vrijdag 5 februari 2010

bengali kichadi


Ik ben erg druk met het voorbereiden van onze India-reis en in het kader daarvan plaats ik mijn voorlopig laatste recept: kichadi*. Ik heb weinig tijd om uitgebreid te koken, zodat dit een fijn recept is voor drukke dagen waarop je wel gezond wilt eten.
Het is ook een ideaal recept voor restjes groente, je kunt erin doen wat je lekker vindt. In India is dit een recept wat veel wordt gegeten in tijden van vasten en van “winter” dus als er weinig overvloed is. Rijst en linzen vormen volwaardige eiwitten. Het is een simpel gerecht, niets bijzonders als je het zo ziet, maar de smaak is heel rijk en kruidig.
Geef er wat yoghurt bij, of een raïta, wat papadums en chutney. Ook als ontbijt en lunch zeer geslaagd.

Van mijn avonturen en hopelijk veel recepten zal ik weer verslag doen als ik terug ben, zo half tot eind maart.

Bengali kichadi (3 pers)

100 g bruine basmatirijst
150 g rode linzen
stukje pijpkaneel van 2 ½ cm
4 kruidnagels
3 kardemoms
3 el olie
1 ui, middelgroot, gehakt
1-2 teen knoflook, fijngehakt
2 ½ cm verse gember, fijngehakt
2 laurierblaadjes
3 aardappelen, in kleine blokjes
300-400g savooiekool, in reepjes gesneden of gemengde groente naar keuze
stuk groene chilipeper, naar smaak
½ afgestreken tl kurkuma
zout
0,7 l heet water (5cm boven de rijst)

Was eerst de rijst en de linzen onder stromend water.
Kneus de kaneel, kruidnagels en kardemoms een beetje. Verhit dan 2 el olie en bak de ui samen met de kruiden en de laurierblaadjes 1 minuut.
Voeg dan de rijst en de linzen toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan de rest van de ingrediënten toe en bak ook 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en voeg dan het water toe (water tot ongeveer 5 cm boven de rijst), breng alles aan de kook en doe een deksel op de pan en zet het vuur laag.
Na 20-25 minuten is alles gaar. Gebruik je rijst die langer nodig heeft, voeg dan de groenten later toe!
Bestrooi met korianderblaadjes en serveer met chutney.

*kichadi: gekookt mengsel van rijst met linzen, kruiden en verschillende groenten.

dinsdag 2 februari 2010

sweet and sour vegetables


Dit recept komt uit mijn originele Thaise vegetarische kookboekje van May Kaidee, gekregen op mijn verjaardag vorige zomer toen we in Thailand waren.
Ik heb 2 keer bij May Kaidee in Bangkok gegeten en dat was beide keren gewoon superlekker, simpel maar zo verfijnd. Het restaurant zit in een achterafstraatje vlakbij Khaosan Road in de prachtige, oude, rumoerige en levendige volksbuurt Banglampoo.
Zoetzure groenten is een Thais recept met Chinese invloeden, het lijkt enigszins op wat de Chinezen bij ons Gu Lu Yuk noemen. Ik heb de gebakken tofuballetjes uit Den Haag toegevoegd, maar je kunt ook blokjes gewone tofu gebruiken. Laat deze dan een uurtje in een schone theedoek uitlekken met iets zwaars erop!

Sweet and sour vegetables (3 pers)

3 el zonnebloemolie
1 tomaat, in blokjes gesneden
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ groene chilipeper, fijngesneden
1 blikje ananasstukjes, op eigen sap
½ komkommer, geschild en in ½ schijfjes
1 wortel, julienne gesneden
1 rode paprika, in flinke stukken
stuk kool, fijngesneden
1 kleine prei, in ringen
1 kleine stronk broccoli, in kleine roosjes
1 zak tofuballetjes of 1 blok tofu, in blokjes
1 el palmsuiker, opgelost in 2 el warm water (te vervangen door 1 el bruine basterdsuiker)
2 el tomatenketchup


Snijd alle groenten en zet alles klaar. Het gerecht is binnen 10 minuten klaar.
Eet je er een kom bruine rijst bij, kook die dan eerst!

Verhit dan de olie in de wok.
Voeg ui en knoflook toe en roer, na 1 minuut voeg je de tomaat, chilipeper, komkommer, prei, wortel en een scheutje water toe. Roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de kool, rode paprika, broccoli en de tofu toe. Roerbak weer 2-3 minuten. Voeg dan het suikerwater en de ketchup toe, roer goed, proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Vissaus kan ook! Als het gerecht te droog is voeg je gewoon wat water toe. Blijf proeven tot het perfect is. Wil je het wat zuurder voeg dan citroen- of limoensap toe; nog wat zoeter, voeg suiker toe enzoverder.