zaterdag 30 januari 2010

venkelsalade met sinaasappel


Dit is een fantastische wintersalade, venkelknollen zijn de hele winter verkrijgbaar en nu is
het nieuwe seizoen voor sinaasappels. Hij is licht en fruitig, een vrolijke salade, goed voor grijze, miezerige dagen, maar natuurlijk ook als de zon schijnt.
Rijk aan vitamine C en ijzer, deze knol, die rauw het beste smaakt, maar je kan er van alles mee doen. Laat de venkelknol niet te lang liggen, dan gaat de rijke smaak snel achteruit en wordt de venkel droog en taai, in plaats van knapperig en sappig wat je in een salade wilt!

venkelsalade met sinaasappel
(4 pers)

1 grote, verse venkelknol
2 sinaasappels
1 rode ui, in dunne ringen
2 el parmezaan, in schilfers
Het opgevangen sap van de sinaasappel
Olijfolie
Zout en peper
Verse basilicumblaadjes

Snijd de onderkant van de venkelknol en de uitsteeksels van de bovenkant.
Snijd dan de knol in vieren en snijd ieder stuk in ragfijne reepjes. Doe ze op een mooie, platte schaal.
Snijd van de sinaasappel de boven – en onderkant af, zet de sinaasappel op de onderkant en snijd dan met een scherp mes de schil en meteen de buitenste vliezen van boven naar beneden. Houd dan de sinaasappel in je hand boven een kom en snijd tussen de witte vliesjes de partjes sinaasappel los en leg ze op de venkel. Vang het sap op in de kom en maak met de olijfolie, peper en zout een dressing.
Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel over de salade. Giet de dressing erover en laat even intrekken.
Voor het serveren bestrooi je de salade met basilicumblaadjes en schilfers parmezaan.

donderdag 28 januari 2010

linzensoep


Het is gelukkig al weer een paar graden boven nul, maar toch.
Ik heb net soep gemaakt, lekker veel, voor elk moment dat je denkt:”Ik wil soep!” of als er iemand met koude wangen op je stoep staat of als je eens makkelijk wilt doen met eten.
Linzensoep met rode linzen, lekker veel groenten en als extra een grote schep pesto, die nog over was van de pasta pesto die ik dinsdag at. Mijn Marokkaanse groenteboer heeft het hele jaar rond verse kruiden en dan niet alleen van die grote bossen platte peterselie en koriander, waar die ielige takjes van de AH in hun plastic bakjes bij verbleken, maar ook grote bossen dragon, bieslook, tijm en dus ook basilicum! Voor alle winterse momenten, waarin ik verlang naar de lente en de zomer, naar nieuwe aardappeltjes, mooie tomaten, verse kruiden op het balkon en vooral veel warmte.
Soep dus, een wonderlijke vervanging!

Linzensoep (een grote pan vol)

1 ui, gehakt
1 teen knoflook, fijn gehakt
stuk winterwortel, ± 150 g
stuk venkel of knolselderij, ± 100g
1 kleine prei, in ringetjes
2 el peterseliesteeltjes, fijngesneden
4 el olijfolie
1 ½ l groentebouillon
3 aardappelen of 200 g , in blokjes
200 g linzen
1-2 el komijnzaad
peper en zout
versgehakte peterselie en koriander, 2 flinke handenvol
schep pesto of harissa
sap van ½ citroen, naar smaak

Zet een grote soeppan op het gas en verwarm de olijfolie.
Fruit zachtjes eerst ui en knoflook. Na 3 minuten voeg je de rest van de groenten toe tot en met de peterseliesteeltjes. Doe een deksel op de pan en laat zacht 10 minuten stoven.
Voeg dan de bouillon, de aardappelblokjes en de linzen toe en laat 30 minuten koken tot de linzen helemaal uit elkaar gevallen zijn.
Rooster ondertussen het komijnzaad in een droge pan, laat afkoelen en maal tot een grof poeder in een vijzel.
Dan ga je de soep op smaak brengen met komijnzaad, peper en evt. zout en citroensap, verse koriander en peterselie. Proef goed.
Pesto of harissa is lekker als je het hebt,maar de soep is zo ook al verrukkelijk!

