dinsdag 14 juli 2009

vakantiepret














Mijn kruidentuin is uit logeren bij A. want zonder verse kruiden koken, neen.
Ik ga naar Thailand en zal zeker nieuwe kennis en vaardigheden opdoen en ik hoop veel recepten mee terugnemen.
20 augustus ben ik weer terug en zal ik alles met U delen!!
Fijne zomer toegewenst iedereen!

maandag 13 juli 2009

chocolatechipcookies














Oh, ik hoop zo dat ze lukken. De eerste lading zit nu in de oven en het deeg was al lekker, maar dan??
Ik had het me al heel lang voorgenomen en beloofd aan de pp natuurlijk, want ondanks dat hij niet glutenvrij eet, is een glutenvrij koekje op zijn tijd niet te versmaden! Vandaag is het een echte dag, regen, wind, koud, voor cookies en thee.
De meeste cookierecepten vind je op Amerikaanse sites en ik heb nu een recept samengesteld met de ingrediënten die ik in de kast had en verschillende recepten die ik heb gelezen. Het ultieme cookie loopt uit in de oven (houdt dus rekening met de afstand!) en wordt pas na afkoeling hard en knapperig. Ik ga ze er nu uithalen!!

Nog niet dus: ze zijn nog erg licht en nauwelijks uitgezakt. Ik doe de oventemperatuur wat hoger, 200˚C en laat ze nog 5-10 minuten bakken.














1e baksel

Dit is het resultaat, ze zien er heerlijk uit, maar zijn ze dat ook?
Oordeel van de pp: een 8, even wennen aan de (glutenvrije) smaak, maar dan is het mmmmm!
Zelf vind ik ze lekker, maar nog niet zo als ik ze wil, volgende keer bak ik ze zonder de rijstvlokken, toch wel erg crunchy en met 100 g boter, ze zijn toch wat droog. Maar ja, dat geldt voor de meeste glutenvrije baksels en dat komt toch door de meelsoorten, denk ik.



















2e baksel

Recept 1 voor 18 cookies

125 g Werzmeel
20 g quinoameel
20 g rijstvlokken
10 g wijnsteenbakpoeder
snuf zout
60 g boter, op kamertemperatuur
75 g basterdsuiker
1 el maplesyrup
1 groot ei, op kamertemperatuur
50 g chocolate chips
20 g geroosterde amandelen, grof gehakt
25 g geroosterde pecannoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200˚C.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Doe het meel, de vlokken, het bakpoeder en het zout in een kom en meng goed.
Mix in een andere kom de boter tot licht en romig en klop dan eerst de suiker en dan de maplesyrup enkele minuten. Mix dan het ei erdoor.
Voeg het meelmengsel toe en roer tot een samenhangend geheel. Meng dan de chocolate chips en de gehakte noten erdoor. Het is vrij stug zoals je kunt zien op de foto.
Schep met een eetlepel bergjes deeg op het bakblik en zorg voor voldoende afstand, ± 4 cm.
Bak de cookies ongeveer 15 minuten, totdat ze goudbruin aan de randen zijn. Als ze afkoelen worden ze hard.
En dan een pot thee zetten!

dinsdag 7 juli 2009

kokosrotis - plat brood 2 (GF-DF-SF)














Deze roti’s zijn heerlijk als ontbijt en als bijgerecht bij allerlei oosterse gerechten als curry’s en gegrilde visgerechten. Het is gemakkelijk om ze te maken, alleen het bakken kost wat tijd, omdat je ze 1 voor 1 bakt. Je kunt ze ook puur eten, zodat het een fijn tussendoortje is wat je zo in je tas stopt.

Laat je niet afschrikken door het woord glutinous, het rijstmeel is glutenvrij en is gemaakt van kleefrijst of ketanrijst. Glutinous is het Engelse woord voor kleverig.














De roti’s zijn door het gebruik van kokos en rijstmeel van zilvervliesrijst rijk aan vezels wat erg belangrijk is voor de stofwisseling en de stoelgang, zeker voor mensen met coeliakie.

voor 12 kleine roti’s

100g volkorenrijstmeel (bijv. van Ekoland of Bioculinair)
75g ketanmeel of glutinous rice meel
50g kokos
1 tl zout
115 g water

Meng de droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water toe en kneed alles snel tot een samenhangend, soepel deeg. Is het te droog, voeg nog wat water toe en is het te kleverig, voeg dan wat meel toe. Vorm dan balletjes ter grootte van een walnoot, ± 12 stuks en maak er mooie ronde roti’s van. Ik gebruik een tortillapers met bakpapier, maar je kunt ook met een deegroller de balletjes uitrollen. Dan kun je het beste het balletje tussen 2 vellen bakpapier doen en dan voorzichtig uitrollen.
Bak de roti’s dan in weinig hete olie tot ze lichtbruin en knapperig zijn, beide kanten samen ongeveer 2-3 minuten.







zondag 5 juli 2009

panisses















Panisses met geconfijte tomaatjes
voor 4 personen

Een heerlijk zomers voorgerechtje: gebakken panisses. Een panisse is een koek van kikkererwtenmeel die je in Zuid- Frankrijk rondom Nice veel tegenkomt. Het deeg lijkt wat op polenta, maar heeft een heel eigen smaak. Het combineert zeer goed met warme tomaat. Voor dit recept maak ik alles een dag van tevoren klaar. De tomaatjes die ik gebruikte waren biologische trostomaatjes en zo zoet!

Nodig voor de panisses:
200 g kikkererwtenmeel
650 ml groentebouillon
zout en peper
vershoudfolie

voor de tomaatjes:
250 g trostomaatjes of romaatjes
zout en peper
2 el olijfolie
2 grote tenen knoflook, gepeld en in plakjes
tijm en oregano

Verwarm de oven voor op 250˚C. Was de tomaatjes en meng ze met de rest van de ingrediënten. Je kunt ook Provençaalse kruiden gebruiken of verse peterselie en tijm. Doe ze in een ovenvaste aardewerken schaal en bak ze 45 minuten. Ze moeten geuren. Laat ze afkoelen tot gebruik.

Verwarm voor de panisses de bouillon tot het kookpunt en roer dan met een houten lepel het gezeefde kikkererwtenmeel erdoor. Je moet flink roeren en waarschijnlijk ontstaan er wat klontjes, maar dat is niet zo erg. Blijf roeren gedurende 10 minuten terwijl het zachtjes kookt. Het deeg moet zo dik zijn dat het bijna niet meer te roeren is en van de bodem los komt.
Laat even wat afkoelen en schep het mengsel op een dubbel vel van huishoudfolie en rol het tot een soort dikke worst van 5-8 cm doorsnee.
Laat het afkoelen in de koelkast.

Als je het gerecht gaat maken, snijd je het deeg in plakken van 1- 1,5 cm.
Verhit wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de plakken aan beide kanten goudbruin en krokant.
Verdeel de plakken over de bordjes en leg wat tomaatjes (op kamertemperatuur!) erop.