en vitamines als calcium, magnesium, ijzer, vitamine B2 en E.
Echt krachtvoer dus.
De smaak is enigszins nootachtig, gekookt is quinoa zacht van smaak en nog een beetje crunchy, waardoor het te gebruiken is in ontbijt en als vervanging van bijvoorbeeld rijst of couscous.
Quinoa is al met een al een super”graan” voor mensen met coeliakie, rijk aan voedingsstoffen en glutenvrij!
En het is simpel te bereiden: 1 deel quinoa op 2 delen water.

Krachtontbijt 2 (1 pers)

60 g quinoa
160 ml water
½ banaan
handje frambozen of blauwe bessen (diepvries of vers)
volle yoghurt
ahornsiroop of honing
1 el gestampte pitten: bijvoorbeeld sesamzaad, zonnepitten en pompoenpitten

Zet de quinoa op met het water en kook 10 minuten zachtjes met het deksel erop.
Zet het vuur uit en voeg de halve banaan in plakjes toe met evt. een handje frambozen of blauwe bessen. Deksel erop en 5 minuten laten staan.
Stamp ondertussen de pitten.
Schep het quinoamengsel in een kom, schenk er een flinke scheut yoghurt bij en wat ahornsiroop en bestrooi met de pitten.
Geniet van dit zalige, energierijke ontbijt bij voorkeur in de ochtendzon!

vrijdag 28 mei 2010

simpel slaatje #3

Bibber, bibber, ik heb het zo koud!
Het is gewoon niet normaal meer, ik hunker naar de warmte van de lentezon, maar het waait en ik heb blauwe vingers van de kou. Dat komt gedeeltelijk omdat ik al te lang achter mijn laptop zit, maar ik ben daarnaast een enorme koukleum, altijd al geweest.
Dus die fijne simpele slaatjes zijn heerlijk voor een zonnige dag, als ik op mijn balkon kan eten, maar nu is de deur potdicht, ben ik toe aan warme chocolademelk en soep en vanavond zuurkoolstamppot.
Ik ben ook even afgestapt van mijn geweekte haverontbijt naar een warme quinoavariant die ik morgen zal plaatsen, want dat is waar mijn lichaam om schreeuwt: hou me warm!!
Brandstof dus.
Vandaag plaats ik daarom een wat voedzamer slaatje, erg lekker en ook weer erg simpel.

Kikkererwtensalade

250 gram gekookte kikkererwten
handje rucola, grofgehakt
handje peterselie en koriander, grofgehakt
2 lenteuitjes, fijngehakt
1 el sesamzaad, even geroosterd in een droge koekenpan
1 el komijnzaad, ook geroosterd

citroendressing

2 el olijfolie
1-2 el citroensap
peper en zout

Als ik eraan denk zet ik de avond van tevoren kikkererwten in de week in ruim water. De volgende ochtend zet ik ze op in schoon water en kook ze samen met een stukje kombu (in de winter) of nu met een takje vers bonenkruid. Na 1 – 1 ½ uur zijn ze gaar en kun je ze gebruiken.
Tip: Gebruik nooit zout tijdens het koken, want dan worden de kikkererwten niet gaar!!

Maar soms heb je ineens zin in kikkererwten en daarvoor heb ik altijd een paar potten in de voorraadkast, van de Marokkaanse of Turkse winkel, die zijn het lekkerst.
Spoel deze eerst goed af voor gebruik, er zit altijd een soort geleilaagje omheen, van het kookvocht, niet ernstig maar zonder is lekkerder en mooier in het gebruik voor een salade.

Doe de kikkererwten met de groene kruiden en de lenteui in een mooie kom en meng goed door elkaar.
Rooster de kruiden en gooi ze over de salade.