Zoals je ziet is dit een ideale soep om restjes in te verwerken. We hebben allemaal ui en knoflook in huis en meestal wel een aardappel en een stuk wortel of iets dergelijks. Heb je geen verse kruiden in huis, geen nood experimenteer met gedroogde. Voeg wat gedroogde pepertjes toe voor een pittig effect, wat meer aardappel en een laurierblad. Echt, je kunt deze soep helemaal aanpassen aan je eigen smaak en aan wat je in huis hebt. Succes!!

woensdag 27 januari 2010

chocolade mousse


Gister was ik in Den Haag, het was bitterkoud, maar ik kreeg het al een beetje warm van de gedachte dat ik binnen 2 weken in India rondloop met mijn lief. Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling, ik ben zo benieuwd!
Den Haag is dan de plek waar je een visum moet aanvragen en als ik toch daar ben, ga ik òf even naar het Gemeentemuseum òf even naar Ekoplaza. Daar hebben ze een zeer ruim glutenvrij assortiment, waar ik altijd erg blij van wordt. En nog mooier, ernaast zit een geweldige Aziatische supermarkt, waar ik altijd weer nieuwe glutenvrije producten vind.
Zoals gebakken tofuballetjes, gemaakt van dunne velletjes tofu, die je zo kunt toevoegen in een roerbakgerecht, maar ook kunt vullen.
Verder kocht ik silkentofu, waar ik deze heerlijke, superheftige, cholesterolarme en koemelkvrije chocolademousse van heb gemaakt:

Chocolademousse (4 pers)

150g pure chocolade, in stukjes
300g silken tofu
3-4 el basterdsuiker

Smelt de chocolade au bain marie en laat even wat afkoelen.
Pureer de tofu in de keukenmachine, voeg de gesmolten chocolade toe en naar smaak suiker. Kinderen vinden pure chocolade nogal puur, dus zij hebben wel wat extra zoet nodig. Ik probeer volgende keer met agavesiroop, lijkt me ook lekker.
Verdeel het mengsel over 4 schaaltjes of mooie glaasjes en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Erg lekker met dikgeslagen room of (in de zomer) rood fruit als frambozen of aardbeien.

maandag 25 januari 2010

mayonesa verde


Een pittige, kruidige mayonaise die erg lekker is bij een restje koude vis of in dit geval wat overgebleven gamba’s.

Mayonesa verde

2 el goede mayonaise
1 el basilicumblaadjes
½ tl tijmblaadjes
2 repen geroosterde groene paprika
½ el kappertjes
1 teentje knoflook, fijngehakt

Doe alle kruiden in een vijzel en stamp alles goed fijn. Voeg dit mengsel toe aan de mayonaise, roer, proef en voeg wat versgemalen zwarte peper en evt. zout toe.

zondag 24 januari 2010

gambas con ajo


Wat is het toch heerlijk om met je handen te eten!
Ik kreeg bij mijn visboer een kilo vette gamba’s voor een heel mooie prijs. Wel wat veel bleek later, maar geen nood, de volgende dag zijn ze, gepeld en met een mayonesa verde, opnieuw een zalige tapa. Maar zover is het nog niet.
Gamba’s kun je op vele manieren klaarmaken, de meest simpele wijze is snel bakken met wat kruiden en knoflook, citroensap erover en klaar.

Gambas con ajo
voor 4-6 personen

1 kilo gamba’s, heel en ongekookt
2-4 tenen knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
1 flinke hand platte peterselie, grof gehakt
citroensap
olijfolie
peper en zout

Zet een grote koekenpan of wok op het vuur, laat hem goed heet worden en giet ruim olijfolie in de pan.
Gooi meteen de knoflook en de laurierblaadjes in de pan en zodra de knoflook kleurt, wat heel snel gaat, doe je de gamba’s erbij en bakt ze in ongeveer 5 minuten gaar. Giet er nog een scheutje witte wijn , sherry of water bij.
Ze verkleuren dan van grijs naar roze. Schep regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen. Niet te lang, dan worden ze taai! Voeg peper en zout toe tijdens het bakken.
Voeg de peterselie toe en het citroensap. Zet het vuur uit en serveer direct.
Zet een kom warm water met wat partjes citroen erin voor de handen en een bak voor de kop en pantsers.

Zoals ik al zei, het is best veel voor 4 personen, je kunt er ook meteen een stuk of wat achterhouden voor de tapa de manana!

zaterdag 23 januari 2010

ensalada de alubias blancas grandes


We hebben erg lekker en gezellig gegeten gisteravond, 2 mama’s en 2 pubers, heerlijke hapjes en een goede fles wijn. Goed gezelschap nodigt altijd uit tot het bereiden van goed eten. We aten dus een tortilla espagnola, salade met venkel en sinaasappel, gambas con ajo, witte bonensalade en bocherones. De ingemaakte zure ansjovisjes koop ik bij mijn Marokkaanse visboer. In de zomer als ze versgevangen zijn zal ik ze zelf klaarmaken.
Vandaag post ik het gerecht van de wite bonensalade. Dit is een lauwe salade met grote witte bonen, ui, tomaat, groene paprika en ei. Oorspronkelijk een tapa uit Barcelona.
Omdat ik al eieren heb gebruikt in de tortilla, heb ik het gekookte ei weggelaten.

Ensalada de alubias blancas grandes (bijgerechtje voor 4 pers.)

1 blikje grote witte bonen (400g)
1 ui, gehalveerd en in lange partjes
1 groene paprika
1 rijpe tomaat, ontveld
1ei, hardgekookt
3 el olijfolie
5 el wijnazijn
zout en peper
peterselie, grofgehakt
evt. zwarte olijven,1 handje

Rooster de paprika op de gasvlam rondom zwart, laat hem afkoelen in een zak van papier of plastic, ontvel hem daarna, haal de zaadjes eruit en snijd in 2 cm brede repen en vervolgens in schuine stukken van 2 cm. (bewaar evt. 2 repen om een heerlijke groene mayonaise te kunnen maken, recept volgt!)
Blancheer de ui een paar minuten in kokend water en ontvel hierin de tomaat. Snijd de tomaat in stukjes.
Snijd het ei in plakjes.
Meng dan alle ingrediënten (behalve de bonen) in een kom, laat alle smaken een half uurtje intrekken.
Verwarm dan de witte bonen en voeg ze toe vlak voordat je de salade serveert.
Garneer met wat olijven.

donderdag 21 januari 2010

almendras al pimentón
















Morgen ga ik een fijn Spaans dinertje maken en als voorbereiding heb ik zonet vast een kleine snack voor bij de borrel gemaakt . Zo klaar en erg lekker.
Het is wel gevaarlijk om ze nu al te maken, want net als de vanillewalnoten zijn deze amandelen verslavend lekker!!
Ik ga verder een tortilla maken, kikkererwtensalade en garnalen in tomatensaus of met veel knoflook gegrilled. Ik heb er nu al zin in.
Dat wordt dan meteen de grote inwijding van mijn nieuwe fornuis.

Almendras al pimentón

250 g hele amandelen, evt. gepeld
1 el olijfolie
1 tl gerookte zoete Spaanse paprikapoeder
1 ½ tl Maldon zout

Er zijn 2 manieren: Of je roostert de amandelen in de oven op 150˚ C ongeveer 25 minuten op een bakplaat of je bakt ze op een laag pitje in een gietijzeren skillet zo’n 10-15 minuten terwijl je af en toe roert.
Daarna voeg je de olijfolie toe en roert goed. Daarna strooi je de paprikapoeder en het zout over de amandelen en schud alles goed door elkaar. Daarna doe je ze nog 5 minuten terug in oven of pan.
Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur.
