De dressing hoef je niet van te voren te mengen.
Giet gewoon over de salade, proef hoeveel citroensap je lekker vindt, bestrooi met zeezout en maal verse peper erover. Meng nogmaals en tast toe!
Lekker met een boekweitcracker (of 2).

donderdag 27 mei 2010

graanvrij bananenbrood (GF-DF)


Bananenbrood of bananencake, je kunt het noemen zoals je wilt, maar het is gewoon ontzettend lekker bij het ontbijt, tussendoor of bij een kopje middagthee.
Makkelijk om te maken, als je maar 2 rijpe, ja alweer, bruine bananen in huis hebt.
Ik heb al een paar versies geprobeerd, gebruik makend van internet en kookboeken, maar deze versie blijft, want lukt meteen en is sappig en toch stevig, zoet, maar niet tè en zonder boter maar met olie.
De cake is het lekkerst als-ie nog wat warm is, besmeer met een laagje (zoute) boter en geniet wederom, van het leven bijvoorbeeld, daar hoef je niets voor te doen!

glutenvrij en graanvrij bananenbrood (12 flinke plakken)

270 g amandelmeel
1el wijnsteen bakpoeder
½ tl zout
60ml agavesiroop
60ml zonnebloemolie
3 eieren, losgeklopt
zaadjes van 1 vanillestokje (ik gebruik van Het Blauwe Huis, kant en klaar)
2 zeer rijpe bananen, geprakt

Verwarm de oven voor op 175˚C.
Doe in een grote kom het amandelmeel, het bakpoeder en het zout, meng door elkaar.
Doe de rest van de ingrediënten, de natte, in een andere kom en meng goed.
Giet dan de natte bij de droge ingrediënten, roer alles goed door elkaar en stort het in een brood- of cakevorm ( 25x11cm).
Zet in het midden van de oven en bak in 50 minuten goudbruin en gaar.

woensdag 26 mei 2010

simpel slaatje #2

Het is helaas weer even herfst vandaag, maar hier toch het 2e simpele slaatje.
Als je gisteren radijzen en tomaatjes hebt gekocht, heb je er vast nog wat over.
Ik eet dit slaatje als een lunchsalade, de aardappels zorgen voor de koolhydraten.
Ik heb de ansjovis in kleine stukjes gesneden, maar je kunt hem ook prakken en door de dressing doen!
Vlak bij mijn huis ligt een verlaten stukje grond, waar tot een paar jaar geleden een door een architect zelfgebouwde woning stond. Daar, op dat ruige stukje terrein, groeit nog van alles, ik zoek er naar kiezels voor mijn bloembakken, plukte er een paar weken geleden nog seringen en lelietjes-van-dalen en er groeit ook overal wilde rucola!! En die is heerlijk, heel pittig, want hij schiet snel uit met warm weer, iedere dag een handje, voor dit simpele slaatje!

Voor 1 persoon heb je nodig:

1-2 gekookte aardappels in de schil, afhankelijk van grootte en trek!
sla, naar keuze, gewassen en in stukken gescheurd
4 radijzen, in kwartjes
handje rucola
1 trostomaat of 4 kerstomaatjes, in blokjes
1-2 ansjovisfiletjes op olie, in ministukjes
½ el kappertjes uit het zuur

Dyonmosterd dressing

2 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
peper en zout
1 flinke tl dyonmosterd

Maak wederom een fraaie compositie van al het lekkers.
Schud de dressing tot een mooi geëmulgeerde dikte, proef en schep of giet, naar smaak over je salade.
Eet smakelijk!

dinsdag 25 mei 2010

simpel slaatje #1

Het is nu gelukkig echt tijd geworden voor fris en fruitig en voor tussen de middag een lekkere salade met glutenvrije crackers of brood.
Voor een simpel slaatje is het allerbelangrijkste dat je de beste ingrediënten gebruikt.
Volgens mij zijn dat dus zelfgekweekte en/of biologische groenten en bio extra vergine olijfolie. Op mijn balkonnetje begint het steeds groener te worden, vooral van de kruiden, maar ik probeer dit jaar ook erwtjes, ronde courgettes en worteltjes te kweken. Tomaten zijn lastig in een wisselvallig klimaat als het onze, dus koop ik die liever. Het liefst eet ik tomaten midden in de zomer in Frankrijk of Spanje of elk ander Mediterraan land, waar ze buiten in de zon rijpen, want zo zoet en vol van smaak als ze daar dan zijn heb ik in Nederland, helaas, nog nooit een tomaat geproefd. Gelukkig wordt er steeds meer op smaak in plaats van op uiterlijke pracht gekweekt.
Extra vergine olijfolie is olijfolie van de eerste persing, waar geen raffinage aan te pas komt, zuiver dus. Er zijn vele smaken, dus proef welke je bevalt. Als je wilt bakken in olijfolie kan dat prima als de olie maar niet heter wordt dan 180˚ C, de olie mag dus absoluut niet walmen!
De slaatjes die ik maak zijn voor 1 persoon!

Simpel slaatje 1

2-3 bladeren sla, bijvoorbeeld Batavia, gewassen, gedroogd en van de nerf ontdaan
4 kerstomaatjes, gehalveerd
4 mooie radijzen, in kwartjes
⅛ komkommer, in dikke plakken en gehalveerd
enkele rode uiringen

1 el sesamzaad
1 el zonnepitten
1 el pompoenpitten, gestampt in de vijzel

grove mosterddressing

2 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 tl grove mosterd
peper uit de molen
snuf zout

Pak een mooie schaal en schik daarin de sla en de groentjes.
Maak de dressing, ik doe dit in een potje waar kappertjes in hebben gezeten, lekker shaken, klaar en giet over het slaatje.
Bestrooi met een eetlepel van het gestampte pittenmengsel en voilà, eet smakelijk!

zondag 23 mei 2010

asperges

In Zeeland kocht ik asperges en nieuwe doré’s vers bij de boer en dat was te proeven!
De boer verkocht in een prachtige houten schuur op zijn landgoed net buiten Haamstede de lekkerste en verste groentes. Hij had die morgen nog lamsoren gesneden en daar heb ik ook wat van genomen.
Lamsoren of zeeaster zijn een zilte, knapperige bladgroente die je aan de Hollandse kusten zelfs nog wel eens in het wild tegenkomt, maar deze waren gekweekt. Het zijn dikke bladeren die als je erop bijt knapperig en een beetje zout zijn, ideaal door een salade of roergebakken met wat knoflook. Zout hoef je niet toe te voegen.
Asperges dus, ik maak ze simpel, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt.

Voor 2 personen koop ik 1 kilo asperges, maar je kunt zoveel nemen als je wilt. Ik hou van dikke asperges, ze zijn makkelijk te schillen en je hebt meer bite!

Asperges met gekookte doré’s

1 kilo mooie asperges, kijk naar de onderkant, die moet niet ingedroogd of bruin zijn, maar fris
1 pond nieuwe aardappels, doré’s bijvoorbeeld
2 bio eitjes
handje lamsoren, gewassen en fijngehakt

Voor de botersaus:
2 dl witte wijn
75g koude boter, in blokjes
peper, zout

de asperges

Schil de asperges goed en kook ze in een grote pan met ruim water en zout.
Ik begin altijd met de dikste en naar gelang de grootte kook ik ze 20 minuten en zet dan het vuur uit. Laat de asperges dan nog 15 minuten nagaren. En laat ze voor het serveren uilekken in een vergiet.
Kook tegelijkertijd de 2 eitjes met de asperges mee, ongeveer 8 minuten, haal ze eruit en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel ze en prak ze met een vork, zet apart.
de aardappels
Was de doré’s en kook ze met schil en al in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en stoom even droog.
de saus
breng de witte wijn aan de kook en kook de hoeveelheid in tot 1 dl. Dit duurt wel 10 minuten.
Haal de pan van het vuur en klop de boterblokjes er 1 voor 1 door, breng op smaak met versgemalen peper en wat zout en evt. wat verse peterselie of bieslook.