Ik gebruik ongepelde amandelen, maar de Spanjaarden blancheren de amandelen even en halen dan de velletjes eraf. Ik ben gewoon lui, denk ik, maar ik hou ook van de smaak van de hele amandel.

dinsdag 19 januari 2010

aardappel- preisoep


Dit is een van de meest simpele en heerlijke soepen die je kunt maken in de wintermaanden. Echt comfort food, soep voor een druilerige, kille dag als vandaag.
De vorst maakt weer ruimte voor de prei. De vogels denken al dat het lente is, nestkastjes worden volop verkend en territoria verdedigd.
Nou, voor mij is het allemaal nog te koud, dus het liefst eet ik iedere middag soep.
Het recept is voor een grote pan vol, zodat je er met 6 tot 8 man van kunt eten of meedere dagen of je vriest een aantal porties in voor nog komende koude dagen.

Aardappel-preisoep (6 pers)

600g prei, schoongemaakt en in fijngesneden
1 el boter
1 el olijfolie
700 g aardappelen, geschild en in blokjes
1 tl zout
800 ml groentebouillon
3 el gehakte dille
3 el gehakte platte peterselie
sap van ½ citroen
versgemalen zwarte peper
evt. scheut slagroom

Smelt in een grote soeppan de boter en de olijfolie en bak de gewassen prei hierin. Laat het zachtjes bakken totdat ze helemaal zacht zijn en net nog niet bruin worden.

Ondertussen kook je de aardappelen in een pan met water dat net onder het niveau van de aardappels komt met het zout. Kook ze in 15 minuten gaar.

Giet de aardappels met het kookwater bij de prei en voeg de bouillon toe, samen met de kruiden en het citroensap. Kook nog ongeveer 10 minuten samen en proef en voeg de peper toe.

Als je van een grove soep houdt, serveer je de soep zoals hij nu is. Hou je van wat minder grote stukken aardappel, pureer grof met de staafmixer of een stamper. Je kunt de soep ook helemaal pureren met de staafmixer. Ik hou persoonlijk wel van een bite!
Heb je nog wat room in de koelkast giet hem bij de soep voor een fluwelig effect.
Troostrijk, deze soep haalt even alle scherpe kantjes van de dag.

zondag 17 januari 2010

geroosterde vanillewalnoten


Even een lekkere en gezonde snack tussendoor.
Ik heb nog een paar kilo walnoten van de herfstpluk en dit leek me een erg goed idee.
Het is snel klaar en walnoten zitten ook nog eens vol met omega3 vetten, zijn goed voor hart- en bloedvaten en de hersenen, kijk maar eens naar de overeenkomstige vorm.
Kortom lekker en gezond!
Het recept komt wederom van Elana’s pantry, echt een super glutenvrij blog!

geroosterde vanillewalnoten

175 g gedopte walnoten
1 el goede olijfolie
2 el agavesiroop
¼ tl Maldon zout
1/8 tl vanillezaad of zaad van 1 vanillestokje

Doe de walnoten met de olijfolie in een skillet, een gietijzeren koekenpan, en zet op het gas. Zodra het begint te sissen, zet je het vuur laag en laat de noten al omscheppende 2 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de agavesiroop toe en roer nog eens 2 minuten. Voeg dan het zout en het vanillezaad toe, roer goed en haal van het vuur. Doe de noten in een mooi schaaltje en laat afkoelen. Ze zijn verrukkelijk!

vrijdag 15 januari 2010

rode bietjestaart


MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

rode bietjestaart

Something sweet!
Op deze wel heel erg grijze dag heb ik behoefte aan kleur en licht en wil ik getroost worden. Wat is er dan beter dan taart. Taart is feest, taart is vrolijk, taart is fijn om te maken en taart is nog fijner om op te eten. En wat is er dan ook nog mooier dan een rode taart!!
Jawel, vandaag staat er in mijn oven een heuse rode bietjestaart. Over een half uur is-ie klaar, ik kan bijna niet wachten.
Moet je kijken hoe dat beslag er uit ziet. Ik ben meteen al een stuk vrolijker.


Het recept heb ik al jaren in huis en staat op een wat beduimeld, roodgestippeld kopietje, wat volgens mij komt uit een boek van Jamie Oliver, ik weet het niet meer. Ik heb het recept natuurlijk bewerkt om de taart glutenvrij te maken.
Doet er ook niet toe van wie het recept is, ik zou zo zeggen mouwen opstropen, schort aan, want mijn hele keuken zit nu wel onder de rode stippeltjes, en aan de slag. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten.

Rode bietjestaart

Voor een springvorm van 30 cm Ø,4-6 personen

250 g gekookte biologische biet (weeg als ze nog ongekookt zijn!)
9 g verse gember, heel fijn gesneden
2 biologische eieren, middel, gesplitst
75 ml honing
85 ml olijfolie
zaad van 1 vanillestokje
½ el bakpoeder
50 g polenta
rasp en sap van een ½ biologische sinaasappel (wassen van een bespoten sinaasappel heeft echt geen zin, de gifstoffen en bestrijdingsmiddelen zitten tot diep in de schil!)
1 mespunt zout
1 mespunt piment
1 mespunt kaneel
150 g glutenvrije bloem

crème:

Meng 100 g crème fraîche of mascarpone met een scheut vin santo of iets anders zoets (port of martini) , 1 volle el suiker en misschien nog wat overgebleven vanillezaadjes met een garde en schep een lepel crème bij de taart.

Verwarm de oven voor op 180˚ C en bekleed de springvorm met bakpapier, vet deze in met wat olie en bestuif met wat bloem. Zet apart.
Pureer de rode biet glad met een staafmixer of in de keukenmachine.
Voeg dan de gember, de eidooiers, de honing, het vanillezaad en de olijfolie toe en klop met de mixer enkele minuten op halfvermogen (tegen het spetteren!).
Voeg dan het bakpoeder, de polenta, sinaasappelsap en –rasp, het zout, de piment, kaneel en bloem toe en meng alles goed met een spatel.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het bietenmengsel.
Giet het beslag in de springvorm en bak de taart ongeveer 35 minuten tot hij sponsachtig wordt. Steek er ter controle een satéprikker in, die er droog uitkomt als de taart gaar is. Zo niet, bak hem dan nog wat langer. Laat hem dan afkoelen en maak ondertussen de crème en een fijne pot thee.
Sweet!!

p.s. pin me niet vast op de oventijd, mijn zeer oude oven werkt steeds slechter, volgende week krijg ik een nieuw fornuis, daar kijk ik ook enorm naar uit. Lekker ruim, electrische oven met warme luchtcirculatie en een grill!! En een heuse wokbrander, echt fantastisch.

donderdag 14 januari 2010

nasi goreng


Een ideaal gerecht voor restjes groente en rijst.
Maak je het met zilvervliesrijst dan heb je een gezonde, volwaardige glutenvrije maaltijd.
Het is ook nog snel klaar, want van te voren kun je alles snijden, de rijst is al gekookt; je hoeft de rijst alleen nog te bakken en voilà: nasi goreng, gebakken rijst, fried rice, hoe je het ook wilt noemen.

Nasi goreng voor 2 pers:

200 g zilvervliesrijst, gekookt en afgekoeld
600 g gemengde gesneden groente, bijv. prei, winterwortel, witte kool, taugé en paksoy
1 ui, grof gehakt
1 bakje tofureepjes of 1 blok tofu, in blokjes gebakken
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el gemberwortel, fijngesneden
1 tl trassi
1 tl sambal
2 eieren, losgeklopt
zout, naar smaak
1 tl suiker
scheut tamari of vissaus
2 el oestersaus