Serveren

Leg de asperges op een mooie schaal met de aardappels erom heen.
Bestrooi met de geprakte eitjes en giet de botersaus erover.
Garneer met de lamsoren!
Geniet ervan met een mooi glas witte wijn.

Ook erg lekker met wat plakjes gerookte zalm!!

maandag 17 mei 2010

reiscookies

Ik ben de laatste tijd veel onderweg en afgelopen Hemelvaart zelfs 4 dagen. Morgen ga ik weer 2 dagen naar Antwerpen.
Dan wordt weer duidelijk dat coeliakie een aandoening is om rekening mee te houden. In een dorp als Haamstede is geen glutenvrij broodje, cracker of koekje te koop, je neemt dus van alles mee en bent met 3 niet-coeliaken toch steeds aan het oppassen dat je geen gluten binnen krijgt. Best vermoeiend.
Wat dan weer wel leuk is, is de pannenkoekenmolen, waar we uiteindelijk niet aan toegekomen zijn, maar waar je een glutenvrije pannenkoek kunt eten van rijst- en boekweitmeel zonder van tevoren te bestellen! De eigenaar wilt hem zelfs in een aparte pan bakken, dat vraagt eigenlijk niemand, zei hij?!
En bij de pizzeria in de hoofdstraat hebben ze heerlijk ijs met een glutenvrij hoorntje!!
Voor onderweg bak ik vandaag koekjes, energiekoekjes, niet te zoet, maar boordevol fruit, pitten en teffmeel. Dan kun je nog eens een blokje om, want dat doe ik graag in een stad als Antwerpen.  ’s Avonds ga ik eten bij Eugène aan de Leopold de Waelstraat, een heerlijk gluten- en lactosevrij restaurant, waar je in een stijlvolle, eenvoudige inrichting zorgeloos en vooral erg lekker kunt eten.
Ik heb deze koekjes uit het boek Vechten met gerechten tegen glutengevoeligheid en coeliakie, van Titi Koolsbergen en Janeke Vreugdenhil.
Ik zal binnenkort wat gerechten hieruit gaan koken om te zien of het wat is.

Reiscookies (16 stuks)

1 zakje rooibosthee of 1dl overgebleven rooibosthee
3 el rozijnen of krenten
150g bruine teffmeel
1 snuf zout
1 ½ tl wijnsteenbakpoeder
3 el boekweitvlokken
1 el kokos
1 el sesamzaad
4 el honing
½ tl kaneel
60g koude roomboter
kokos en sesamzaad om de koekjes doorheen te rollen

Week de krenten en/of rozijnen in de thee.
Doe alle ingrediënten tot en met de kaneel in een kom en meng goed.
Voeg de boter toe en snijd met 2 messen tot kleine stukjes.
Voeg dan de krenten en/of rozijnen toe en wat van het weekvocht.
Kneed met koele hand snel tot een soepel deeg. Giet evt. nog wat thee toe als het te droog blijft.
Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten. Rol daarna het deeg tot een lange worst met behulp van huishoudfolie, bestrooi het folie met sesamzaad en rol de deegworst door de zaadjes.
Laat nog een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Snijd na een half uur de worst tot plakjes van 1- 1 ½ cm, verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.
Laat ze afkoelen op een rooster.

dinsdag 11 mei 2010

tonijngehaktballen in tomatensaus

Soms heb ik dat, niet vaak, maar vandaag dus wel: een enorme behoefte aan eiwitten, aan vis.
Pas geleden heb ik een recept gemaakt van Jamie Oliver, dat was een succes, erg lekker.
Vandaag pas ik het recept enigszins aan, want ik heb geen pijnboompitten in huis, bijna geen citroensap, want de puber vindt dat niet lekker, ik maak van glutenvrije creamcrackers kruimels, want oud brood heb ik niet. Oh ja en ik heb ook al geen parmezaan in huis, ik gebruik een mengsel van belegen geitenkaas en pecorino.
Zo zie je hoe gemakkelijk het is om een recept om te bouwen naar je eigen smaak of gewoon heel pragmatisch, naar eigen voorraadkast!

tonijngehaktballen in tomatensaus (4 pers)

voor de tomatensaus:
1 ui, fijngehakt
2-4 knoflooktenen, in dunnen plakjes gesneden
2 el olijfolie
1 tl oregano
2 blikken gepelde tomaten van 400g
zout en gemalen zwarte peper

voor de gehaktballen:
400 g tonijnsteak
olijfolie
55 g pijnboompitten of pistachenoten
1 afgestreken tl kaneel
peper en zout
1 tl oregano
1 handvol verse peterselie, fijngehakt
100g kruim van crackers of oud brood
55 g geraspte parmezaan
2 eieren
1 citroen, rasp de schil en voeg citroensap naar smaak toe

Je maakt eerst de saus.
Bak de ui en de knoflook zachtjes ongeveer 10 minuten in de olijfolie tot ze zacht zijn en voeg dan de tomaten uit blik, de oregano en zout en peper toe. Breng het aan de kook en laat dan ongeveer 15 minuten pruttelen op een zacht pitje. Proef en voeg peper en zout toe als dit nodig is. Pureer met een staafmixer.

Terwijl de saus staat te pruttelen snijd je de tonijn in stukjes van 2,5 cm. Giet 2 el olijfolie in een koekenpan en verhit deze. Voeg de tonijn toe met het kaneel en de pijnboompitten (ik gebruikte vandaag pistachenoten, die ik niet heb meegebakken, maar fijngehakt en later heb toegevoegd). Bestrooi met wat peper en zout en bak een paar minuten tot ze rondom bruin zijn. Niet te lang, de tonijn moet niet te droog worden! Zet het vuur af en laat 5 minuten afkoelen. Ondertussen meng je in een grote kom de rest van de ingrediënten. Doe de stukken tonijn erbij en knijp en wrijf met schone handen alles goed door elkaar en kneed tot een soort deeg. Maak daarna balletjes ter grootte van een golfbal. Maak af en toe je handen nat, dan worden ze mooi glad en rond.
Als het mengsel te droog is: voeg wat water toe.
Als het mengsel te nat is: voeg nog wat kruimels toe.

Laat de ballen op een met een beetje olie ingevet bord afgedekt in de koelkast minstens een half uur rusten.

Zet de saus op het vuur en laat zachtjes opwarmen.
Zet dan de koekenpan waarin je de tonijnstukken hebt gebakken nogmaals op het vuur met wat extra olijfolie en bak de ballen rondom bruin in een paar minuten.
Leg de ballen in de tomatensaus, bestrooi met wat peterselie en serveer met bijvoorbeeld tagliatelle of wat ik doe met gestoomde bloemkool. Simpel maar delicious.

vrijdag 7 mei 2010

haver-banaanmuffins

Wat een vreemd voorjaar is het. Vorige week was het al picknick weer, wel wat koud maar o.k, en nu lijkt de herfst weer uitgebroken. Ik merk het meteen aan mijn eetvoorkeur, ik wil weer warm en zwaar in plaats van koel en licht.
Deze week ben ik begonnen met een lichte voorjaarsschoonmaak, mijn kleine kamertje annex knutsel-naaikamertje was al weer tot schuur vervallen, ik kon er niet eens meer in! Opruimen dus. Ik heb op straat voor mijn deur verschillende dozen met spullen, die eigenlijk bestemd waren voor de Koninginnedagverkoop die wegens de weersomstandigheden niet doorging (gelukkig!), neergezet waaronder een oude computer, beeldscherm en mijn pre-coeliakie broodbakmachine. Binnen een uur was alles weg en dan woon ik nog aan en heel rustige singel. Toch fijn dat ik mensen heb kunnen blij maken. Weggooien kan ik niet of heel soms en dan krijg ik meestal spijt achteraf.
Ook intern ben ik bezig met een schoonmaak, met een leverreiniging, en dat valt helemaal niet mee. Iedere ochtend drink ik een cocktail van citroensap, heet water, een teen knoflook, verse gember en een lepel olijfolie, brrr, dat is echt heel vies. De rest van de dag eet ik sober, geen koffie, thee, alcohol en suiker. En dat valt opeens ook al niet mee. Zodra ik besluit: dat mag niet deze week, dan komt mijn hele wezen in opstand: wat nou mag niet! Terwijl ik toen ik in India was dit dieet helemaal niet lastig vond, er was gewoon geen koffie en wijn al helemaal niet.
Ik heb het dus, vrijwillig moeilijk, vooral enorme hoofdpijn (afvalstoffen) en algeheel slap voelen, maar ik weet, aan alles komt een eind. Om het leed enigszins te verlichten heb ik net gezonde muffins gebakken met glutenvrije haver, banaan en amandelmeel. En een heel klein beetje suiker, dat kan geen kwaad, toch? En voor het herfstgevoel wat koekkruiden, ze zijn bijna afgekoeld!