Zet alles klaar en verhit de wok middelheet.
Giet de olie in de wok en bak de ui, knoflook en gemberwortel snel bruin. Voeg de trassi en de sambal toe en druk de trassi tegen de pan aan zodat hij goed mengt. Voeg ½ -1 tl zout en 1 tl suiker toe.
Bak dan de tofureepjes mee, terwijl je continu “scheproert”.
Voeg dan in 1 keer de gewassen (met aanhangend water!!) harde groentes toe, bewaar de taugé en het groen van de paksoy nog even, en roerbak dit 2 -5 minuten.
Als de wok te heet wordt zet hem gerust wat lager.
Voeg dan de eieren toe en roer ze goed door het mengsel.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de rijst in 2 gedeeltes toe terwijl het bakt en je goed roert. Zodra de rijst heet is meng je alles goed door elkaar en maak je opnieuw een kuiltje.
Als alles gemengd is voeg je de taugé en het geneden groen van de paksoy toe en breng je het geheel op smaak met oestersaus, ketjap, vissaus of tamari. Al naar gelang je in huis hebt of wilt proeven.

dinsdag 12 januari 2010

biscotti


Amandelmeel. Een glutenvrij product wat ik nog niet zo goed ken. Zeer voedzaam, lekker van smaak, licht verteerbaar en rijk aan goede vetzuren en veel vitamines en mineralen. Ze bevatten veel vitamine E en magnesium en zijn zeer geschikt voor allerlei spijsverteringsstoornissen. Net als haver helpen amandelen mee in het verlagen van cholesterol.
Je kunt het gemakkelijk zelf maken. Blancheer amandelen door ze te begieten met kokend water en daarna de schilletjes er met de hand af te wrijven. Het is wel even wat werk, dus als je er geen zin in hebt, kun je geblancheerde amandelen kopen en ze malen in de keukenmachine, of gemalen kopen.

Vandaag heb ik deze heerlijke biscotti gemaakt . Ze zijn superlekker en je proeft dat ze voedzaam zijn.Het mooie is ook dat je geen vet in de vorm van boter of olie hoeft toe te voegen, de olie van de amandel is voldoende.
Dit recept komt van Elana’ pantry, een zeer inspirerende site.

Nodig voor ±12 stuks:

1 ¼ cup amandelmeel
1 el xantangom
¼ tl zout
¼ tl bakpoeder
¼ cup agavesiroop
2 tl geconfijte sinaasappelschil
¼ cup gedroogde cranberries
¼ cup gehakte pistachios

Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Doe de amandelmeel, xantangom, zout en bakpoeder in een kom en meng goed.
Giet de agavesiroop erbij en de sinaasappelschil en meng en kneed tot een bal deeg.
Voeg dan pas de cranberries en de pistache nootjes toe en kneed ze door het deeg. Het is zwaar werk, maar het verzet de geest. Maak de bal plat tot een een plak van ongeveer 1-2 cm dik en 12 cm lang.
Leg de plak op een stuk bakpapier en bak ongeveer 15 minuten.
Laat het deeg dan een uur afkoelen en snijd het deeg dan in 12-14 plakjes met een zeer scherp mes en bak ze, rechtopstaand, nog 12- 15 minuten op 160˚ C.
Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen; ze zijn echt verrukkelijk!

Je kunt variëren op het thema. Ik maakte hierna nog biscotti met geraspte citroenschil en gehakte amandelen, biscotti met chocolate chips met gehakte amandelen en biscotti met amandelen, chocolate chips en gedroogde cranberries. En allemaal zooooo lekker!!

zondag 10 januari 2010

Frittata met schorseneren en aardappel


Schorseneren, niet alledaags maar wel zeer aards.
Als je de lange, gronderige staken ziet met de sprieten aan de top, denk je niet meteen aan eten, maar eerder aan haringen die je net uit een zeer modderig perceel hebt getrokken.
Het is een wortelgroente die je bij de reguliere groenteboer niet koopt, maar wel in de natuurwinkel of op de boerenmarkt. De smaak is subtiel, enigszins zurig en als je wilt lijkt het ergens in de verte op een asperge. Armeluisasperges worden ze dan ook wel genoemd.

Ik maak een heerlijke omelet met aardappel en schorseneer vandaag.


Frittata di patate e scorzonera
Voor 2-3 pers.

6 schorseneren
6 aardappels
4 eieren
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
olijfolie
peper en zout
peterselie, handvol, fijngesneden

Het schoonmaken van schorseneren gaat als volgt: zet een pan klaar met koud water, wat zout en een scheut azijn of citroensap tegen het verkleuren. Schil de schorseneren onder stromend water terwijl je een scheut azijn in een bak water hebt gedaan of in het aanrecht.
Schorseneren scheiden bij het schillen een melkachtig vocht uit dat bruine vlekken op je huid achterlaat.

Kook de schorseneren vervolgens in stukjes van 3 cm 15 minuten en laat uitlekken.
Schil ook de aardappels, snijd ze in stukjes van 2 cm en kook ze 10 minuten in kokend water waar wat zout aan is toegevoegd.

De frittata:
Fruit in een ruime koekenpan de ui en de knoflook zachtjes. Voeg de aardappels en de schorseneerstukjes toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Zet dan het gas laag. Klop de eieren in een kom met een scheutje koud water, een handvol peterselie, peper en zout met een vork goed los.
Voeg toe aan het aardappelmengsel en bak de frittata zachtjes totdat de bovenkant zo goed als gaar is. Met een deksel erop kun je de frittata omkeren en bak dan nog even de onderkant.
Snijd in punten en serveer met een fijne salade.

vrijdag 8 januari 2010

kweeperen met mascarpone

Deze winter heb ik de kweepeer (her)ontdekt.
In Spanje had ik een oude kweepeer naast het huis staan, maar verder dan het genieten van de prachtige oudroze, fluwelen bloesems in het voorjaar en de diepgele oerperen met het zachte velletje in het najaar kwam ik niet.
Ondanks het zachte uiterlijk is de kwee een harde jongen. Ik heb me 2 keer gesneden met het schillen en ontklokhuizen, dus pas op!!
De smaak lijkt enigszins op dat van onze stoofpeer, maar is toch veel subtieler en de stukjes blijven stevig na de kook.


Kweeperen in siroop

500g kweepeer, 1 flinke
100g suiker
sap van ½ citroen
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
water
evt. scheut witte wijn
mascarpone
pure chocolade

Was en schil de kweepeer en verwijder het klokhuis. Snijd de kweepeer in blokjes.
Doe de schillen en het klokhuis in de pan en de blokjes bovenop. De schillen en klokhuizen bevatten veel pectine waardoor je een mooie siroop kunt maken.
Vul met water tot alles net onder staat en voeg de suiker, citroensap en de kruiden toe. Breng aan de kook.
Laat de kweepeer 1 uur zachtjes koken in een afgesloten pan, tot ze mooi roze en zacht zijn. Schep de blokjes eruit en laat de schillen en het klokhuis zitten. Kook dit nog een half uurtje tot een dikke siroop, giet door een zeef op de kweepeerstukjes.
Laat afkoelen. Goed houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Serveer met een flinke schep mascarpone en rasp wat pure chocolade erover.

woensdag 6 januari 2010

gepickelde koolsla

In de tijd van kolen en wortels kun je niet genoeg recepten hebben. Witte kool vandaag, rijk aan vitamine C en multi-inzetbaar, zowel warm als koud. Mijn gestel verdraagt koude niet zo goed, dus een gewone salade met rauwe kool is niet aan te raden. De enige manier waarop ik rauwe kool verdraag is door fermentatie. Schaaf de kool zo fijn mogelijk en kneed met zout. Zo simpel.