Oh ja en dit recept is zeer geschikt om die ene bruine banaan op je fruitschaal op te maken!
Banaan werkt namelijk heel goed als rijs- en bindmiddel.



Haver-banaanmuffins (10 stuks)

60 g havervlokken (Provena)
60 ml yoghurt
60 ml melk
75 g havermeel(Provena)
50 g amandelmeel
snuf zout
½ tl koekkruiden
1 tl bakpoeder
1 zeer rijpe banaan
35 g rietsuiker
1 ei, losgeklopt
30 ml zonnebloemolie of olijfolie

Week eerst de havervlokken met de yoghurt en de melk 10 minuten.

Verwarm dan de oven voor op 200˚ C en bekleed een grote of 2 kleine muffinvormen.
Ik gebruik 2 muffinvormen voor 6 muffins en doe er papieren cakevormpjes in.

Meng in een andere kom het havermeel, het amandelmeel, zout, koekkruiden en het bakpoeder goed door elkaar.

Prak de banaan en voeg deze bij de geweekte havervlokken, samen met het ei, de rietsuiker en de olie. Roer goed door.
Voeg daarna de droge ingrediënten bij de natte en roer tot een mooi beslag.
Vul de vormpjes tot 2/3 en zet de vorm(en) in het midden van de oven.
In 20 minuten zijn ze goudbruin, gaar en lekker.
Zelfs mijn puber vindt ze heerlijk ; )

zondag 2 mei 2010

amandelmop

Na het bitter komt het zoet.
Vandaag is een perfecte dag om koekjes te bakken, de regen komt met bakken naar beneden, buiten lokt niet.
Vanmiddag moet ik naar buiten, naar een verjaardag en dan neem ik lekker deze koekjes mee!

Wat ook fijn is, is dat ze zo snel klaar zijn. Tenminste als je amandelmeel in huis hebt. Heb je dat niet maar wel amandelen dan kun je 2 dingen doen. Je maalt ze met vel en al of je blancheert ze in kokend water en ontvelt ze daarna.
Je moet wel opletten dat je ze niet te lang bakt, dan wordt de onderkant te donker en krijgen ze, toch weer, een bittere smaak. En dat is niet de bedoeling want vandaag gaan we voor zoet!
En natuurlijk glutenvrij!!

Amandelmoppen (20 stuks)

200g amandelmeel
200g suiker
2 eiwitten
20 ontvelde hele amandelen
snufje zout

Zet de oven aan op 200˚ C.
Doe het amandelmeel samen met de suiker, het zout en de eiwitten in een kom en mix tot een samenhangend geheel.
Kneed het even door en vorm walnootgrote balletjes, leg deze op een bakplaat en druk er een amandel in.
In het midden van de oven, 10 minuten!!

Wat ook erg lekker is, is een tl kardemom erdoorheen, of een tl vanille en wat ik vandaag heb gedaan geraspte sinaasappelschil (onbespoten natuurlijk!)

De eidooiers kun je invriezen of je gebruikte ze in een omelet.