Gepickelde koolsla

400 g witte kool
100g wortel
½ dl kokend water
1 tl zout
1 tl honing
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 el dille
1 el citroensap
versgemalen zwarte peper

Snijd of schaaf de kool zeer fijn. Het kan in een keukenmachine, maar ik doe het graag met de hand en een zeer scherp mes. Zie het als een meditatiemoment.
Giet het kokende water over de kool en bestrooi met het zout. Laat even afkoelen en kneed dan de kool 2 minuten door. Dat ziet er dan zo uit:

Laat de kool even uitlekken. Rasp ondertussen de wortel op een fijne schaaf. Druk de kool uit en voeg bij de wortel. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer goed door. Laat nog even intrekken voor je de sla serveert. Erg lekker bij falafelballetjes.

maandag 4 januari 2010

snelle kikkererwtensoep


In het kader van basis, simpel en gezond voedsel maak ik vandaag een verwarmende soep. Op dit moment sneeuwt het hier en na een stevige winterse wandeling heb ik behoefte aan een warme lunch.
De basis is de kikkererwt, een zeer smakelijke en veelzijdige peulvrucht die veelvuldig wordt gegeten in alle landen rond de Middellandse Zee tot ver in Zuidoost Azië.
Je kunt ze gedroogd kopen en een nacht van te voren in de week zetten, koop ze dan zo groot mogelijk, omdat ze dan sappiger zullen worden na het koken.
Kikkererwten zijn eiwit- en ijzerrijk en bevatten veel vitamine B1 en B6.

Voor 4 koppen soep:

1 ui, gehakt
1 teen knoflook, gehakt
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
handvol peterseliesteeltjes, fijngehakt
10 basilicumblaadjes
400 g gekookte kikkererwten (uit blik kan ook)
1 blikje gepelde tomaten
1 laurierblad
2 takjes tijm
1 l groentebouillon
olijfolie
komijnzaad, geroosterd en gemalen, optioneel

Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui 5 minuten zachtjes voordat je de knoflook en de bleekselderij toevoegt. Fruit alles nog 5 minuten zacht. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Kook de soep 20 minuten, proef en voeg naar smaak peper en evt. nog wat zout toe. Haal het laurierblad en de tijm uit de soep en pureer grof met een staafmixer.
Garneer met peterselie of koriander en een schep komijn.

zaterdag 2 januari 2010

focaccia con cipolle - plat brood 7 (GF-DF-SF)



In dit nieuwe jaar ga ik meteen terug naar de basis met een broodrecept, misschien geen dagelijks brood maar wellicht een weekend brood, vrij om mee te experimenteren: focaccia con cipolle.
Oftewel een heerlijk glutenvrij brood belegd met langzaam gegaarde uien.
Dit is een Italiaanse variant op de Franse pissaladière.
Lekker bij een kom warme soep of in de zomer een heerlijk picknick brood.
Neem de tijd, zodat het brood enigszins kan rijzen , wat al lastig is omdat het ontbreken van gluten zorgt voor het rijsprobleem. Het wordt dus niet superluchtig, maar wel superlekker.

Deeg:
500 g glutenvrij meel, ik gebruik Werz vierkorenmeel
1 zakje gedroogde gist
3 ½ dl handwarm water
2 el olijfolie, extra vergine
10 g zout

Beleg:
400 g grote uien, gehalveerd en in ringen gesneden
8 el olijfolie
peper en zout naar smaak

Maak eerst het deeg:

Doe het meel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het water en het zakje gist en voeg de olie en het zout toe.
Kneed tot een zacht deeg en voeg evt. nog wat warm water toe als het te droog blijkt. Kneed 5- 10 minuten op een met meel bestoven aanrecht. Leg het dan terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat minimaal 1 uur rijzen op een warme plek.

Dan de uien:

Verhit de olie in een braadpan en voeg de uien toe. Laat ze, terwijl je af en toe roert, met het deksel op de pan heel zachtjes 30 minuten fruiten. Voeg dan peper en zout toe. De uien moeten glazig en sappig zijn.

Leg een stuk bakpapier op een bakblik.
Kneed het deeg nog 5 minuten door en druk het uit tot een lap van ongeveer 30-40 cm en ongeveer 1 cm hoog.
Dek het nogmaals af met een vochtige doek en laat een 2e maal rijzen, 30 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220˚C. Maak met je vingers deukjes in het deeg en verdeel de zachte uien over het deeg. Bestrooi met wat grof zout en bak het brood 20-25 minuten in de oven. Mmm.